Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата

От февруари светът бил жертва на спасяване на здравните си системи
106
Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията в България е такава, каквато е и по света. Това, което всява страх и паника са многото неизвестни. Обществата се уплашиха, но доста повече се уплашиха самите правителства. Не ние управляваме кризата, а тя нас и ментално към този момент не се справяме. По-радикалните мерки няма да променят статуквото и опитът го доказа - локдаунът не спря разпространението на заразата по време на първата вълна, няма да редуцира и броя на заразените и по време на втората. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.



По думите му съвсем скоро България ще има прототип на своя ваксина, но това не предполага, че тя ще бъде готова за дистрибуция.

"Фирмите производители са тези, които извършват тестовете на прототипа и тези изпитания носят със себе си колосални разходи. За разлика от други страни българската държава към този момент не участва пряко във финансирането на проекта, но като стане готов, прототипът ще бъде представен на съотвените институции", обясни той.

Доц. Чорбанов поясни, че вирусът се разпространява по сегменти и групи, при които има големи струпвания - футболни отбори, военни и хора, които се хранят заедно и т.н.

"Единственото преимущество на локдауна е, че намалява натиска върху здравните системи. От февруари насам светът е жертва на спасяване на здравните си системи - те са оказаха доста бизнес ориентирани, никой не инвестира и никой не създава резерви за неочаквани и непредвидими кризисни ситуации. Това, което призовават всичките учени, е усилията за предпазване да бъдат фокусирани главно към най-уязвимите групи, отделяйки ги от останалите и редуцирайки обмена на хора в домовете за възрастни. Фактически най-големият брой жертви са на хората в домовете за възрастни и тези с придружаващи заболявания", посочи той.

"Ако човек, който не е представител на рисковите групи, но се притеснява или се страхува от заболяването, би следвало той сам да се отдели. В много държави има социални патронажи, които са ангажирани да предоставят храна без никакъв контакт", уточни доц. Чорбанов.

"Това е първият от трите коронавируси, които освен да проникне от животинския в човешкия свят, успя и да се разпространи. Вирусът няма да изчезне през близките месеци, но ако светът успее да въведе ефективни ваксини, тогава той ще бъде контролиран. Covid-19 не е от страшния мутиращ тип, което предполага само по себе си, че може да бъде атакуван", обясни ученият.

По отношение на няколкото разработвани ваксини от големите фармацевтични компании гостът коментира, че всички те работят под страшно напрежение и при всички техни разработки са налице странични ефекти, но смисълът е тези ефекти да бъдат безопасни за по-широката част от населението.

"Затова нормалният срок за клинични изпитания на една ваксина е поне година и половина - до две. Избързването носи със себе си огромни рискове, както се случи при руснаците, чиято ваксина се оказа ветеринарен препарат. Очаквам в най-добрия случай след година да има лек, който вече да е проверен. Но ваксината веднъж одобрена не е статична и ще подлежи на множество развития. Не е необходимо ваксинацията да бъде задължителна за деца и безсимтомни млади хора", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 24Прав си, "Бау". Който има парите, той държи кокала, той е шефа!Още Тодор Живков го беше казал: "Ти немаш пари бе! Къде си тръгнал да строиш социализЪма!"И Бойко сега, негов отличен ученик, си е научил урока! Шкафчета пълни с кюлчета и евро. Ама за тая работа и пистолет требе, и да се краде е нужно. Яко да се краде!Ама ние като сме възпитани, не са ни учили да крадем като Бойко, така сме, ще си мрънкаме че сме недоволни и че сме подчинени на бандитите!
13
3
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Значи, за всички яко карантина и яко мерки (за да не "мрем" яко), ама за бившия здравен министър карантина няма тъй ли? Или има, ама за един два дни?Същото се отнася и за премиера на т.нар. "държава" - за него също карантината трае от ден до пладне. Това му е вече втора "карантина" - един път вече беше за един ден, сега втори път, пак за един ден.Абе кажете хора, как да се уредя с карантина за един ден само?Ходи ми се някъде на екскурзия, ама искат 14 дена. Как да отида с еднодневна?
12
6
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Някой ден (едва ли) ще разберете как работят парите, и че не растат по дърветата :D Затваряне, "робство" и прочие не правят пари .... Никой не иска да ви подчини, защото от много години сте "подчинени". Който има пари, той е шефа. Това е света, в който живеем.
11
1
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
Дали санитаря е оставил отключена вратата на канцеларията и GRAND FUNK е налазил клавиатурата на компютъра?
10
2
 
4
 
! Отговори
мда преди 3 години
Ясно, разбрахме. Не царят управлява държавата, а Бога и патриарха!Превръщаме се в теократична държава.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тикволандия криза няма и правителство и икономика са стабилно на дъното.
8
8
 
8
 
! Отговори
правит. са изперкали преди 3 години
Като са уплашени, защо събират зорлем хората? Училища, стадиони, дискотеки.Ми затворете ги, малоуумници! И няма да сте уплашени!На закрито маски, докато се овладее. Както направиха Китай и др. жълти.Сякаш нарочно не взимат тези мерки, а наливат масло в огъня още и още.Отслабиха яко мерките и сега реват.А може би това им целта. Да се махат веднага, това са убиййци 1000%.
7
2
 
5
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 години
Плащат се правителствата, дали няма да им намалят паричките за капачка.
6
6
 
10
 
! Отговори
Шокиран преди 3 години
Радев е с коронаривус, зашо се крие инфото?
5
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Червени изврътеняци налазиха като хле бларки сайта, използвайки нецензурни изрази.
4
2
 
5
 
! Отговори
пери преди 3 години
"Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата" - Ъхъм, кой ми *** в гащите...Много удобен тоз вирус, бе! Извинение за всичко.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи ми като брътвеж на полуумен човек. Неясноти, предположения, срокове...
2
12
 
8
 
! Отговори
Хора пазете се преди 3 години
Мутри близки до Борисов и ГЕРБ убиват хора в град Перник за удоволствие,използват незаконно СРС апаратура за изтезания, явно тези хора са недосегаеми от закона!За справки:Генерал Майор Васил Василев
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът нямало да утихне в близките една две години, но ваксината щяла да го контролира. Увеличиха бройката на заразени драстично и започнаха масово да говорят за ваксини. Лошото предстои. Това до сега дето ни се случи беше песен.