Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на коронавирус - изпускаме контрола

25% от хората не спазват никакви мерки, заяви той
21 окт 2020 09:20, Ния Христова
359
 
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези които допуснаха вирусът да влезе въобще в страната ни,сега ни държат отговорни за случващото се ,че и да гладува народа заради тях чрез несръчните им противовирусни мерки, тези на държавните постове са притеснени за народа само защото наближава и техния край, няма да има от кого да крадат когато икономиката замре.клин клина ще избие в дългосрочен план..дано народът се посъбуди,обаче кат махнат бат бойко пак ще им нахулят новия спасител,има такъв народ ьаьашоуто предстои
228
4
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
аз му вярвам на проф Витанов вчера една линеика разкарваше една жена поболниците и никъде не я приеха защото е пълно ние не сме подготвени за нищоосвен за ядене и пиене и псуване
227
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Румен Радев да ви обясни, че такъв вирус няма.Изгониха го от Естония по съвсем други причини.
226
5
 
14
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Моите уважения към проф. Витанов, но той беше казал през лятото, че ще изпуснем контрола и ако случаите минат 300 на ден. Сега станаха 2000. Някъде има грешка в задачата му. Математик е. Да си я намери.
225
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО се финансира от фармацевтичните корпорации а те произвеждат лекарства които някой трябва да купува.Ако няма достатъчно болни трябва да се осигурят принудително.Освен това хората трябва да се страхуват , да не протестират и да са разделени а не единни за да ги управляват лесно.
224
8
 
16
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
Истината е че никой не знае как да се спасим от корона вируса.Проба -грешка.Положението излиза извън контрол.Имунитет няма.Арена Армеец е заредена.Но лекари вече няма. Никакви маски на открито няма да ни спасят.Чака ни италианския вариант. Дано не съм прав.
223
1
 
18
 
! Отговори
------------- преди 3 години
Направете 25000 теста и вече сме извън контрол.
222
10
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До Анонимен 228 Ти не мисли тиквун. Четвъртия мандат му е сигурен. За БСП се замисли че си заминават. Трета политическа сила.
221
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2000 - новата психологическа граница
220
5
 
8
 
! Отговори
Мена преди 3 години
Сценария за разпространението на ковида отдавна е написан. А този е топ ***.
219
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правите се на големи мъже. Демонстративно се нарушава всяка препоръка, за да си избиваме комплексите, че не ставаме за нищо. После заразяваме някой който се прибира всяка вечер при майка с инхалатор или дете с порок на сърцето и му съсипваме живота на човека, защото сме голямото доброутро.Браво. Господ ще ни накаже, това е само началото.
218
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги стигнем ли ...с Тодор Колев, беше по- интересно. Тези са скучни.
217
9
 
6
 
! Отговори
пак ли Он еър преди 3 години
Пак ли фалшиви новини?
216
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не можах да разбера, от всички умници и конспиратори тук и по площадите, как един не се сети с телефона си да отиде и да заснеме какво става в интензивните отделения на страната. Поне да покаже черно на бяло, че такъв вирус няма. За по-голяма достоверност да влезе и без маска, да докаже от първо лице. Колко пъти ги каниха.Хайде, Хаджигенчо, Мангърчо? Няма ли кой да се заеме с това?
215
8
 
22
 
! Отговори
анонимен-продъжение преди 3 години
защо мислите че хората които искат да се опазят са длъжни да търпят безхаберието на някой които не ги интересува собственото им здраве,какво остава за другите около него.Когато се изправите очи в очи с болеста,друга песен ще пеете.
214
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжката Алена!
213
0
 
16
 
! Отговори
dsss преди 3 години
2000 документирани болни на ден , означава поне двойно/тройно не документирани. 4000-6000/дневно или над 120 000 месечно
212
9
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
защо продължавате да отричате реалността,тук не се касае за минало време кой какво е изпуснал,тук се касае за немърливостта на един народ който претендира че е разумен и интелигентен ,а всъщност нехае за всичко случващо се в този момент на пандемия.Искам да ви попитам всички вие които смятате ,че този вирус не е опасен и всичко което говорят е измислица,защо не отидете един ден в някоя от болниците и видите какво се случва там,хора берат душа....аз бях там и видях.....
211
2
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Ще стигнем и повече.
210
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този астролог и нумеролог е като Мангъров. Не познава, но продължава да досажда.