Над 50% от хората в София, Рим и Атина се боят да се разхождат сами нощем

62% от софиянците смятат, че качеството на живот в столицата се е подобрило
Обновена: 14 окт 2020 07:18 | 14 окт 2020 07:06, Елка Василева
57
Над 50% от хората в София, Рим и Атина се боят да се разхождат сами нощем
Снимка: архив, БГНЕС

По-малко от половината жители на Атина, Рим, София, Лиеж и Марсилия се чувстват спокойни, ако се разхождат нощем. Над 90% пък е този показател в 10 града, сред които са Копенхаген, Овиедо в Испания и датският Олборг.

Това показват резултатите от проучване, публикувани в петото издание на доклада за качеството на живот в европейските градове, изготвен от генерална дирекция “Регионална и селищна политика” към Еврокомисията, пише „24 часа“. Докладът обхваща 83 града в ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия, Великобритания, Западните Балкани и Турция. Българските градове, включени в проучването, са София и Бургас.

Документът разкрива в кои градове хората са доволни от обществените услуги и удобства. Проучва се дали жителите се чувстват в безопасност, дали са доволни от пазара на труда, какви методи използват да се придвижват и други въпроси, включени в интервюта, проведени през миналата година.

През 2019 г. 9 от 10 души са били доволни от живота в своя град. В повечето от източните градове на ЕС мнозинството жители смята, че качеството на живот там се е подобрило през последните пет години, докато в други южни и западни градове мнозинството е на мнение, че то е останало същото или е намаляло.

62% от запитаните софиянци смятат, че качеството на живот в града им се е повишило, с което българската столица се нарежда на 5-о място по този показател. Сред 83-те града, включени в проучването, полските Бялисток и Гданск и чешкият Острава заемат челните места с над 65% от жителите, заявили, че живеят по-добре отпреди 5 години. Рим и Болоня в Италия показват най-ниски резултати с по-малко от 13% доволни жители.

Столицата на България се нарежда в дъното на класацията, що се отнася до чувството за безопасност през нощта, като само 41% заявяват, че се чувстват сигурни на разходка сами. По-ниско е чувството за сигурност единствено у гражданите на Рим (40%) и на Атина (38%).

На въпрос съгласен ли си с твърдението, че се чувстваш сигурен нощем сам в Бургас, само 11% отговарят, че са категорично несъгласни, т.е. изпитват страх. Други 20% смятат, че градът е напълно безопасен за среднощни разходки.

На повечето хора в моя град може да се има доверие - това твърдение е по-рядко срещано сред жителите на столиците в сравнение с тези, които живеят в по-малки градове - 61% срещу 70% в нестоличните градове на Европа. По-ниското ниво на доверие в столиците се потвърждава в почти всички страни. В България само 36% от жителите на София се доверяват на хората в сравнение с 67% в Бургас. В Холандия 70% от живеещите в Амстердам се доверяват срещу 89% в Грьонинген.

На предпоследно място София се нарежда и по показателя доколко жителите смятат, че е подходящ за имигранти от други страни. Така мислят едва 47% от запитаните софиянци, като по-ниско е нивото само в Скопие - 33%. Сред бургазлии 48% отговарят, че градът им е гостоприемен за имигранти.

В топ 10 София се нарежда по показателя колко хора използват градски транспорт - 55%. Българската столица е класирана редом до Стокхолм, Виена и Цюрих. Най-лоша е ситуацията в Подгорица, където едва 24% от жителите оставят колите си и пътуват с градския транспорт.

44% от бургазлиите използват най-често кола, за да се движат из града. Следващият най-предпочитан транспорт е градският, използван от 19%, следван от ходенето пеша (15%) и колелото (11%). Подобна е ситуацията в София, където 41% се движат с кола, 30% с градски транспорт, 14% пеша, а 6% с колело.

Удовлетвореността от качеството на въздуха варира значително между градовете в Европа, с разлика от 80 процентни пункта между града с най-високо и най-ниско удовлетворение. Жителите на Цюрих са най-доволни от качеството на въздуха (93%), срещу 13% за жителите на Скопие. Едва 27% от софиянци не се оплакват от качеството на въздуха. В Бургас 30% от хората са доволни от въздуха, който дишат, а 69% казват, че нещо трябва да се промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
1
 
! Отговори
леле как ги мислите преди 3 години
тотален смях, няма такова нещо ! Брат ми живее там и това което сте написали, е пълна измислица ! хахахахах
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Нелепо е червен каскет да прави оценки за София.
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелепо е да наредиш София до Рим и Атина. По добре до Тирана,Кишинев или Косово
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както писа пича по надолу, 90-те си бяха проблемни, но тогава заведенията си бачкаха до сутринта, какви ли не бабаити имаше :) Сега не виждам кой знае каква опасност, може и да има някой наркоман, но общо взето си е спокойно :)
27
3
 
7
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Откъде *** Василева вади тези данни? Да сравняваш Рим, Атина и София е невъзможно, най-вече заради притока на туристи в първите два града. И притока на мигранти. София е спокоен град, винаги е бил такъв. Е ако искате проблеми може да се звъртите около Филиповци или около Илиенци. Нощем. Но престъпност, слава Богу няма. Дойче Веле не за първи път маскари България. Лява медия, какво да се прави, ултра лява даже.
26
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 26 Коги ?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като атават толкова много обиринощем, едва ли ще е безопасно да попаднеш в маршрута на обирджиите. По-добре серазхождай денем и избягвай усамотените места. По спирките на градския транспорт да става опасно напоследък в тъмните часове.
24
1
 
25
 
! Отговори
всъщност, преди 3 години
качеството на живот в София няма как да се е повишило предвид наплива на хора с особен манталитет, но действително катерим класацията просто защото нивото в хубавите европейски столици рязко се срина, знаем защо. В началото на 90-те в Лондон спях на отключена врата. През 2005-та ходих, слисах се от грубиянщина и скандали по улиците. През 2015-та вече си беше опасно, дори и около площад Трафалгар. В Париж е същото вече - афр. гето. Та така... на фона на тези градове сме си добре тук.
23
4
 
18
 
! Отговори
непукист преди 3 години
Винаги съм живял София и тази информация искрено ме изненада. 90-те години бяха повече от проблемни, но от поне 15 години не съм виждал или усещал проблем в нощна София. Самият факт, колко са пълни улиците нощем и то със сами хора или двойки противоречи на тази статистика. Но може и мнението ми да е грешно и да се базира само на активни хора в центъра.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте, африканци! Разхождате нощем в джунгла по-безопасно от София?
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ако питате бабичките ги е страх да ходят и до тоалетната сами.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Я кажи, как го реши това, или само по "усещане"?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше роми и мигранти, процента щеше да е по-висок.Да направят проучване по квартали и ще видят, че съм прав.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6/10Теб мутрите закачат ли те? Какво ти се е случвало с тях?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Ти май от софийското поле не си мърдал по далеч.
16
10
 
20
 
! Отговори
. преди 3 години
София е гето, в което съм роден по времето, когато не беше още гето, но което се радвам, че напуснах окончателно!
15
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опа, още една кофа помия от лявата перверзия върху гордите българи. Аз се разхождам на всякъде из страната и софия, и никъде не ме е страх, никъде не съм се почувствал застрашен. Медиите наливат тотално разделение и перверзиа със фалшиви идей и пробутване на разделение, на перверзия на гнусурия! Света отива към война бутана от тези дето контролират медиите! Днес.бг - вие сте част от тази сервилност и ще сте отговорни за цивилната война която искате.!!
14
4
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА СОФИЯ Е ВЯРНО НО ЗАВИСИ В КОЙ КВАРТАЛ!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Да, не писах за конкретен район, защото се подразбира. Живял съм и в трите града, най-кратко в НЮС. Бил съм в Харлем и Бронкс и беше ужасно,далеч по-зле примерно жт Обеля и Овча Купел, където също съм живял. Дори и централни части на Манхатън е доста пълно с клошари, в някои станции на метрото има цели катуни от бездомници и наркомани. В Лондон и Париж е трудно да видиш бяло лице, като ходиш навън.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да но навсякъде в страните около нас е много по чисто У нас навсякъде отпадъци хвърлени по улиците