Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
12
 
! Отговори
съдията преди 3 години
Дa ce нaдявaмe,чe eднa дoживoтнa приcъдa щe ги излeкувa от COVID 19 и мисирките и професорите и политиците и СЗО!Д-р Рaйнeр Фюeлмич e члeн нa гeрмaнcкaтa икaлифoрнийcкaтa aдвoкaтcкa кoлeгия c 26-гoдишeнoпит. Oт 10 юли 2020 г. тoй e eдин oт 4-тe члeнoвeнa рaзcлeдвaщaтa кoмиcия зa k0r0nаvirus.Cъбрaнитe oт кoмиcиятa дoкaзaтeлcтвa дaвaт прaвoдa ce твърди, чe пaндeмиятa нa кoрoнaвируcвcъщнocт e прecтъплeниe cрeщу чoвeчecтвoтoи чe тя имa кoнкрeтни oргaнизaтoри, кoитo зacлужaвaтнaкaзaтeлнo нaкaзaниe в cъoтвeтcтвиe c пaрaгрaф 7oт Мeждунaрoдния нaкaзaтeлeн кoдeкc.
216
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единственно не съм съгласен с ваксините против грип и ще ви кажа защо мои близки всяка година си слагаха ваксини протов грип и всяка година боледуваха а в моето семеиство не сме си слагали ваксини и не сме боледували от грипове , ваксините са нож с две остриета , първо трябва да си здрав за да ти я сложат след което тя те заразява да добиеш имунитет но ефекта според мен е отрицателен
215
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров сви перките. Отиде да се тества.След като дни наред демонстративно отказваше да се тества, въпреки че е бил в контакт с човек с положителна проба за коронавирус, шефът на детското отделение на Инфекциозната болница в София Атанас Мангъров все пак ще спази законовите изисквания. Ако спазваме правилата, РЗИ трябва да плати теста, каза шефът на детското отделение в Инфекциозна болница, цитиран от в. Сега.
214
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау-"Само яки глоби ще помогнат. Нищо друго не работи в/у ***." кой тоз бе...
213
7
 
12
 
! Отговори
Опасен Вирус преди 3 години
Домашен Арест за плебса! Да не излиза!Много е опасно!
212
5
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Помня грозната гледка как народа се радваше на лафа "Да не излиза!"А от ГЕРБ протриваха доволно ръце и се радваха, че простия народ ги слуша и им се радва.БЛЯКС!
211
9
 
6
 
! Отговори
Zyl Ezyk преди 3 години
Затворете плебса. Затворете го пак!Да не излиза!
210
3
 
4
 
! Отговори
Zyl Ezyk преди 3 години
До Анонимен Не. Карам тротинетка за няколко хиляди лева. Вдига 60км/ч
209
6
 
9
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Аз повече се притеснявам от гъбичките, които някои хора си носят, без да усещат, че имат проблем.
208
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Zyl EzykКакво си карал. Трабнанта си?
207
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора в България смятат че ако са в магазин и имат маска на устата няма защо да спазват дистанция но това не е така.Дистанцията е много по важна от маската освен че не струва пари нито усилие само малко повече култура какво му коства на човек да спазва дистанция, нищо. Няма да те обслужат по бързо на касите ако се буташ защото предишния човек трябва да бъде обслужен така или иначе.
206
10
 
14
 
! Отговори
Zyl Ezyk преди 3 години
МОЛЯ СЕ ПАК ДА ЗАТВОРЯТ ПЛЕБСА!Нямате представа колко е спокойна София, като ви няма. Беше рай!Карах си всеки ден! Тихо, спокойно! Не беше страшно изобщо.Целия град го ползвахме 500 - 1000 човека. НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ!ЗАТВОРЕТЕ ГИ ПАК! МОЛЯ ВИ!
205
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо напъване. Вярвайте ни, ама вярвайте ни, ама много ни вярвайте, че има вирус.ОК, вярваме ви. И какво?Пак ще си правя каквото си искам и няма да нося маска.
204
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те с такива където не се плашат и не вярват са пълни болниците! Не само от коронавируса!
203
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемията отдавна е без контрол. Още от лятото. Откриват се и едва 1/3 от заразените.
202
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен дето повдигаш въпроса за шкембелиите ми надявам се вируса от най фрапантните случаи да ни отърве защото с това надебеляване се стигна до това потресаващо затъпяване а на дебелите не им пука тях никой не смее да глоби не носят маска защото вървят и ядат непрекаснато отврат някаква е това.
201
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 221... аз вярвам на лекари!!!--------------Честито.
200
9
 
7
 
! Отговори
София Град преди 3 години
Затворете преди всичко клубове и фитнес зали Познат се за ази именно в фитнес зала .
199
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен някаква защита за околните,маските дават и надежда!!! Не забравяйте! Някои търсят врачки и извънземни,аз вярвам на лекари!!!
198
6
 
11
 
! Отговори
Хмм... преди 3 години
Виждали ли сте някой някъде да е бил болен от това нещо?Ако се абстрахираме от медийните канали за информация?