Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?

Според Борис Вангелов БСП са показали, че са повече социалисти
21 окт 2020 23:00, Нели Христова
116
Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
3
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Ако е славянска ,монголците по кой параграф я ползват? Ние българи ли сме или славяни? Делата на дедите ни са БЪЛГАРСКИ , а не славянски!
65
1
 
3
 
! Отговори
Ч.Храбър, 855 преди 3 години
Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение ..............След това човеколюбецът бог....... смили се над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви.......И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето...на Бориса българския княз,и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 от създаването на света
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
под псевдонима Черноризец Храбър се подписва българския цар Симеон,син на княз Борис Покръстител,който през 855 година пише в съчинението си "За буквите" следното:"Прочее преди славяните(СЛАВЯНИТЕ!) нямаха книги,но бидейки езичници,четяха и гадаеха с черти и резки.Когато се кръстиха, бяха принудени[да пишат] славянската(!!!) реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ,или ДЗѢЛО,или ЦРЬКꙐ,или ЧАꙖНЬѤ,или ШИРОТА,или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ,или ѨЗꙐКЪ и други тям подобни
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПървата литература след византийската е славянската в Европа,има славянски книги от 9 до 19 век,да те затрупам с тях и не само старобългарски,а от различни славянски държави!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Славяните саСлед Византия,първите самостоятелни организирани държави в Европа са били славянските,това е неоспорим факт,имали сме организирано образование,школи,църкви, манастири с килийни училища в които се съчиняват и превеждат византийски книги!В момента на какъв език пишеш,не е ли славянски?
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъщата тази православна църква,през ВСВ са спасявали евреите,да не говорим,че без славяните,нямаше да има днес дори и държава Израел. Това,че някои в мазненето си пред чуждите господари са готови да се отречат дори от историята си и идендитета си,да предадат дори паметта на дедите си,не означава,че и ние трябва да ги последваме и се отречем от славянския си корен!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте колко сте "компетентни",че даже името Горазд не знаете как се пише,да не говоря и за останалите глупости! А преди да отидат във Великоморавия Кирил и Методий са били на мисия в Русия,в тероторията на днешна Украйна,да не говорим,че самият цар Симеон,син на княз Борис Първи,се причислява към славянската общост и нарича народа ни "славяни" ! Самите българи в Средновековието се самонаричат славяни.На който не му харесва,че българите сме славяни,да се изнася заедно с фалшивата си пропаганда!
59
2
 
4
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
ОП, за които не е уточнено дали са наистина обединени патриоти или по-скоро организирани престъпници, за почти цял мандат не можаха да направят нищо полезно за България, но пък злини за България - направиха колкото искате. Ето тези, никога повече не трябва да бъдат допуснати в управлението, не трябва да им се позволява да гледат Парламента дори и на снимка.
58
1
 
4
 
! Отговори
слаФянин... преди 3 години
Славянството започва и свършва с катето....наричана великото в някои блатни ширини.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Докато имаме руска вяра и руска азбука, няма да ни приемат в Европа."Ето за това ^^^^^ е цялото напъване на русофилите в България: да изкарат българската азбука/религия обща, но най-добре "руска".Майцепродавците червени.
56
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Защо никои от така наречените Славяни не искат да имат нищо общо с Рашата?!?Общо имат само зависимите арменци /видяхме ги и тях до къде стигнаха/ и разни други азиатски васали :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
55
1
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Бях командировка във Украйна, Лвов преди 2-3 години. Попаднах на някакъв стихиен пазар за книги, подобен на Славейков в начлните му години, където имаше статуя на Кирил. Един тип там ми разправяше че Кирил бил украинец после ходил до Византия, станал баща на себе си и измислил азбуката за всички славяни. Някаква такава история. Тия там са особено зле.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата започнаха да пишат на латинска азбука. А старите - не, не пишете на латиница!Вече щяхме да пишем на латиница.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1000г археолозите ще открият останки на Ф 16 по нашите земи и ВМРО ще заяви,че самолета е български.
52
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно каза Петър Стоянов да приемем латиницата за българска азбука, за да скъсаме със старото.Сюлейман Паси предложи да приемем католицизма и протестантството или еврейството.Така се става истински европеец. Докато имаме руска вяра и руска азбука, няма да ни приемат в Европа.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази продажна Вътрешна македонска организация?Че тя трябва да е забранена, защото е македонска. Това е една скрита профашистка организация, нацистка организация, която не спазва реда, науката и историята на България.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Славяните саКогато и да са измислени славяните, Панславизмът като доктрина за подчинение е въведен от руснаците, за да държат на верига всички народи, които те решат, че принадлежат към тази група, а ако някой от тях се опъва го смачкават като идентичност и военно (ако обстоятелствата го позволяват, както стана в Чехословакия, Унгария и Полша).
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен политика в науката има и нещо наречено ФАКТИ.Фактите им липсват на нашите патриотари и я карат на политика.Ами прощавайте ,че ви пишем ,че лъжете!
48
1
 
9
 
! Отговори
Славяните са преди 3 години
Измислени през 16 векКФа славянска писменост ви гони?
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До долнияЕ така като теб се ближе руския ботуш.