Македонски учебник: Бугарите по произход са турци, татари, монголи

Проф. Кирил Топалов: С негативни думи растат децата в Македония от 75 години
23 окт 2020 20:40, Красимир Ангелов
583

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“.  Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?" Това каза за предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, член на Смесената българо - македонска историческа комисия.

"Освен това, непрекъснато се говори за „фашистичката българска окупация“. Казвали сме на нашите колеги. Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат. Те изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана след децата. Нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят по нареждане от там и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко българско", коментира работата на македонските си колеги  проф. Кирил Топалов.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 24 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ какво си се зарадвал,че си избил хора от един малък и беззащитен народ като арменския?Явно за турците е гордост,че извършвате втори арменски геноцид.А един евреин каза по телевизията,че това се върши,заради конфликта им с Иран и затова участват в тази игра,искат да контролират Иран и разузнават там.
348
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малцинствата в България Масово не спазват правилата, те правят лошия рейтинг.ходят с каруци да "взимат" и се хвърлят както в басейн в контейнерите за смет :)
347
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИнаАко българите първи не бяха признали Македония,сърби и гърци щяха да я разкъсат,те са предлагали на България да си я разделят на три,България им отказва,албанците също са предлагали на българите да си разделят Македония на две,но българите отказват,самия факт,че първо питат българите,означава,че много добре знаят,че Македония е българска и населението е българско по произход.Това една от заслугите на българските демократи,които признаха Македония тогава.
346
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И "султан" не е турска титла,за първи път думата султан със значение на владетел е била употребявана в Персия,от персийците,т.е. днешните иранци.
345
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещастници
344
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО някой Ислямист Албанец може да приказва така !!
343
3
 
17
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Докато им са такива учебниците....ВЕТО.за влизане в Е.С.
342
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СкептикКаракачаните са погърчени българи по време на фанариотството,виж къде се намират и виж къде е имало фанариотски училища,на същото място(или райони),където е имало фанариотски училища са си досега. Затова и Пасий написва - "О неразумний юроде,поради что се срамиш да се наречеш българин!"
341
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите по произход са БългариКойто твърди друго е враг на Българияда се установява кои са и да бъдат съдени,преследване, санкциониранибез право да влиза в България и в европейския съюз
340
0
 
3
 
! Отговори
копелета преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДа не си знаем от кого сме заченати!!!
339
2
 
10
 
! Отговори
Ина преди 3 години
ТОВА КОЕТО САМ СИ НАПРАВИШ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ПО-"ДОБРЕ"!Кой ги отдели и им измисли язик ?! Кой за толкова много години ,продължава да ги дели и никога ни дума за общ език и история? КОЙ ПЪРВИ в света ,призна отделена "Македония"? ТЕЗИ УЧЕБНИЦИ И ТАЗИ ОМРАЗА НЕ СА ОТ ВЧЕРА.КЪДЕ БЯХТЕ .български политици???И сега БЕЗ воля ,ще се поклоните на ЕС и няма да има вето!Ограбени, оплюти ,разделени и....безразлични!
338
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТурците не са имали нито титла хан,нито славянската титла княз,нито цар,наричали са се султани,но дори владетелите им не са били турци,по простата причина,че са били многонационална държава,те стават отделен етнос с идването на Ататюрк на власт!
337
5
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Като гледам какви ни управляват и са ни управлявали последните 30 години - наистина съм склонен да повярвам, че сме държава, която губи Българското, Славянското и Тракийското наследство като го замества с Турско, Каракачанско, Юдейско и Индуско. На практика, България, каквато държава имаше преди 30 години не съществува. Но и Македония се е запътила натам. Скоро ще им пише в учебниците съвсем други работи. Иначе с тях сме Братя, а със Сърбите - Братовчеди. Изчезващи племена - Апахи и Мохикани....
336
3
 
8
 
! Отговори
ген.Дибич-балкански преди 3 години
До до 350Поробител с обърнати топове към България! Това е нашата братска дружба!По-бетер от турците!
335
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХан е монголска титла,а що се отнася до българите,те са се записвали канас - княз в каменните надписи,когато е нямало подходяща славянска азбука и са използвали латински или гръцки букви. А цар си е византийска титла,но всеки се е стремил да я придобие,защото става равен с византийския император.
334
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО ХА ХАМалцинствата в България Масово не спазват правилата, те правят лошия рейтинг.ходят с каруци да "взимат" и се хвърлят както в басейн в контейнерите за смет :)
333
6
 
6
 
! Отговори
до 359 преди 3 години
До братушките!руснаците и турците извършват етническо прочистване :изселват българите в Русия където ги поробват като крепостни а турция заселва черкези ,на които българите са задължени за дадат земя да им построят къщи и да им слугуват като роби.
332
3
 
8
 
! Отговори
ничии сме ние преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААПо-скоро сме турци живели 5 века заедно! С каквито се събереш - такъв ставаш...
331
2
 
4
 
! Отговори
до 350 преди 3 години
До АнонименТочно така е Дибич забалкански при кримската война стига до Одрин , където подписва мир с турците .Приз изтеглянето си отвлича 150000 българи които заселва насилствено в сегашна украйна и понеже по това време в Русия има крепостничество т.е. селяните са роби на практика поробва 150хбългари .бургас е заличен като град. негов генерал открадва мощите на св.Петка българска от търново ,които жителите на Яш откупуват и сега сатам.
330
5
 
5
 
! Отговори
братушките! преди 3 години
Русия заменя с Турция черкези за български крепосници в степите и поволжието....

Спонсорирани публикации