БСП-София: 24 май да си остане празник на славянската писменост

Цели се отклоняване от големите проблеми в държавата, смятат социалистите
15 окт 2020 13:27, Красимир Ангелов
50
БСП-София: 24 май да си остане празник на славянската писменост
Снимка: БСП

Изпълнителното бюро на БСП – София изпрати до медиите специална позиция, във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати от ПГ "Обединени патриоти" законопроект за изменение названието на празника 24 май от "Ден на българската просвета и култура и славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура".

В нея столичната левица призовава народните представители да проявят разум и чувство на национална отговорност.

Още по темата
"Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни ценности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и идентичност, не може да бъде решаван в контекста на конюнктурната политическа ситуация. Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България", смятат от ИБ на БСП-София.

Според тях в станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка.

"Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление – българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция – фундамент в градежа на европейската цивилизация", подчертават от столичните социалисти.

От там допълват, че от ИБ на БСП-София се противопоставят на всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина.

"Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколение. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние винаги ще реагираме срещу конюнктурните политически актове, рушащи националната ни идентичност и обслужващи чужди интереси. Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която вече 10 години пребиваваме", се чете още в позицията на столичните социалисти.

Според тях е показателно, че през последния месец „управляващите предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България – най-бедната държава в ЕС – да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари“.

"Наред с това, че без обществена и парламентарна дискусия, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието „славянски”, за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление", пишат столичните социалисти.

Според тях освен всичко останало законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език.

"А оттук да начертае разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ", пишат още от ИБ на БСП-София.

"24 май винаги е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни гордост, изразена в стиха на Иван Вазов, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат".

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група на "БСП за България" да бъде най-активна и национално отговорна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
антирадевист преди 3 години
До Анонимен 25е този пост показва допотопността на тези изчадия - комунистите. Те друго освен фашисти май не знаят
45
0
 
1
 
! Отговори
антирадевист преди 3 години
До Анонимен 25те винаги са били предатели. явно им харесват някои части от телата на СЪВЕТЦИТЕ И ПОСТСЪВЕТЦИТЕ. Тук не се включват РУСКИНИТЕ, - на нашите комунисти не им стигат години от детството
44
0
 
0
 
! Отговори
антирадевист преди 3 години
До да,да ама не 36Знвете ли откъде произлиза думата ТОВАРИЩ? От ТОВАР - стока и ИЩУ - търся, искам. Значи търся стоката. Но много по-точния превод би бил КРАДА стоката. Те друго не могат да правят
43
0
 
1
 
! Отговори
антирадевист преди 3 години
До Последно питане 39За комунистите родина няма. И затова ни правят на лукови глави,
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМА ПРАЗНИК НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИ И ТОВА Е 11 МАЙ 24 МАЙ Е ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА ОСТАВЕТЕ ПИСМЕНОСТТА НА СТРАНА И НА МИРА
41
1
 
3
 
! Отговори
антирадевист преди 3 години
Ей тази лъжа за славянството. Мира не им дава.Абе другари, я се разроете малко из писанията на вашия идеолог Крал Мас, извинете Карл Маркс, ама истинските му писания са видите колко са славяни руснаците. Гадни татари от Златната орда. И защо първата им държава е създадена от шведи. Вашите ментори са просто едни крадци.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то ако питата БСП, ще кажат направо да се присъединим към Русия. :-(
39
3
 
8
 
! Отговори
Истината=свободен преди 3 години
Как така ще я наричаме славянска азбука, когато половината славяни - хървати, словенци, чехи, словаци, поляци никога не са писали на тази азбука. Това е обидно към тях - все едно им казваме "вие пишете на грешната,неславянска азбука"! БСП пак напират да ***.Сакън да не се изрече истината, че руснаците пишат на българска азбука, която сме им дали наготово заедно с преведените църковни книги.По този начин сме формирали и руския език около българската терминология от библията.100%
38
1
 
2
 
! Отговори
Последно питане преди 3 години
Ние Българите славяни ли сме или Лукови глави.
37
0
 
0
 
! Отговори
така е преди 3 години
До ПЪЛНИ ГЛУПОСТИАбсолютно си прав,просто не е нужно да крещиш!
36
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Няма такава чудо БСП да се съгласят на каквото и да е било.Освем вечно отрицание и несъгласие, друго не знаят.Ама поканиш ли ги да властват ,ще се съгласят веднага.
35
2
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ПЪЛНИ ГЛУПОСТИПрав си, но няма нужда от главни букви!Руския език е най-младия от словенските езици с много наши - български, полски, чешки/моравски/ думи! И естествено и думи от езика на ония българи с държава около град Казан /днешен Татарстан/! Думи с чисто руски произход просто няма!
34
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Думата "славяни" е в употреба от около 200 години! В Западни източници един от първите е италианския монах Мавро Урбини! Австроунгарския чех и католик Йозеф Добровски е един от първите словени употребил думата "славяни"! Паисий пише история словеноболгарска! Паисий ли не е знаел?! Словени са били и старите пруси - изтребени и понемчени!
33
4
 
11
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 3 години
"СЛАВЯНСКИ ЕЗИК" --НЯМАААА....ХА,ХА,ХААААААААААААААА...ИМА "СТАРОЦЪРКОВЕН БЪЛГАРСКИ"--КОЙТО РУСКИТЕ АЗИАТЦИ , ПРИЕМАТ ОТ УКРАИНЦИТЕ /КИЕВСКА РУС/...КЪДЕТО СА ПРЕНЕСЕНИ ПОВЕЧЕТО НАШИ ЦЪРКОВНИ КНИГИ И ЦЪРКОВНА УТВАР!ОСВЕН ТОВА --ПОВЕЧЕТО Т.Н. "ЗАПАДНИ СЛАВЯНИ"--ИЗОБЩО НЕ ГОВОРЯТ И ПИШАТ НА ТОЗИ ЕЗИК!Т.Н. "СЛАВЯНСТВО"--Е МИТ И ПОЛИТИЧЕСКО ПОНЯТИЕ , ОБСЛУЖВАЩИ РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП-то как да пропуснат да оближат дадени части на братушките.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позор. Вие предавател всичко българско. Слуги на чужда държава. Вървете си в Русия. Маши на Путин.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Димитрис СтавросДо 19 век,в днешна северна и централна Гърция изобщо не са живяли гърци,основното население е било винаги българско,гърците се заселват там чак през 19 век,какви византийци,какви пет лева?
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените в първи клас са учили славянска азбука и славянски език?
28
1
 
15
 
! Отговори
Т.Танов преди 3 години
Както винаги всички на терсене,а БСП - наопаки :))) Щом не произлиза нещо от техните среди БСП ВЕДНАГА Е ПРОТИВ - две мнения по въпроса няма,нали ?! Простотия - нищо друго ! Е, как да гласува човек за такава партийка ?! Никога !
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЗОР ЗА ЧЕРВЕНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ- ТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАРЪКИТЕ НА КРЕМЪЛ, ОТ ТАМ СЕ ВОДЯТ РЕДОВНИ ХИБРИДНИ АТАКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ- Е НЯМА ДА СТАНЕ ЧЕРВЕНИ НЕГОДНИЦИ.