Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата

От февруари светът бил жертва на спасяване на здравните си системи
106
Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията в България е такава, каквато е и по света. Това, което всява страх и паника са многото неизвестни. Обществата се уплашиха, но доста повече се уплашиха самите правителства. Не ние управляваме кризата, а тя нас и ментално към този момент не се справяме. По-радикалните мерки няма да променят статуквото и опитът го доказа - локдаунът не спря разпространението на заразата по време на първата вълна, няма да редуцира и броя на заразените и по време на втората. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.



По думите му съвсем скоро България ще има прототип на своя ваксина, но това не предполага, че тя ще бъде готова за дистрибуция.

"Фирмите производители са тези, които извършват тестовете на прототипа и тези изпитания носят със себе си колосални разходи. За разлика от други страни българската държава към този момент не участва пряко във финансирането на проекта, но като стане готов, прототипът ще бъде представен на съотвените институции", обясни той.

Доц. Чорбанов поясни, че вирусът се разпространява по сегменти и групи, при които има големи струпвания - футболни отбори, военни и хора, които се хранят заедно и т.н.

"Единственото преимущество на локдауна е, че намалява натиска върху здравните системи. От февруари насам светът е жертва на спасяване на здравните си системи - те са оказаха доста бизнес ориентирани, никой не инвестира и никой не създава резерви за неочаквани и непредвидими кризисни ситуации. Това, което призовават всичките учени, е усилията за предпазване да бъдат фокусирани главно към най-уязвимите групи, отделяйки ги от останалите и редуцирайки обмена на хора в домовете за възрастни. Фактически най-големият брой жертви са на хората в домовете за възрастни и тези с придружаващи заболявания", посочи той.

"Ако човек, който не е представител на рисковите групи, но се притеснява или се страхува от заболяването, би следвало той сам да се отдели. В много държави има социални патронажи, които са ангажирани да предоставят храна без никакъв контакт", уточни доц. Чорбанов.

"Това е първият от трите коронавируси, които освен да проникне от животинския в човешкия свят, успя и да се разпространи. Вирусът няма да изчезне през близките месеци, но ако светът успее да въведе ефективни ваксини, тогава той ще бъде контролиран. Covid-19 не е от страшния мутиращ тип, което предполага само по себе си, че може да бъде атакуван", обясни ученият.

По отношение на няколкото разработвани ваксини от големите фармацевтични компании гостът коментира, че всички те работят под страшно напрежение и при всички техни разработки са налице странични ефекти, но смисълът е тези ефекти да бъдат безопасни за по-широката част от населението.

"Затова нормалният срок за клинични изпитания на една ваксина е поне година и половина - до две. Избързването носи със себе си огромни рискове, както се случи при руснаците, чиято ваксина се оказа ветеринарен препарат. Очаквам в най-добрия случай след година да има лек, който вече да е проверен. Но ваксината веднъж одобрена не е статична и ще подлежи на множество развития. Не е необходимо ваксинацията да бъде задължителна за деца и безсимтомни млади хора", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За никого не е новина, че настоящите зеленчуци не управляват. Те са управлявани и добре платени клоуни.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като нямат управленски капацитет, ще управляват у нас не хората, а събитията и природните фактори.Оставка за некадърниците, които сами признават, че не могат да управляват, а само да се възползват от управленските си постове.
32
0
 
0
 
! Отговори
САТАНА преди 3 години
Уоу
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да наистина се оказахме неподготвени, направихме сума ти частни болници , а те се оказаха абсолютно нефункционални в ситуацията.И се разчита само на стандартните болници които бяха намалени като бройка, разчитайки че другите са поне малко фунционални за подобни ситуации.Така цялата система се срина при короновируса и има огромен недостиг от подготвени кадри.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус кой управлява корона кризата, защо не въвеждат мерки и кървавият комунистически диктатор не налага мерки като насилствена принуда за носене на лигавници-намордници, забрана за публични събирания и спазвана на "сошъл дистънс"?
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствата наистина не управляват, но не коронакризата е на власт, а тези които управляват коронакризата.
28
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма България от бедна селска държава за 25 години през 70те години се нареди сред 30те най-развити икономики в света.
27
7
 
8
 
! Отговори
Ракетолог преди 3 години
Демокрацията е най-бързата и интелигентна ракет, но простите комунисти 45 години и пречеха да полети и затова сега вече за 30 години демокрация не може да отцепи и стои на място.
26
0
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Управляват фейсбук алгоритмите.Спрете фейсбук, иначе ще се изпотрепем. Алгоритмите нямат морал и ценности. Алгоритмите имат за цел да подпалват интереса, за да стоите в приложението.
25
10
 
6
 
! Отговори
истина преди 3 години
Как няма да се най бедната държава, когато 45 години неграмотни комунисти строяха комунизъм за себе си. Сега наследниците им ограбиха /приватизираха/ държавните активи, и застоя продължава. Там където има комунисти - социалисти, мизерията остава.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От щаба на Байдън намекнаха, че ако Байдън бъде избран ще започне отново преговорите с Русия за възобновяване на ограниченията със среден обсег на действие. Русия категорично отхвърли такава възможност независимо кой е президент на САЩ.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да крадат хич не ги е страх!
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сергей Лавров заяви, че е възможно Русия да замрази напълно отношенията си с ЕС. И добави, че Русия вече няма да се съобразява с мнението на европейците.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до натовецътМи и той като тебе - пак по нареждане на господарите , само с тая разлика, че не прелива от глynocmu и цитати на Боко , като теб !
20
3
 
16
 
! Отговори
30 години демокрация преди 3 години
България е първа по смъртност в света и бедна като бедстваща държава от Третия свят.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и Радев се спасиха от карантията заради "обществената" си работа.СЕГА ВСЕКИ КАРАНТИНИРАН МОЖЕ ДА ИСКА ОТМЯНА НА КАРАНТИНАТА СЛЕД ДВА ОТРИЦАТЕЛНИ ТЕСТА.Иначе РЗИ на съд.
18
8
 
6
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ХИБРИДЧИЦИ преди 3 години
КАЛФИН ПО БТВ- ГЕРБ НАСИЛВАТ ОБЩЕСТВОТО, БГ НАРОД ИМА СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ ОТ НАСИЛИЕТО НА ГЕРБ- ДРУГАРИ МИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ СОЦИАЛИСТИ БЛАГОДАРЯ, ЧЕ МИ ОБЯСНИХТЕ, ЧЕ 50 ЛВ КЪМ ПЕНСИЯТА МИ Е НАСИЛИЕ, 40/90ЛВ КЪМ СЕМ БЮДЖЕТ ЗА ДЕТСКИ НЕ СА ГРИЖА ЗА СЕМЕЙСТВОТО А НАСИЛИЕ. ЩЕ ИЗБЕРЕМ ВАС- ЗАЩОТО МИН ПЕНСИЯТА И МИН ЗАПЛАТА КОГА ВЛИЗАХМЕ В ЕС БЯХА- 102.18ЛВ И 160ЛВ- ЕТО ТОВА Е УПРАВЛЕНИЕ БЕЗ НАСИЛИЕ- КАТО ВИ ИЗБЕРЕМ ИСКАМЕ ПЕНСИИТЕ ПАК НА 102ЛВ- СТИГА С НАСИЛИЕТО- ИСКАМЕ СВОБОДА.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е УПЛАШЕНО ОТ КРИТИКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун а СПИРА вируса и доказателствата са ОЧЕВАДНИ !!Но за слепците очевадното е невидимо.Глупави статии от глупави жмурналя за глупав народ.
15
2
 
15
 
! Отговори
Свободен преди 3 години
Още в началото на пандемията някой мъдър беше писал че удари ли вируса "свободният свят" ще е началото на края. Тук където ходенето на чалготека е по-важно от живота. Ще оцелеят само дисциплинираните общества, независимо на кое ниво се налага дисциплината - лично (Япония) или от горе (Китай).