Българите зад граница искат равни избирателни права, възможен ли е район "Чужбина"?

С днешния парламент диалог няма, съжалява Стефан Манов
Обновена: 12 окт 2020 11:21 | 12 окт 2020 11:16, Красимир Ангелов
298

И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да имат възможността да посочат свои представители. В петиция те искат повече секции зад граница и гласуване по пощата. Ще успеят ли да извоюват нови поправки в Изборния кодекс?

"Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права", коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната  на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната.

"Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни
, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.

"С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване.

Стефан Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

"Важно е ангажиментите и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", каза той за финал на разговора.

Хаос или по-висока представителност ще настъпи след промяната на вота у нас и създаването на район "Чужбина"? 

"На този етап това е невъзможно. Не е ясен механизмът, по който това ще се осъществи. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тема. Има механизъм, по който спрямо избирателите в един район се определя мандатите, които този район носи или дава на парламента. В момента няма как да намерим числото, което отговаря на тези мандати в чужбина", каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, но тези, които гласуват, реално са 100-110 хиляди.

"Всеки един депутат в България представлява всички българи, а не само тези, които са гласували за него. Има капани, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че ДПС печели между 40 и 60% от гласовете зад граница", добави Стефанов.

Експертът е на мнение, че хората справедливо искат по-голяма представителност, но няма как да получават това, което искат чрез един район в чужбина.

"Хората в чужбина искат да гласуват по възможно най-лесния начин. За тях активната регистрацията, дали за изборния ден или за други етапи от изборния процес, не е приемлив. Това усложнява ситуацията. Район "Чужбина" е нещо, което много трудно може да се постигне и има спорни политически ефекти", категоричен бе Даниел Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
3
 
19
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не трябва да гласуват. И още нещо - плащам ежемесечно чудовищни суми за пенсии, здравеопазване и пр. и да ми кажат, че ме хранели? Да не би да ми плащате вие данъци, ток, образование на децата? Стойте си там, не разбрахте ли, че не ви иска тук никой, освен майките ви?
184
4
 
23
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Който е загрижен за бъдещето управление на България да дойде да живее и да гласува тук.Който си е стегнал куфарите и не може да дойде в България веднъж на 2 години, да си натиска дирника където е отишъл и да гласува за германския, френския или американския парламент.Това е!
183
0
 
13
 
! Отговори
Мамо, Насрах са! преди 3 години
Гражданите трябва вече да разберат, че няма да има политик, който да се грижи за тях.Гражданите трябва да научат правата и задълженията си и да спазват законите. Пише ги в Конституцията.- Не кради- Не давай рушвет- Не бъди дребен тарикат- Спазвай правилатаТова е. Пробвайте го за една седмица да си упражнявате правата и задълженията и ще видите как света ви се променя към по-добро.Стига селски тарикатлъци... далаверите са най-тъпия начин за забогатяване. Хем са трудни, хем незаконни.
182
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация в пряк превод означава власт на народа, принципа е тези които живеят в рамките на страната да определят курса на развитието й. Така че ако хора живеещи в чужбина избират какво да се случва тук, това не е демокрация, това е външна намеса във вътрешните ни работи, това е недопустимо опорачаване на демократичните принципи.
181
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Пращали били пари - ами знаете ли колко са намалели тези суми поради пандемията? И като починат родителите ви, да не би да продължите? Хайде стига с тези изхвърляния, обикновено старите тъпчат пари в банките, а и нерядко ги мятат през терасите, аз познавам няколко пенсионери, дето стискат парите от чужбина, за по-добри времена, или пак за децата си, така че, достатъчно с вашите пари. Никакво гласуване, според мен трябва референдум.
180
1
 
3
 
! Отговори
piq si piknqta преди 3 години
"Гражданското общество трябва да е камъчето в обувката на политиците."Изказването е неточно. Гражданското общество НЕ Е камъче в обувката. Просто сегашния политически крак е уродлив и обувката му убива.На тази обувка и трябва точния крак. Точно както в приказките, но тук е точно така.
179
10
 
2
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Герберопитеците се тресат от страх. Споко бе и без моя глас сте история. Плащането на ръка от жипката няма да спаси крадливата тиква, а аз герберуги за миналата година съм вкарал в България близо 30 хиляди лева. Ти колко спечели и остави в икономиката? Разни чиновници се възмущава тук. На запад чиновници няма. Всичко е електронно, но вие тук ги дръжте и увеличават 30 процента заплатите за да има гласове за Герб.
178
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По същата логика, аз настоявам да гласувам на президентските избори в САЩ, утре отивам на протест пред посолството им.
177
2
 
9
 
! Отговори
До 2луп преди 3 години
Ти си от "любимите" ми самогзници, дето чакат някой нещо да оправи и да седнете на наредената софра, както сте направили, като сте заминали. Такива не ни трябвате, най-малкото да си давате мнението кой да ни управлява. Дори и да затънем още повече, нека да не е и с ваша "помощ". Мишоците първи надушват сиренцето и първи напускат потъващия кораб.
176
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя плач от чужбина. Чужбина си е чужбина, тука си е тука. Аман дето се вика. Хич не ми трябва някой от чужбина да ми дава акъл как да живея тука.
175
4
 
3
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Ако Българите в чужбина придобият право на глас, това ще е края на ГЕРБ, БСП и ДПС.Популисти, като ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ пак може да влизат чат пат,но няма да се задържат.
174
0
 
0
 
! Отговори
~';,,;'~ Д преди 3 години
Какво е Ад, Ада? Какво е?
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо да се въведе образователен ценз при правото на глас, от това ще спечели цялото общество, но егоизма и простотията в днешно време надделяват.
172
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И като пращаш пари, ако няма кой да оправи пътищата, ако няма кой да им направи ченета, ако няма кой да им направи хляб на родителите ти? Действително, след като не сте тук, вие обричате държавата и я оставяте на знаете на кого?
171
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, няма как да имате равни състезателни(избирателни) права от чужбина.Ние не казваме какво да става в държавите в които сте, така че, и обратното трябва да е в сила. Не може аз от Европа да казвам какво да става в Нова Зеландия. Който иска да си оправя Родината, да си стои тук, от разстояние нямате думата. Точка.
170
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2лупКогато се върнеш, тогава ще имаш моралното право да гласуваш, до тогава си един г-н никой. И не ми дреме за политическите те пристрастия, аз също не съм съгласен с доста неща, но не съм си бил шута в Лондон. А европейските съдилища нямат отношение спрямо това какво ние като общество решим да правим. Такива като теб не бива да гласуват, ти не си част от българското общество, гласувай си в UK, ако ти разрешат разбира се.
169
1
 
2
 
! Отговори
...::злия Лойко::... преди 3 години
Днес няма ли включване от вожда, да се посмеем малко.Понеделник е все пак.
168
3
 
12
 
! Отговори
До 2луп преди 3 години
Плащат най-малкото ДОД, който и да искат, не могат да скрият. Тия в чужбина подпират тяхната здравна система, отделно данъците, които пак остават в другата държава. Тъй че, мислителю велики, държавните служители имат много повече правото да гласуват, отколкото ония в чужбина. Отделно всеки ден се сблъскват с реалностите, за разлика от ония,дето са напуснали България.
167
13
 
2
 
! Отговори
~САМО СЛАВИ~ преди 3 години
СЛАВИ ЩЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ!
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 160Тези, които споменаваш живеят в България, нали? Ако е така - да. Изместваш темата - какво право имат да определят бъдещето на България хора, които са я загърбили и идват тук колкото да си направят зъбите за по-евтино? Кое им дава правото на тези дето си живеят в спокойни и уредени страни да определят бъдещето на тези, които останахме?