Трябват ни хиляди ваксини, а в аптеките едва по 5-10

Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения
20 окт 2020 10:38, Ния Христова
20
 
"Трябват ни стотици хиляди ваксини. Разбира се, няма кой да го изпълни това. Това е истинското положение на нещата."
 
Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на Bulgaria ON AIR. Изказването му е във връзка с втората партида противогрипни ваксини, която пристига днес в страната.
 
"Ваксините са в България в момента, но още не са в аптеките. Хората и да се струпват сега пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са много по-малко, отколкото очаквахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 10-15 ваксини. Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата", заяви Костов.
 
Според него струпването пред аптеките е безсмислено, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.
 
"Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 човека на ден. Хубаво е те да бъдат ваксинирани. Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
Той подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност.
 
"Самата ваксина даже не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е между 36 и 50%. Може да се заразите от друг щам, но и да се заразите от същия щам, пак няма гаранция. Последната седмица, след като рязко скочи заразяването с Ковид-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което показва, че Ковид-19 се разширява, е, че започнаха да се търсят уреди, които измерват сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, защото имат затруднения в дишането", обясни специалистът.
 
Костов каза още, че е отчетено сериозно поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени продукти в аптеките. Продажбите на маски са се увеличили над 100 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ППТР-вакса преди 1 месец
Отново се коментират и пишат неща -неверни. Човекът ви обяснява , че ваксините ги няма. Ама разбира се , че ги няма.Където и да потърсите ваксина по аптеките в цяла Европа ще ви отговорят същото.Какво правителство, какви политици? Едни и същи са на този континент.Няма леви, няма десни. Още мн. неща по тази болест не са ясни.Питайте китайците, но и те само благодарение на дисциплината си ...уж се оттърват.........Комунистите държат яко....
18
1
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ГЛАВНИЯТ ЛЪЖЕЦ НА БЪЛГАРИЯ КАЗА ЧЕ Е ПОДСИГУРИЛ СКЛАДОВЕТЕ С ВАКСИНА.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксини се поставят на здрави хора.
Какво ще правят с ваксините в болничните заведения, където се предполага, че са болните?
Миналата година българските пенсионери оцеляха, защото доставиха ваксините по-късно, за разлика от европенсионерите, които бяха ваксинирани на време.
16
3
 
2
 
! Отговори
Браво на добитък преди 1 месец
Слагайте намордници и си купувайте ваксини
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не ви стигат противогрипните ваксини, купете от Русия "Спътник В" и кажете, че само от тая зареждате, експериментално...срещу корона. Щото тая година грип няма да има. Опашките ще изчезнат набързо...
14
1
 
0
 
! Отговори
Аз се минах преди 1 месец
И се ваксинирах. А вчера прочетох научни изследвания, според които създаването на имунна защита срещу едни вируси намалява защитата срещу други и на първо място срещу различните видове коронавирус.

Потърсете

СЕЗОННАТА ГРИПНА ВАКСИНАЦИЯ И ПОВИШЕНИЯТ РИСК ОТ КОРОНАВИРУС
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксините не пазили, добре. Защо се продават? Маските пазили, добре. Раздавайте ги без пари.
А те станали по евтини.
Хората се умориха. От м.март се наслушаха на какво ли не.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо като не се търси, създай впечатлението, че е дефицитно. Стара търговска практика. Ваксинките обаче няма да се продадат, няма начин.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май няма много желаещи, рекламата върви с пълна сила. Достатъчно е хората като чуят думата ваксина и край. Трябва да ги преименуват за начало.
10
0
 
1
 
! Отговори
в Бг. е така ! преди 1 месец
От край време ,всичко което се търси се покрива !
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде на алйш-вериша... Не останаха.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
5-10 ще стигнат. Малко останаха балъците, дето ги търсят.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя на снимката така като го гледам не му требват никакви ваксини, а мастика и водка.
6
1
 
1
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 1 месец
като ти Трябват, ами Произведи си!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите не бива да ги пускат в аптеките, без публично да са се разкаяли за глупостите си и да са положили един месец общественополезен труд.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А уж в пазарната икономика нямало дефицит?! Кажете, че умишлено създавате дефицит за да качите цената, та дави повервам. Са обърнахте лопатата 'вакините не били ефективни", тогава изобо защо ги правят и продават/ Ей тъй за спорта ли?
3
1
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Досега тръбяха всеки да си слага грипна ваксина, а сега се чудят как да ни откажат от това.

Това не са здравни власти, а здравни некадърници.
2
0
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Работя в най-голямата болница на изток от Пловдив. Не знам за кои лечебни заведения били заделени ваксини, но тук няма.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е резултата от насажданата психоза.