Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка

Карантината 10 дни, ако няма симптоми
300
Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка
Снимка: БГНЕС

Носене на маски на открито и намаляване на карантината на 10 дни, ако няма симптоми, подкрепят Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Това са обсъдили днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов, съобщиха от МЗ.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауМлъквай. Няма стотинки за теб. Филма свърши.
156
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През почивните дни имаше статия за протеста срещу мерките в Чехия, имаше снимка с водното оръдие. Аз тогава написах че протестите трябва да са едновременно и във всички страни и в понеделник достъпа до сайта ми беше отнет. Тогава много хора не се замислиха и им беше смешно, но мечката като играе в комшиите идва и у нас. Без протести и без въстание няма да мине този вирус пък ако искате да сте роби то това е друг въпрос.
155
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учените защо не могат да докажат че ковид-19 съществува, а трябва да вярваме в него?
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски на открито ама друг път. Я се скрийте бе
153
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма абсолютно никакъв смисъл, когато маската се носи под носа или под брадичката, вместо ВЪРХУ носа. Макса, която НЕ покрива носа и устата не служи ЗА НИЩО, освен да прави носа да изглежда огромен.Трябва да има солени глоби не за хората без маски навън, а за измамниците с маски, които са поставени така, че да НЕ функционират. Тройни глоби за официални лица и служители в помещението. Маската трябва да е по-размер и НА МЯСТО, не да виси като двойна гуша отдолу.
152
5
 
3
 
! Отговори
Религиозен човек преди 3 години
Да се задължат всички вероизповедания със закон да въведат догма за вява а ковид-19! Ако някои откажат да се дерегистрират да се да се обявят за противозаконни!
151
13
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Тези, които вярват в бог не вярват в корона вируса. Едното 0 доказателства, че съществува, другото куп научни от стотици хиляди хора. Голям майтап са :D
150
5
 
26
 
! Отговори
Лумпени преди 3 години
Така става като не излизате да протестирате! Ако бяхте излезли пред 2 месеца и да свалим мафията от властта сега "вирусът" щеше да е само история.Но понеже сте прости и страхливи мързели, сега мафията ще ви мачка още поне 5-6 месеца чак до пролетта на 2021г. Се ще ви направят на май*муни! Маскирани, пос*рани, запряни у вас....без работа, без пари, а децата ви неграмотни, и с психически отклонения.ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ!
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 159Защото ако имаш материално без ограничения ще престанеш да растеш дуxoвнo.Трябва да има баланс. Господ е велик, искай (логичното) и ще ти се даде.
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се оставяйте на манипулаторите в нета и по улицата да ви казват, че от вас нищо не зависи. Винаги става това което искате. Важното е да не се съгласявате да сте роби!Света се управлява с блъф и страх, застанете ли твърдо на позицията си, никой не може да ви навреди. Тогава лъсват осраните *** на големите "елити"
147
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГоспод ни е дал имунитет и свободна воля. Ако някой чуства, че Господ не го обича, да си стои вкъщи!---А Господ защо не не направил света такъв, че всичко да се случва както е според нашата воля да си живеем живота леко и приятно като материално богати хора и да си доставяме удоволствия и да си удовлетворяваме желанията?
146
3
 
15
 
! Отговори
КОРОНАВИРУС Е ИЗМАМА преди 3 години
Ще ядете дървото !
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 153Ще намесвам който си искам. Бог да не ти е собственост?
144
1
 
13
 
! Отговори
асан преди 3 години
аз *** няАм те маска ша *** карат да лагам
143
4
 
20
 
! Отговори
Жорето преди 3 години
маски да носят само грозните жени
142
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големите престъпници са кашлящите и кихащите, не носещите маски,съмняващите се в ковида,а пусналите вируса,и налагащи терора никой не ги търси и обвинява за нищо. Жертвите са виновни,а не палачите. Но аз съм оптимист,накрая всеки ще си получи заслуженото.
141
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 143И това е много вероятно. Ебола не се пренася по въздуха, а при контакт с телесни течности. Не намесвай Бог тук :))
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репортерите от този сайт сигурто не носят в офиса на сайта маски ама доста подкрепят тези маски.При такива изказвания на експертите един репортер трябва да им каже че грешат и така да се напише статия
139
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу здравният министър, който си е позволил да изприказва такава кардинална глу пост!Долу или ще го събори насила народното недоволство!Стига диктатура!Стига лъжи!Долу мошениците!Долу маскарада!
138
1
 
15
 
! Отговори
артондо преди 3 години
ше си сложа за Хелоин маска