МЗ обяви нови драстични мерки срещу COVID-19 в болниците

Спират плановия прием и операции в най-засегнатите области
23 окт 2020 22:30, Красимир Ангелов
161
МЗ обяви нови драстични мерки срещу COVID-19 в болниците
Снимка: БГНЕС

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, става ясно от нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Още по темата
В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г. Заповедта влиза в сила от 25 октомври (неделя).

В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
5
 
! Отговори
Заповедта преди 3 години
9. При провеждането на футболни мачове на Националния стадион Васил Левски се допуска публика до 30% заетост на местата, настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., при условията на т. 19 и съобразно указанията по т. II.*На мачове може, но да се лекуваш не може.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОС 114 и аз това се чудих Или се смята ,че по подразбиране заповедта обхваща и частните болници , или за тях няма да се отнасяне знамТе засега май стоят настрани от приема на болни с Ковид .
79
2
 
4
 
! Отговори
Мерките преди 3 години
Важното е мерките да са адекватни на ситуацията, а дали са строги (драконовски) или не са, няма никакво значение. Строгостта на мерките не е мерило за тяхната ефективност.Примерно спирането на плановите операции е изключително строга мярка, но с нулев ефект.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110 нямах предвид чистотата на въздуха , а дадени производства Една химическа промишленост примерно Или места където се отделят прах и всякакви гадни нещица - бои , химикали
77
3
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Защо Министъра на Здравеопазването не казва че Заповедта е само за Общинските Болници ?Частните не се цитират ?Защо ?
76
4
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Вчера 1589 новозаразени и 13 починали - почти като в четвъртък. Вместо да ограничат и спрат епидемията, мутрите обричат хората на смърт или страдание със спирането на плановите операции.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам как другите държави започват една по една все по драстични мерки да налагат , ако не стане чудо и не започнат да спадат заразените у нас , и тук ще дойдат строгите ограничения
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупав, по-глупав, ГЕРБЕРСКИ министър
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103 има хора по цял живот работят с маски ,още преди да се появи Ковида Кофти е , ама като са в опасна среда
72
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
От началото на епидемията мутрите налагат строги и неадкватни мерки. Строги, за да ни убедят, че правят нещо, а неадекватни, защото не знаят какво да правят. Сега е същата работа със спирането на плановите операции и закриването на отделения, за да ги направят ковид отделения.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 100 Преобразуват отделения , защото не могат да се справят с приема .
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91 Ако зависеше от мене , щом не спазва публиката предписаните мерки - яка глоба за клуба , и от следващия път без фенове вече по стадионите . Чакаме друг на ни оправя бакиите . В случая УЕФАИма такива разминавания и безумни наглед неща , защото ни управлява един страхлив човек Няма да забравя как на единия ден имаше заповед - без публика . Феновете му писаха в нета ,че може да отскочат до площада на протеста и страхливия на другия ден я свали заповедта
69
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Поредната имитация на дейност на правителството на мутрите. Спирането на плановите операции няма да спре или ограничи епидемията. Закриването на едни отделения и превръщането им в Ковид отделения също няма да спре или ограничи епидемията, но ще увеличи смъртността от други болести и общата смъртност в България.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност нилой не носи маски на открито, естествено в магазините ги слагаме, не е кой знае каква трагедия :))) Родната полиция минава, гледа че си вървиш спокойно без маска на открито и подминава, кво се впрягате толкова :)))
67
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Някой знае ли какво точно означава заболеваемост към 23 октомври 2020 година над 120 човека на 100000 души население? Това пише в заповедта на мутрите.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89 Колко са я спазвали предишната за закритите пространства и автобусите е друга тема . За заведения , дискотеки е ясно , там не се носят маски В интерес на истината не намирам смисъл на открито да е човек с маска . Може би така искат да накарат повече хора като излизат да си мятат по една маска и като са по спирки , магазини и други такива да са с нея
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85 Наистина не разбирам , защо те стряска една маска толкова . Ако има заболяване човек , което му пречи да я носи ,е друга тема Или ако работи по цял ден с такава и му е писнало Ама какъв е проблемът за останалите хора Зимно време е пълно с хора , носещи шалове .Досега никой не ревал че трябва да носи шал
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Бях в барчето щото имаше много хора, докато дойде моя ред си пийвах биричка, водка пиех като тийн, последствията са катастрофални за околните :))) Но има една приказка - влизаш в болница здрав, излизаш с двата крака напред :))
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82 Ами така е обикновено Първо с кроткост , а като не стават нещата - тоягата
62
2
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Сега ще ни пренасочват да се оперираме към частните болници, които ще намерят начини да заобикалят забраната. Само дето ще плащаме много.