Ще има ли опашки пред паспортните служби в студените зимни месеци?

До 150 лв. е глобата за изтекъл срок на документа
8 окт 2020 07:08, Елка Василева
30
Ще има ли опашки пред паспортните служби в студените зимни месеци?
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се, че и през студените зимни месеци пред паспортните служби ще има опашки. Хората, които искат да подадат заявления за лични документи, ще мръзнат на открито, тъй като не навсякъде могат да бъдат осигурени помещения за чакащите, пише “Труд”, като се позова на източници в МВР.

Затова експерти препоръчаха гражданите да използват последните топли есенни дни, тъй като законът позволява документите да се поръчат по всяко време.

На 31 октомври свършва допълнителната 6-месечна валидност на личните карти и шофьорски книжки, дадена от закона за извънредното положение заради COVID-19.

Още по темата

От 1 ноември няма да има ново удължаване. Хората, чиито документи изтичат от тази дата, трябва да са подали заявление за нови в 30-дневен срок. Тоест - до 30 ноември те ще могат да се легитимират със старата карта и бележката от паспортната служба, че са подали заявление.

Но от 1 декември подлежат на глоба, която по закон е от 20 до 150 лв.

В София паспортните служби към РПУ-тата продължават и този месец да са с удължено работно време от 7 до 17,30 ч. Има и график за дежурства в събота, когато гишетата ще са отворени от 8,30 до 14,30 ч. От МВР напомнят, че софиянци могат да подават заявления не само в РПУ-то, където е адресната им регистрация, а и във всяко друго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опашката е признак за изостаналостта на нацията и недоразвитието на държавата - навсякъде по света където се вижда опашка - там е българското посолство.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някаква каша ще ми забъркат тея управляващи :(Уж продължава да има извънредно положение, а няма да има повече удължаване на валидността на документите. И ще се съберат сега двойно повече хора пред гишетата: тия за ноември и тия от май+6 месеца и върви после спазвай "социална дистанция" на опашката
2
2
 
12
 
! Отговори
65 преди 3 години
А пред магазините ще имали при минусови температури?А ще има ли още увеличение?Защото то вече започна
1
4
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Боли ме шланга. 2 години ходих без лична карта, понеже се напих яко в един бар, заспах и някой ме обрал. Никой не ме е спрял да се легитимирал, а за нищо друго не ми е потрябвала. Ни за банка, ни за нищо. Ако все пак те спре полиция имам международен паспорт. Той също е официален документ

Спонсорирани публикации