Загубата на обоняние и вкус по-надежден симптом за вируса от кашлица

Данните са от проучване при хора с леки симптоми
36
Загубата на обоняние и вкус по-надежден симптом за вируса от кашлица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Загубата на обоняние може да се смята за по-надежден индикатор за Covid-19 от кашлица или треска, съобщиха от Лондонския университетски колеж, позовавайки се на проучване.

Проучване сред 590 души, които са загубили обоняние и вкусови качества, е показало, че при 80 процента от тях са открити антитела на коронавируса. А 40 на сто от хората с антитела са нямали никави други симптоми.

Уточнява се обаче, че проучването е правено сред хора само с леки симптоми. Сведенията, че загубата на обоняние и на вкус са признаци за Covid-19, се появиха още през април, а в средата на май те бяха официално добавени към симптомите.

Според разпоредбите всеки, който разбере, че е загубил обонянието и вкуса си или е усетил някаква промяна в тази област, трябва да се самоизолира и да си направи тест.

Професор Рейчъл Батърхам от Лондонския университетски колеж обаче каза, че кашлицата и треската продължават да са смятани за основни симптоми за вируса, предаде БНР.

Междувременно Маргарет Фериър, която е депутат в британския парламент от Шотландската национална партия, бе отстранена от партийните редици. За нея бе установено, че е пропътувала 400 километра с обществен транспорт от Лондон до Глазгоу, след като е дала положителна проба за Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: обоняниекашлицавкус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вервайтемиверваме ти. Върви да гледаш чалга-ТВ.
29
5
 
2
 
! Отговори
вервайтеми преди 3 години
загуба на обоняние и вкус се наблюдава при хора пушачи , злоупотребяващи с алкохол и липса на витамин D . всеки лекар може да ви го каже .
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО : Чети !!!! Написал съм , че съм изкарал грип !!!! Описал съм и симптомите , плюс загубата на обоняние и вкус ... ЧЕТИ !!!! Още веднъж : на никой не пожелавам да се разболее като мен !!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Като не си ходил на лекар и не си се изследвал, как можеш да твърдиш, че е коронавирус, а не грип, H1N1, настинка или нещо друго?
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата Знато : Аз съм 25 номер , над теб ! Има грип , изкарах го ... Не е задължително да дадеш фира .... Държа да отбележа : не ходих на доктор , не исках да попълня статистиката .... Разбираш , нали ???
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да , изкаръл съм лекия вариант през ЮЛИ ! Имах и температура , кашлях , яко потене ... Боляха мускулите на краката ...Антибиотик и парацетамол за температурата .. Тежко възтановяване , но се възтанових .... Жив съм и не пожелавам на никой да се разболява !!! Лош грип !!!!
24
13
 
3
 
! Отговори
Сата Знато преди 3 години
Няма никакъв вирус, просто не съществува и толкова. Ако имаше нещо толкова агресивно, до средата на юни трябваше да сме се заразили всички. Всичко е лъжи и фалшива статистика. Само пълен *** може да вярва сляпо на телевизора, без да събере две и две.
23
0
 
0
 
! Отговори
до Железничар преди 3 години
Много се кефим на железничарските ти сводки за разтановката на състава в композицията по основните направления.А най е яко като съобщиш номера на локомотива.Браво! Железен си!
22
1
 
3
 
! Отговори
ЯЦ преди 3 години
в интерес на истината, да.напълно е възможно да си го прекарал няколко пъти.след като антителата работят за по два-три месеца лол
21
7
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Значи аз до сега ковид 19 съм го прекарал няколко пъти.СТАВАТЕ СМЕШНИ!
20
5
 
4
 
! Отговори
Железничар без КОВИД преди 3 години
Днеска пътувах у бистрото на влак 8650! Какви вируси, какви маски, какви 5 лева?Имаше ядене, пиене и висене на джама!Локомотивът, обслужвал влака, беше 44-105.
19
2
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Добре!Задай си въпроса, защо при теста, не те карат да издишаш спокойно въздух от който да отделят вирусите за анализа, а ти бъркат дълбоко с тампоните и обират секрет. Сегашната методика е доста рискована за тези които пробонабират.А иначе ясно е че маската е процентна защита. Ама тези 3%, никъде не съм ги срещал, но щом казваш.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иска ми се да си прав, пичкато си дишаш дори, и *** излизат.пипнеш се по лицето, условен рефлекс, хванеш се за парапета, дръжката на вратата....а мадкире дай пак.носят се единствено с цел предпазване на околните и то с под 3% шанс да спре вирус
17
2
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
С дишане, няма да изкараш вируси, за да заразиш човек, ако си с маска и на дистанция още по малко. И това е без да коментираме вирусното натоварване.Може да провериш, има писано по темата от преди ковид.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лол.***.това, че не виждаш какво ти излиза от устата като говориш/дишаш-не значи, че нищо не излиза.неподготвен повече да не се изкаьваш!седни си, 3 на =
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън,И като не кихат и кашлят, как ще се разпространява този вирус?А сетих се, пеем в хора.Това е. Без симптомни сме, не кихаме, не кашляме, но сме супер разпространители ( поредното медийно тиражирано клише), щото пеем в хора
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пърди, животно.а аз ще се моля дано не разбереш по някой тежък начин, като напримерно да загубиш близък, че малко оревенция никога не е излишна.на този етап е вече глюпсво да се твърди ме вирус няма.друго е, ме е създаден искуствено с цел намаляване прираста и още всяване страх и пника с всичките му писледствия
13
4
 
9
 
! Отговори
Пръдльото преди 3 години
Значи мога спокойно да си попръцквам сред хора загубили обоняние от ''вируса''!
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лол аз от седмица съм без грам обоняние и загуба усещане вкусови рецептори всякакви.затворил съм се тука, за 5-6 дена да не ставам причина за нечия душа да си отиде.всеки чиляк с нормално мислене така трябва да постъпи ако му дойде това на главата.
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загуба на мозък (ако го имате) също е симптом на ковид - страшилището за плебса