Проф. Гайдарски: Птичият грип не беше по-малко опасен от COVID-19

Маските предпазват, но трябва да се сменят редовно
Обновена: 28 окт 2020 12:43 | 28 окт 2020 12:35, Ния Христова
46
Проф. Гайдарски: Птичият грип не беше по-малко опасен от COVID-19
Снимка: БГНЕС

През 2006 г., когато се разпространяваше птичия грип, е бил създаден пандемичен план с ясни стъпки на действие, както и министерствата, които да бъдат ангажирани при епидемичен взрив. Този план обаче в момента не се прилага. Това каза в ефира на bTV бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. 

Относно това дали вирусът тогава е бил различен, Гайдарски отговори: "Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили - тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, които виждате какво става".

 
Проф. Гайдарски коментира и данни, казани му от шеф на една от най-големите лаборатории у нас и това, че на ден в една лабопатория се правят по максимум 120 PCR теста. Лабораториите в страната са общо 60. 
 
"Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?", попита той. 
 
Бившият здравен министър заяви, че в момента по отношение на мерките срещу COVID-19 цари хаос в страната. 
 
"Един път ги разпускаме, после затягаме... Дистанционно обучение на студентите - не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучавани дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина?", допълни Гайдарски. 
 
Според него затрудняването на ситуацията идва и от факта, че в страната няма достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията, а повечето от лекарите и сестрите са изплашени и нямат желание да работят в COVID отделенията. 
 
Проф. Гайдарски отрече твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства и изтъкна, че по улиците вижда хора, които носят маски. Той добави, че маските предпазват, като най-добри са хирургическите маски, които обаче трябва да се сменят често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много компетентно изказване на Професора!Четете герберастки шашкалници!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасен вироз. Поваля основно трудоустроени мършички на държавна хранилка и работари от бандата на пурпурно синия венец . Дано поне се затрият повечко от тях, та да се разтовари държавата.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сичкото българин стана професор. их, да бе Асан учил, че и той да стане професор.