Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус

Броят новооткритите при нас не е твърде надежден
14 окт 2020 16:28, Ния Христова
126
Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус
Снимка: Pixabay

В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, обясни д-р Лъчезар Томов, доктор на математическите науки, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов пред БНР. Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.  
 
"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията. 
 
"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт."
 
"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.  
 
"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът. "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия." 
 
РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време."В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.
 
При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано, подчерта преподавателят. „Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно.“
 
"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Мангъров и мангърчетата харесват ТОВА!
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Рисковите групи са тези които ходят по дискотеките и така наречените "протестиращи". Всичко останало е въпрос на Корупция и пари на лекарското съсловие.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-уязвими на вируса са възрастни и малки деца - тоест хора с компрометирана имунна система
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак глупости и лъжи.... С някакви тестове, които работят 50/50 ще даваме оценка на пандемия, от която умират под половин процент....
57
0
 
4
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 3 години
айде, че Планетарен Император Зи ни обеща света да е в краката ни до 2025, за момента нещата са по план, но нека се забързат - лошо няма!!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези органи могат да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза; отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения; да съкращават срокове при процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ и др. Управляващите наложиха срокът на тези правомощия да бъде продължен и по време на извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме в момента, и 9 месеца след не
55
10
 
11
 
! Отговори
Марков преди 3 години
И как няма да растат "болните", като всеки втори случай на най-обикновена хрема или грип, го пишат COVID. Не знам целта дали е само точене на пари, но е гадно всичко това, което правят тези МАЗНИ манипулатори!!!
54
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затворят само рисковите групи 65+
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НБУБраво! Гениално прозрение... Трябва да те направят вярно шеф на щаба.
52
0
 
10
 
! Отговори
Все още не изтрезнял преди 3 години
Затваряй, ще работим дистанционно. Почвам да тренирам и ще редя тухли по интернет,ще им правя снимки и ще продавам апартаменти.
51
2
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ти недей верва на всичко, което пишат по новините... Те са купени от Бил Гейтс а него само го тревожи колко "пренаселен" е света
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако затварят то тогава следва да дават по една минимална заплата на всеки българин - ако трябва да спрат парите на poмитe, а не да се оправдават че няма пapи!
49
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДА ПАЛЯТ ФИТИЛА И ДА СВЪРШВА МЕ. ЗАКРИВАЙ
48
2
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Абе нямаше ли в НПК текст за всяването на паника сред населението и колко години затвор се полагаха на такива безотговорни типове?
47
0
 
14
 
! Отговори
Пецата преди 3 години
Айде да затварят че от август не съм излизал отпуска
46
3
 
5
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Поредният стреснат ковидиант!
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата на този грип е че взима жертви основно възрастни хора. Обикновения грип взима жертви хора от всяка възраст и взима повече жертви, та въпроса е защо за този грип се вдигна такава олелия след като от всички грипове взима най-малко жертви ?!?
44
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Бойко ще размаже физиономията на Короната щото не се съоразява с него - звучи достоверно но е фейк нюз.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че Кабала искаха да ви изтрепят с 5G, но Тръмп и Мъск им провалиха плана. Сега са по ужасени и от Ужасена и стискат палци да им се вържете.
42
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси лъжците долни. Лъжете мазно и създавате чувство на вина в хората, че едва ли не са виновни за разпространението на обикновения грип. Десетки хиляди години никой не е носил маски заради грип, а сега ние най големите баллъци трябва да го правим? Срам за тази "цивилизация".