Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на коронавирус - изпускаме контрола

25% от хората не спазват никакви мерки, заяви той
21 окт 2020 09:20, Ния Христова
359
 
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то и Тиквун се е изпуснал здраво...
208
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна не бях чел подобни глупости и измислени заговори на тема вируси! Пазете си здравето,слушайте лекарите!
207
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До земеделците- не пишете глупост след глупост! Като пишете не пийте! Четете,учете се чужди езици! С основно образование не сте за никъде! Триото ви дърпа надолу!
206
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контрола сме го изпуснали много отдавна. Още 1989г.
205
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа ходи с маски,половин има вечерен час,строят се полеви болници,ограниченията са все по големи! Света е пламнал, само бай *** пишат тотални глупости,че и маски почнаха да горят! Унизително!
204
12
 
11
 
! Отговори
БОЕЦ преди 3 години
ДА ;ВИЕ---СЪУЧАСТНИЦИТЕ В СВЕТОВНИЯ ЗАГОВОР ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА НАРОДНАТА СЪПРОТИВА В СВЕТА НЕ ИСКАТЕ ДА ИЗПУСКАТЕ КОНТРОЛА НАД МИСЛЕНЕТО НА ХОРАТА И КАТО ОВЦИ ГИ КАРАТЕ КЪМ КЛАННИЦАТА--ГРОБА КАРАЙГИ ДА НОСЯТ МАСКИ ---УТРЕ --ПРОТИВОГАЗИ А ЗАЩО НЕ И--БУРКИ-----Н Я ЯЯ *** ДА ВИ БЪДЕ ВИЕ--ДОКТОРИТЕ СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА МЕДИЦИНСКИЯ ТЕРОР И ЩЕ СИ ПОНЕСЕТЕ НАКАЗАНИЕТО
203
6
 
6
 
! Отговори
we преди 3 години
Този професор, ако беше правил научно изследване, щеше да се получи число от рода на 1532, а казано кръгло 2000 показва, че е гледал тавана и това му е дошло в мозъчето.
202
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на тая глупава и безполезна мярка е повече от ясна.След 2 седмици, когато стигнем 2500 случая на ден, сикаджията с пачките и пищова да ви каже:Така стана щото не спазвате мерките. Ние за нищо не сме виновни, виновен е народът. Тях не ги интересува да ограничават заразата, а да имат извинение.
201
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато животните от площада пропагандират против маските ще има рекорди!
200
3
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 3 години
От думите на само дееца Витанов излиза че нещо се контролира и всеки миг въпреки огромните грижи и усилия на партия и държава ще излезе извън контрол.Нищо подобно няма хаос кражби пак хаос и кражби и който оцелее от самосебе си е успешно излекуван.
199
4
 
22
 
! Отговори
Ковид скептик преди 3 години
Този математик , да обясни как се спазват над 30 сетте секвенции , на напълно недоказаният ПСР тест на д-р Дростен! Искам да ми обясни също , какви математически методи се използват при установяване на починалите от ковид, тьй като очевидно медицинският метод АУТОПСИЯ е напълно изключен!!!Да сметне колко пари печелят от 36те лаборатории за Ковид и да каже на кого са! Да смята неща свързани с математиката , а да не се занимава с крайно непонятни за него науки една от които е вирусологията!!
198
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. Значи, ще влизаме в барове и кръчми за да си свалим маската... Ненормалници.
197
10
 
13
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Стига глупости,бе!!!Нямаме толкова лаборатории,да правят обявените от ПРОПАГАНДАТА тестове,в рамките на едно денонощие!!!
196
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението е изпуснато по принип. Вирусът само задълбочи разпада на държавността. То няма работещи институции, всичко се свежда до думата на един човек. Няма такава бананова република....
195
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де престанете да давате трибуна на тази карикатура професор по механика....
194
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пореден груьо. Отивай при мутафчийски свиняя такава.
193
9
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Още един платен поддръжник на фалшивата заплаха ...
192
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витанов, имали сте по десетина случаи в началото, защото не сте ги търсили като хората. А сега като ти пристигат наготово по лекарските кабинети и болници със сополивите си носове, имаш много повече. Разпределението на тестовете по групи и местоположение секретно ли е, нещастнико?
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е не дали са затворени заведенията, а за какво са маските!
190
2
 
19
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Значи по улици и градинки с маски,а дискотеки,ресторанти и барове-без!Тъпо ,по-тъпо нещо няма!В цяла Европа затвориха тези заведения,ние не!Боко не смее да ги затвори,има лоби,а и го е страх.Това е проблема,не носенето на маски навън!