18-годишен българин изследва човешките гени, има редица награди

Николай е и сред младите таланти, които участват в обучение към БАН
23 окт 2020 22:41, Красимир Ангелов
15

Една вдъхновяваща история за ученик, който на 18 вече изследва човешките гени и печели редица награди. За пътя от математиката към биохимията - следва разказът за Николай, който покорява връх след връх.

Николай е само на 18 години, но вече има значителен брой постижения зад себе си. Ученик последна година в СМГ, никога не е предполагал, че пътят му ще е различен от математика и компютри.
 
"До 9-ти клас въобще не съм го предполагал и може би щях да се изсмея, на който и да ми беше казал, че ще се запаля толкова много по биология и химия, но се случи все пак", каза той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това светът на биохимията го завладява.

Николай изкарва онлайн курс по биохимия към Харвардския университет, печели редица престижни награди в областта както в страната, така и в Европа, но заради пандемията не успява да замине и да презентира своите разработки.

"В бъдещето си представям как правя изследвания на тези, които се извършват с пациенти за коронавирус. Тоест, тестове на различни медикаменти за всякакви заболявания. Това искам да науча в Хайделберг, понеже там е много силно застъпена науката. Искам да сравня двата свята- този, който е при самото лечение, и този, който е с изследването на нови лечения", сподели още ученикът.

Николай е и сред младите таланти, които участват в обучение към БАН, където самостоятелно прави над 60 проби за изследване на гени на животни и техните нива на експресия. А учените от института остават впечатлени от неговата работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Поредният връзкар преди 3 години
Българин и наука - магаре и фаянсови плочи.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момчето, такива деца се броят на пръсти в България които вместо с чалга, трева и в най-добрия случай електронни игри се занимават с нещо смислено.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягай от БАН, човек!
7
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
Браво на младежа, но за съжаление ще е поредния мозък изтекъл в чужбина.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато разглеждаш човешкото тяло само и единствено като съвкупност от молекули, клетки, тъкани и органи... рано или късно стигаш до задънена улица. Тия учени, не се ли отърсят от догмите и стереотипите в науката, ще има да буксуват още дълги години. Когато обслужваш поръчкови проекти на световния елит, винаги ще получаваш ръкопляскания, за разлика от онези откриватели, дръзнали да се опълчат.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изследва оная ми работа. На 18 години колко познания е могъл да натрупа. Мастити учени с дългогодишен опит се борят още за знания и не смея да афишират.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрата новина винаги доставя удоволствие.Това момче е концентрирано в иновациите с които може да се промени настоящето в широк мащаб.Завладяно е от добрите намерения да промени за да помогне т.е .има добро сърце,не се влияе от бабикянки и разни *** с яйца за дребни дневни.Обучава се БАН изследва гени,една необятна сфера в която има голям потенциал.Ще стигне и до Хайделберг ,стига този спирачен ковид реши да ни остави,но както изглежда намеренията му не са ясни,пак се раздвижи осезаемо.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 346Като няма условия за него, какво да направи? Тъжно е ...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, мнгоо малко са така, защото в БЪлгария системата е дървена на 100%. Помните ли момчето, деот го приеха в Станфорд, преди да завърши, а Шуменския университет каза, че нямало да моеж да го приеме, защото поради факта, че бил зает да печели олимпиади, с което училище и държава не спираха да се хвалят, все едно са изцяло техни постижения, момчето нямало време да ходи на училище и правилата били толкова дървени, че нямло как и да изкара изпити...
1
0
 
2
 
! Отговори
346 преди 3 години
Браво на детето,ама и то ще поеме пътя към Терминал 2.