Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?

Според Борис Вангелов БСП са показали, че са повече социалисти
21 окт 2020 23:00, Нели Христова
116
Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
1
 
! Отговори
До долния преди 3 години
Пич,е така се правят митовете в историята.И после влизат в учебниците.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51"обаче истинската азбука е глаголицата, тя е и духовна азбука."Каква "истинска азбука" бре, ***, ти на глаголица ли пишеш?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"Глаголицата е истинската българска азбука, ти си неграмотен славянските народи на какво пишат на глаголица или на кирилица ? *** кажи на хората по света, че не пишат на кирилица вземи и шкембака със себе си ходете по държавите и обяснавайте."Пий си хапечетата.Чисто българската азбука е точно кирилицата.Неграмотен си и не разбираш, че на какво пишат някакви други народи няма значение за НАШАТА азбука.Опитай се да си извадиш червения пирон от мозъка,че е срам,че си българин
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През повечето време историята се е пишела от гръкомани и гръкоблюдолизци както обикновенно византииците са изгаряли всичко из черквите обаче Кирил и Методий успяват да възстановят глаголицата. Глаголицата е много по-древна отколкото се предполага още от времената на Митра А самата гръцка азбука е заимствана от финикийци. Глаголицата отново е анатемосанa и учениците на Кирил иМетодий създават кирилицата обаче истинската азбука е глаголицата, тя е и духовна азбука.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мит е че Симеон въвежда кирилицата,в двора му се е пишело на глаголица.Впрочем Климент Охридски не е българин,а идва от велика Моравия.Идеята ,че той измислил кирилицата е хрумване на наши слависти,но няма ни едно доказателство!!Ни едно!А ,че кирилицата идва от Византия -колкото искаш.
41
1
 
8
 
! Отговори
Славяни няма преди 3 години
Българска азбука!Аман от крадци на история и култура!
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлаголицата е истинската българска азбука, ти си неграмотен славянските народи на какво пишат на глаголица или на кирилица ? *** кажи на хората по света, че не пишат на кирилица вземи и шкембака със себе си ходете по държавите и обяснавайте.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Ти си срам за България и за българщината. Нищо чудно, сигурно си и същия, който преди малко демонстрира, че има самочувствие на чалгар.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42"Ти със света ли се сравняваш бе чалготека."Точно със света ще се сравнявам, защото с нищо не съм по-лош от който и да било. Ако ти си с ниско самочувствие на чалгар си е твой проблем.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над половината са гръцки букви.каква българска?подарък на византийския император чак на 10 век.всичко друго е ала бала
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38"Българската азбука е глаголицата тя е и свещенна азбука на света има само 8 свещенни писмености. Кирилицата е славянска азбука на нея пишат славянските народи."Абсолютно неграмотен си. Глаголицата я създават Кирил и Методий. Кирилицата я създават техните ученици и си е чисто българска азбука от всяка гледна точка.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрез 2011 год идваха Буревестниците тука във БГ носеха един камион със прахосмукачки да почистват пистата Ти си патъркай ще те видя като почнеш да плащаш всеки месец ремонт щото някой не почиствал ами си чоплел носа Ти със света ли се сравняваш бе чалготека.
34
1
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Кирилицата е само българска азбука.Нищо славянско няма и не само в азбуката, но и по принцип.
33
3
 
2
 
! Отговори
Пешу Коня преди 3 години
Преди 15 години Пешу коня като президент на България се опита зазамени кирилицата с латиница само с една цел -да ни разедини с Русия.След като този план не успя и хората започнахамасово да пишат на кирилица когато използват компютри,сега идва нещо друго за да ни разединява - българска ли била азбуката или славянска?Чесно казано бОли ме как ще сенарича.Това е от значение за онези, които ще получатгрант от "Хамерика за България".
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската азбука е глаголицата тя е и свещенна азбука на света има само 8 свещенни писмености. Кирилицата е славянска азбука на нея пишат славянските народи.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30/35Кирилицата навлиза в България МНОГО по рано, а не е лошо да си отвориш учебниците по История и да прочетеш кога е властването на Симеон Велики, щото се излагаш като кифладжия.Между другото, как не ви е срам да се наричате българи, когато защитавате действията на страна, която активно е работила и продължава да работи срещу българската идентичност, включително и като се опитва да я претопи в определения, чрез които да я обезличи напълно, за да я обезсили?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 разказва вицове за битпазарско развлечение.А истината е на 180 градуса.
29
4
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
От 971 вече сме част от Византия!Някъде към края и особено след образуването на Охридската архипископия 1019 кирилицата навлиза в България!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 разказва вицове за битпазарско развлечение.А истината е на 180 градуса.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глаголицата е с неизвестен произход.Чолучавайки просветление свише, Светите Братя раьчитат текстовете на глаголица и разбират, че всъщностте звучат на езика на българите. Графичното простяване на буквите е заслуга на Братята.След аудиенция при Папата, нг-ят език е признат за официален в Европа, наред с другите три езика...