Проф. Балтов: До края на месеца заразените с COVID-19 ще са 30 000

Директорът на "Пирогов" препоръчва да се носят маски и в офисите
12 окт 2020 09:45, Ния Христова
66
Проф. Балтов: До края на месеца заразените с COVID-19 ще са 30 000
Снимка: БГНЕС
Ръстът на новозаразените с коронавирус у нас през последните дни се дължи на неспазването на мерките. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на bTV.
 
Според него здравните власти вече шест месеца алармират да се носят предпазни маски, но хората не спазват стриктно мерките.
 
"Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това е оказало влияние. В момента, в който социалният живот започна да става на затворено - веднага се вдигна процентът", каза проф. Балтов. 
 
Той е категоричен, че във всички затворени помещения трябва задължително да се носи маска - независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Проф. Балтов каза, че би препоръчал на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в закритите помещения, които не са обществени. 
 
"Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва - решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория", каза още директорът на "Пирогов".
 
Проф. Балтов обясни, че ако броят на заразените продължава да расте, страната ни ще влезе в "червената зона". Това означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към страната ни. Той допълни, че за момента здравната ни система не е застрашена от колапс. 
 
Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на заразените и уточни още, че следващата седмица е планирана дискусия дали да се ограничи придвижването на по-възрастни хора.
 
"Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки. Прогнозата ми е, че до края на месеца ще има около 30 хил. заразени с коронавирусна инфекция", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки с някаква купена академична титла гледа да лъже за пари. Нищо не ме учудва вече
59
3
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
А, заразените с хрема колко ще бъдат ?Не, че нещо, ама щом съобщавате колко са заразените с един от десетките вируси, с които живеем, коректно е да знаем и бройката на останалите заразени.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко към момента са активните случаи умнико, защото Балтов и Витанов говореха през август за 25 000 активни случая към края на септември и съответно срив на здравната система? Не се опитвай да замажеш поредната издънка на корона шаманите!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега заразилите се са 24402. До края на месеца има още 20 дни. По 600 заразени средно на ден, а те ще са повече, значи в края на месеца ще са с 12000 повече, т.е. 36400. За да са 30000 в края на месеца, новозаразените трябва да са по 280 средно на ден, което е малко вероятно. По-вероятното е от 600 на ден до края на месеца да станат 1600 на ден.
56
2
 
8
 
! Отговори
Христов преди 3 години
Този вирус се оказа доста предсказуем. По едно и също време се увеличиха драстично заразените в цял свят. Все се надявах, че хубавото време ще го забави на нивата на лятото, но не, бум втора вълна. Хората се умориха да бъдат стресирани. ще си отиде все някога Ковид и ще останат хора с лошо здраве, психични разстройства. След като според учените няма спасение до ваксината, а текущите сметки не признават пандемия. Много лошо. Страх ме е. Искам да се скрия, но как да го направя?
55
7
 
1
 
! Отговори
До ккк преди 3 години
Лесно ще ги заключат възрастните. В Москва са им блокирали картите за градския транспорт. Геноцид.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов - кажи го на някой, на когото му пука. Ти си заразен от простотия, от която оправяне няма!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията в България е основно в представители на част от лекарското съсловие
52
2
 
7
 
! Отговори
балтов, смешник преди 3 години
ти имаш авторитет нула, НУЛА, ходи си опявай на служителите, че нещо маските не са им приоритет, и също кажи колко служители там са позитивни от март насам, със сигурност са над 200
51
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 3 години
Не ги носят учениците до 5ти клас, по-горните ги следят нон-стоп дали са с маски. Дори шлемове не им разрешават, въпреки че учителите са с такива.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кккОще при първия глобен останалите нарушители ще избягат. Няма смисъл от глобите.В София нарочно глобяват по автобусите понеже ако не ти отворят вратата няма как да избягаш.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Що така, нали в класните стаи не трябваше да носят маски, а само учителите да носят? Или вашето училище се е престарало с правилата?
48
3
 
6
 
! Отговори
ккк преди 3 години
Понеже не могат да се организират да санкционират *** да вземат да заключат възрастните хора!? Що за *** идея! Хайде по-добре ХЕИ да се размърдат и да плъзнат из магазини, молове и каквото друго им хрумне и да събират глоби - по 50 лв. да е само - от всеки, който не е поставил или е поставил неправилно маска. Много по-силен ефект ще има!
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синът мр е 9ти клас. Носят маски задължително на територияна на училището, дори и на довра в почивките им е забранено да ги свалят освен ако не се хранят. На ден прекарва по 7-8 часа с маска, казва, че не му стига въздух и го заболява глата. Искам един от тези "специалисти" препоръчващи деца да носят маски по 8 часа на ден, без да ги свалят, без да ги сменят на 2 часа, да го направи при същите условия като учениците и после да си защитава тезата как не пречат и не са вредни.
46
11
 
0
 
! Отговори
29 преди 3 години
Червени неудачници, ми не носете маски!!!Да се оттървеме по-бързо от вас!!!Всички които не носите маски сте комунисти!!!Всички които носимЕ маски сме ДЕМОКРАТИ ГЕРБ!!!Обичаме си вирОса и Бойко!!! Той ни дава свободата да носимЕ маски насекъде!!!
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен 45 преди 3 години
Децата са най-голямото зло в условията на пандемия. Препоръчвам да се затварят в лагери изолатори, а също и всички над 50 години в старчески домове от закрит тип.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
детето ти може да е вирусоносител, нищо да му няма и да ти лепне вируса прихванат от друго в даскалото. Толкова ли е сложно за схвщане. Да децата почти не го усещат, но баби дядовци ги гледат,взимат водят към училището.Всичките михлюзи само мънкат сакън фа не развалят рахатлъка на вожда и подланието му вс е под контрол.
43
1
 
4
 
! Отговори
МНОГО СЕ ЗАРАЗИХА преди 3 години
НА ПРОТЕСТИТЕТОВА КАЗА РЗИ СОФИЯДРЕБЕН ПРОБЛЕМ ЗА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ, ХОП КОРОНКА :))))))))))))))))))))))))))))))
42
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
само че в Бг всеки надпис на магазин е първо на български после на къвто си искаш,може и хинди. или суахили
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде стига глуписти, да пигледне статистиката от 01 септември и ще види как до 20 ти вс е ок и от там започва тотално покачване до петъчните 600...или утрешните 750. Тоест отваряне на училища университети е причината. Кое е по различно друго. Чужденци почти няма, гастарбайтерите ни си заминаха. Училищата орехвърлят дифузно разпространението. Ако имаш един ограничен кръг контакти изведнъж чрез детето ти се разширява с още 30 семейства.

Спонсорирани публикации