Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19

Нещата в България вече не изглеждали добре поради некомпетентното говорене
241
Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, сочи проучване на университета в Тексас. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, посочи той.

Още по темата

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
11
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
Напълно одобрявам! Ние за всичко мрънкаме, я вижте в Европа какво става. И после ама защо човекът починал...на път за болницата.. Като започват всяка вечер новините така, ще се освестим. Само който е обикалял с линейка да търси място за свой близък в болница може да ме разбере... И говоря за София, хора, за София!
141
0
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Ся оня тарзан (Алибега) ще излезне отнякъде и пак ще ревне. Само глейте къв цирк ша стане :D :D :D
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-рисковото в цялата ни държава са такива умници като тоя, които не взимат адекватни мерки, а само се чудят с какво да оправдаят безсилието си...
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не стане пак с бариери на изходите,безработица и гладория! За това се молете,а маските са слаба ракия за сравнение!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безмислени дискусии! Който иска нека нека побие байрака на площада,аз си пия ичкията в къщи!
137
6
 
11
 
! Отговори
до 130 преди 3 години
Аз не съм адвокат на Тодор, но ще ви кажа защо в Китай се справиха.Там има дисциплина - желязна дисциплина. Вижте клипове в Ютюб как спазват мерките! Имат дори на пътя комитети - те следят дали се носят маски и не пускаха да се минава от един квартал в друг.Идете и вижте-не може да се опише какви железни правила спазват! Има термокамери навсякъде.Няма да видиш човек с маска под носа.Докато в Европа криворазбаната демокрация и свободията пречат.Стачки и митинги против маските в Китай няма.
136
5
 
2
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
ще изтрепе Планетата Земя! Пекин е мобилизирал Червената Армия да разчисти труповете и засели с чистокръвни китайски арийци с имунитет!!
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
142, там има най- голямо струпване!!!! Затварянето на всичко друго се оказва излишна мярка. Не ми разбираш иронията.
134
0
 
8
 
! Отговори
Пак да питам! преди 3 години
Този защо след 14 месеца чакане сега се сети да затваря каквото и да било??? Не разбрам къде е логиката???
133
7
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Китай неутрализира вируса почти на 100%, така както през вековете хората са борели епидемиите...В Япония маските не са задължителни, но 95% от обществото носи защото знае значението и ролята на сплотено общество, но дори и да не носите там маска никой няма да ви направи забележка или да ви се накара...Кога ще ги стигнете ганчовци? Кога? :)
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз за момента не виждам ограничения чак пък толкова! Моля поинтересувайте се за какво става дума в Европейските държави и ако има по либерална в това отношение от България,чакам да напишете!
131
1
 
10
 
! Отговори
До 127 преди 3 години
Защото все пак трябва и да се храним.И не става въпрос за Кауфланд,Била или други чужди вериги,а за магазини за хранителни стоки въобще.Така не можем да затворим и болниците,въпреки,че и там работят хора.И без едното и без другото не можем.Но без чалготеки спокойно си можем.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси , че ни каза кунчев ние сме прости и незнаемДа се затварят и да спират градините и училищата или чакаме да станем като - италия
129
6
 
5
 
! Отговори
Политолог преди 3 години
Лятото на протести, наесен на респиратори.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Дербейов не е така :)
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно, разбира се. Още март - април италианците публикуваха изследвания по темата. Най много се заразяват в семейната среда, следваше работата, в болниците, в домовете за стари хора и т.н. Заведенията, магазини и т. н. бяха доста надолу в списъка като процент, не са на първо място в никакъв случай. А защо не казват колко процента от новите заразени са свързани с училищата? Да не се окаже, че там е заровен ключа, както се казва
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има паркове,природа,спорт,разходки,туризъм...! Какво сте се вторачили в кръчми и дискотеки! Тия с големите дискотеки и ресторанти няма да фалират,не се бойте! Ако не желаете маски,носете шалчета!
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съд и присъдаИ какъв специалист точно е Мангъров?
124
4
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 3 години
Няма как да разчитате на 70% да прекарат вируса и да премине.Няма стаден имунитет. Има резаразяване. Хората изградини антитела ги губят след 6 месеца.Вече има и в България хора, които се разболяха за втори път.Не разчитайте на колективен имунитет! Вируса не само ще мутира....те ще го ъпгрейднат.Нали виждате, че първо беше с едни симптоми-сега са други?Нали първо деца нямаше сред починалите-сега вече има и деца.Вирусите мутират и това е осн. им роля.Ако беше мн.смъртоносен-щеше бързо да премине
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Тодоре дърто ***.гаре,като си толкова голям специалист я кажи как китайците се справиха с вируса в 11-милионен град и сега няма нито един заразен,а ние с по-малко от 7 милиона население вече сме в червената зона на Европа???