Историята на жена с COVID: Гневна съм, но не виня Спешна помощ

Никоя болница не искала да приеме съпруга й, който се влошавал
Обновена: 29 окт 2020 18:47 | 29 окт 2020 18:45, Нели Христова
110
Историята на жена с COVID: Гневна съм, но не виня Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

"Гневна съм, но искам да благодаря на Спешна помощ, че въпреки всичко намират начин да те успокоят по телефона, но те са абсолютно безпомощни", каза пред БНР Боряна Николова от София, която от 11 дни е на домашно лечение от Covid-19 заедно със семейството ѝ.

Тя обясни, че въпреки ясната симптоматика за коронавируса, не са си правили PCR тестове, но с личния им лекар са взели решение тя, съпругът ѝ и дъщеря им да се лекуват вкъщи и да вземат антибиотици, които са им били предписани от фамилния им лекар.

"Човешката логика е да останеш вкъщи и да пазиш другите, вместо да отидеш на опашка и да чакаш с други хора, които може да не са толкова болни, колкото теб".

Състоянието на съпруга на Николова се е влошило на 9-ия ден и личният им лекар е препоръчал той да бъде хоспитализиран.

"Тогава се тръгна по мъките, защото се оказа, че нито една болница няма да го приеме без PCR тест. Обадих се в 16:14 часа на Бърза помощ, защото това се оказа единственият път, по който той може да стигне до болнично заведение - с линейка. Предупредиха ме, че системата е претоварена и не могат да ми кажат дали ще дойде линейка и кога. Мъжът ми се влошаваше пред очите ми. След 3 часа звъннах отново, но те ми обясниха много любезно, че са в безизходица и, че имат заявен пациент с Covid от 9:00 часа, но не знаят кога ще стигнат до него. В 21:15 часа една лекарка, да е жива и здрава, толкова бях шашната, че забравих да я попитам за името ѝ, се обади и ми даде консултация по телефона. Какво и как да направя, предложи ми да откажа линейката, защото нямаше надежда да дойде в обозримо време. А можеше да дойде през нощта и да откара мъжа ми в някакъв буферен, събирателен пункт, което ми прозвуча като склад".

Боряна Николова подчерта, че упрекът ѝ не е към Спешна помощ, защото в момента и лекарите, и пациентите не знаят какво да правят, "въпреки че имахме 8 месеца, в които да се подготвим".

"Това, което се случва в момента, а не се казва, е, че българският гражданин е подложен на здравен геноцид. Аз трябваше да реша дали да изпратя мъжа си в болница, или да го оставя вкъщи. Тежко на този, който трябва да вземе такова решение, защото обричаш някого на съдба, която не знаеш каква е", каза още Николова.
 


110
Още от Общество
Заместват ли онлайн партитата затворените клубове?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мийте си ръцете, носете мъски, не ходете на Бабикянските COVID сборища, подържайте хигиена в жилищата си, не пикайте срещу вятъра, слушайте Мангъров но правете точно обратното на това което казва...както Фигуранта например.
Човешката тъпотия не се лекува !
Бъдете здрави !
101
1
 
6
 
! Отговори
С две думи преди 3 седмици
Махайте тестовете и действайте. Това е казала жената.
100
6
 
13
 
! Отговори
Индустрия преди 3 седмици
Сетихте се че нито президент нито премиер имаме. Оставили са ни на естествен подбор със гласче от телефона. Но вие си то обичате Тиквон Дебелокон.
99
4
 
12
 
! Отговори
Кво БКП те гони бе преди 3 седмици
Тази система не е ли наследството на великия Костофф.
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БМБ-мутрата и РР-зеления чорап са изследвани и лекувани ежечасно защото са от новата диктатура на БКП-ГЕРБ и БКП-БСП. Но това никога няма да ти се случи на теб обикновен българино който ще мреш от корона в къщи
97
2
 
2
 
! Отговори
Mдю преди 3 седмици
Антибиотика не бори вируси, изпишете им десет
96
5
 
5
 
! Отговори
s.todorova преди 3 седмици
До 83
Сериозно? :Д Задаваш личен въпрос на човек, когото не познаваш, под формата на коментар в Днес.Бг?!?! Прекрасно. :Д На въпросът ти - много сериозно обвързана съм от 8 години. :) Хубава вечер, Заинтересован.
95
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Основната задача на здравеопазването в момента е как да ви разкарат, без значение дали ще умрете. Бъдете сигурни, че с хора от властта това не се случва.
94
9
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 седмици
До До руский окупант

А като носят маски от преди вируса, защо имаше първа вълна?
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
92
1
 
13
 
! Отговори
До руский окупант преди 3 седмици
Важното е, че в Русия има мтора вълна. В Китай, Тайван. Виетнам Нова зеландия НОСЯТ МАСКИ ОЩЕ ОТПРЕДИ КОВИД ЗАРАДИ ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ.
91
12
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 седмици
Много е чудно, защо пандемията не се разрази през лятото когато имаше хиляди на плащада пред президентството? Чудно е, защо в Норвегия няма втора вълна на пандемията? А в Китай? Австралия, Япония, Бразилия, Аржентина, Мексико, Канада?
90
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А в Белорус защо няма епидемия и не въвеждат извънредни мерки, ами животът си тече нормално?
89
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обикновено грипче, пиете чайчета и супички и ви мимава. Така каза великият специалист мангъров.
88
2
 
22
 
! Отговори
О хо хо преди 3 седмици
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ХОДИТЕ БЕЗ МАСКИ И ДА ВЯРВАТЕ НА БКП - ДОЦ. МАНГЪРЧОВ.
87
13
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 седмици
Що ревете бе ? Нали такова, западно, европейско и модерно здравеопазване искахте? Получихте го!
А преди 1990 г. ако някой откажеше спешна помощ директно отиваше в Белене!
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Американската ваксина още е в процес на изпитание.

Ааа, в процес на изпитание, разбирам.... А действаща американска ваксина има ли, защото и мадагаскарската и нигерийската ваксини също са в процес на изпитание.
85
4
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 седмици
Ми точно това е целта - Геноцид бачкаш, плащаш си всички данъци и осигуровки не си ползвал болнични с години и хоп оставят те без медицинска помощ, или оздравяваш или мреш, ще се окаже прав оная мижитурка дето се скри, като мишка с якото мрене. Това е държава в ЕС, 2020 г. не Уганда. Но това явно си е целенасочена политика, за да върви алъш-вериша на БИГ ФАРМА!
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали Мож да казваше да изнасяме лекари , е изнесохме.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 75
А ти каква апаратура си очаквал да има през 70 те и 80те години на миналия век ?