Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус

Броят новооткритите при нас не е твърде надежден
14 окт 2020 16:28, Ния Христова
126
Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус
Снимка: Pixabay

В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, обясни д-р Лъчезар Томов, доктор на математическите науки, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов пред БНР. Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.  
 
"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията. 
 
"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт."
 
"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.  
 
"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът. "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия." 
 
РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време."В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.
 
При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано, подчерта преподавателят. „Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно.“
 
"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
8
 
9
 
! Отговори
до стига преди 3 години
Какъв лoкдayн бе льoxмaн, хората и без лoкдayн изнeмoгват финансово
80
4
 
15
 
! Отговори
какво чакат преди 3 години
Какво стана с Гърция! Мълчат! Там учители и ученици се вдигнаха и затвориха училищата. А тук лапат мухи и ковиди!!!
79
10
 
10
 
! Отговори
стига преди 3 години
Пълни глупости пенсионерите да им се наложи забрана" , ясно е като бял ден, че властите ако искат могат да оправят нещата - но ги е стра и не желаят политически рискове. Всичко е просто 14 дни пълен локдаун за всички (дърпащите се на лагер в самоковското поле). Няма гориво , огъня затихва.
78
8
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Всякакви мерки освен маски на ЗАКРИТО са безсмислени. НО трябват глоби за тези, които не спазват това. Учениците от 7-12 онлайн и барове дискотеки да се затворят. Ресторанти до 10 ч.
77
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Сата НАТОи аз не бих го формулирал по добре. евалла.
76
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Този Томов е надрънкал една кола нелепости. От приказките му следва, че няма никакъв математически модел, а просто си говори на ангро.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплахите са само във ФБ. По площадите няма никой вече. Така че, спасявайте се сами!
74
5
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
Ти недей гледа Европа, там хората които не могат да работят ги обезпечават финансово. Всеки да си гледа от неговата камбанария. При нас единственото което може да се направи е пенсионерите да им се наложи забрана да излизат и да им се доставя храна по домовете.
73
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Нанеабе нане, то и Жан Виденов дойде на власт с тая песен на уста, а после кво стана не е ти у памет.
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате вярвайте, ако искате не вярвайте. Ако искате носете маски, ако искате не носете. На никой не му пука за населението! Важно е "икономиката" да върви. И експериментите с учениците и техните преподаватели също.
71
6
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Къде е тоя пандемичен взрив ВЕ...Само у *** герберастки кратуни има взрив на простотиен вирус...Мамичката ще ви разкатаем, един път и завинаги!!!
70
2
 
11
 
! Отговори
ще има шамари май преди 3 години
Някой плаче за шамари ама скоро ще се чуе!Д-р Райнер Фюелмич е член на германската и калифорнийската адвокатска колегия с 26-годишен опит. От 10 юли 2020 г. той е един от 4-те членове на разследващата комисия за k0r0navirus. Събраните от комисията доказателства дават право да се твърди, че пандемията на коронавирус всъщност е престъпление срещу човечеството и че тя има конкретни организатори, които заслужават наказателно наказание в съответствие с параграф 7 от Международния наказателен кодекс.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и реално погледнато населението на света от 1900 досега се е увеличило 4 пъти, българите увеличили ли сме се 4 пъти? Не. Може би с около 40% сме се увеличили, така че при нас жертвите няма да са толкова много, може би около 25-30% от населението, за сметка на други държави където процента ще намалее с 300-400%.
68
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
два часа тема, а нема осемдесет коментара. споко, ковид не се предава по TCP/IP. Натегайте, че довечера няма да има за парче пица и пвц славянка. тия опорки няма сами да се публикуват, зер.
67
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази пандемия няма да отмине скоро, ще минат години, а може би десетилетия. Трябва да се научим да живеем с нея. Много ще умрат, други ще останат нeдъгaви, а на останалите ще им мине. Просто въпрос на гeн. Лично мое мнение че световното население вместо да се увеличава толкова много всяка година ще започне да намалява и то сериозно, докато отново не стане под 2 млрд както в началото на 20ти век.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Русия има ваксина, но ЕС вече е сключил договори за около 1 милиард ваксини да се васкинира населението на ЕС по два пъти, но фарма концерните още работят по ваксините, затова ще държат мерките поне още 3-4 години докато изнамерят някаква ваксина, но най-вероятно след месеци ще пуснат нещо безвредно и безполезно. Една ваксина се продава за около 300 евро, това са около 300 милиарда оборот за производителите и десетки милиони комисионни за чиновниците сключили договорите.
65
7
 
5
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Някои ще умрат, други ще останат инвалиди, а на трети ще им мине.Важното е с румбата петков да влезем в парламента.
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със затваряне няма да стане, просто слабите ще си зaминaт пpoyмейте го
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че МЗ издава заповеди с които разрешава да се използва капацитета на националния стадион на 30% вместо 20%. Не че има желаещи да гледат нашите национали. Това са си епидемични мерки отвсякъде, работят хората.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости пълни. Аман.