Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването

Има програма на правителството за привличане на бесарабски българи
16 окт 2020 19:24, Красимир Ангелов
64

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването "Брюксел 1" адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, вкл. за кадри от чужбина.

Българска болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR на 17 октомври, от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
До #27 преди 3 години
Договорите на частните болници с НЗОК са НЕЗАКОННИ?? НЗОК е държавен монополист,а финансирането на частния сектор е ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, което е недопустимо в ЕС!! Нека частните болници да организират СОБСТВЕНИ здравно-осигурителни каси!!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мислихте, когато трябваше, нали? Стотици лекари и медицински сестри заминаха да работят за другите европейски държави . Трудното за нас предстои.
33
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Злобюл преди 3 години
До Д-р Хаус- Е-е, няма как БГ лекар да се нагушва с 10 бона месечно, а пациентите му да взимат 250-520 лв.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми.... позор е такова изказване. От страна със здравна система на водещо световни ниво, сега да ми говорят за внос за кадри. Некадърници корумпирани
31
1
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Г-жо Свилена Димитрова! Да бъдем наясно!! Докато заплатите на редовите лекари-специалисти / изключвам мафията с бели престилки!!/ не се изравнят с тези на Запад, никой няма да стъпи в България!! Щото тук лекарите не се ценят!! Ценят се чиновници,полицаи,даскали, депутати-безделници и т.н.!! Само че без здраве ням да има произвеждащи,образоващи се, пазещи реда,гасещи пожари и т.н. Разбрахте ли???
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да вкараме кадри в управлението ;)От българските гастарбайтери .Работели ,а не учили ;)
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на великото племе лекари не му трябват, то се оправя с връзки и рушвети и великия вожд ще го лекува а племето ще му ръкопляска под команда
28
0
 
8
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
средното заплащане на индийските лекари е около 200 хил. рупии на месец което прави около 2400 еврака .
27
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Па ОНЯ у Брюксел не спира да се хвали колко всичко му е наред в държавата!!!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частната болница иска евтини лекари. Вече не могат да си позволят бг лекари. Частните болници доказаха, че са едни примадони на държавна хранилка, които бягат от отговорности и не са сериозни лечебни заведения.При епидемия, ако Костов беше продал всички държавни болници на неговата синя буржоазия, както беше решил за втория мандат, днес щеше да стане апокалипсис и адско изнудване за пари от примадоните частни болници.
25
1
 
1
 
! Отговори
Котарак преди 3 години
Народния човек искаше да каже италиански контейнери с отпадъци! Това несъмнено можем да внесем! Ама поне ще има мишки за мен!! Ха ха ха!!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари от западна Европа и САЩ вече тичат към Гоце Делчев и Търговище.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука папуанец да вържеш ще скъса каишката.
22
0
 
14
 
! Отговори
22 преди 3 години
Машинистът отдаааавна е бегал... Върнете мед сестрите и лекарите с подобаващи заплати бе тиквуни. Направете професии като учители и лекари отново уважавани. За да не ни лекуват след това едвам изкласилите с 3 ки... IT сектор, хубаво, ама нямаш лекари нямаш учители. Съжалявам но дори мерки като поне работа 2 3 години в Б-я след завършване ако държавата е платила. НО на добро заплащане а не 800 лева. И парите, които наливат чуждестранните студенти да не отиват за къщи на ректорите на МУ (Варна)
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да се сеща да вдигне малко заплатите на лекарите, че да не емигрират веднага след завършване в Германия?И що си мислите, че бесарабските българи ще останат у нас след като си вземат бг гражданството?
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще работи? Та те от социални ще взимат повече
19
1
 
16
 
! Отговори
Народен човек преди 3 години
Ало,Свилена!! Можем да внесем само наркотици,порно и италиански чували с боклyк!! Знаеш ли ,че заплатата на млад лекар-специалист на Запад започва от 7-8 ХИЛЯДИ евро? А у нас- 400!! Поне не се излагай!!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този картел на частните болници трябва да бъде закрит. Частният бизнес създава национални, расови и етнически проблеми.Искат арабски и индийски българи да им работят без пари като роби.Нека се получим от американските бизнесмени, които докараха чернокожи да им работят без пари.Бизнесът е най-големият национален предател.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си внесем лекари като Меркел.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали мигрантите бяха инженери и лекари къде са?