В името на природата - да дадеш нов живот на амбалажа

Двама българи и една оригами бутилка в малкия джоб
29 окт 2020 12:57, Красимир Ангелов
3

Радина Попова е един от двамата души, благодарение на които можем да носим в малкия си джоб бутилката за вода. Заедно с продуктовия дизайнер Петър Захаринов дръзват да "смачкат" бутилките, така че те да не заемат място.

"Технологията се състои от различни геометрични кройки - конуси, цилиндри, които да се сгънат до минимум до 90% от първоначалния си обем," разказва Радина за идеята на българската стартъп компания DiFOLD.

Но преди да работи за себе си тя преминава през немалко препятствия. След гимназията учи в Бирмингам. По това време се интересува от маркетинга и рекламата. Завръща се в България и започва работа в една от водещите рекламни агенции. Разбира, че това не е за нея заради невъзможността да реализира творческите си идеи.

Не губи време, а следва примера на дядо си и родителите си - всички те - дребни предприемачи. Кандидатства за магистърска програма по иновации и предприемачество в Барселона.

"Много интензивна програма - 10-месечна, която е изключително практически насочена," разказва за програмата Радина пред телевизия Bulgaria ON AIR.

След като става магистър в тази област тя започва работа за стартъп в Берлин. Не остава и там, а се прибира у дома, където я грабват проектите за изграждане на офис пространства по подобие на лего конструкторите и разбира се оригами бутилката. Заедно с Петър Захаринов започват на мускули от нулата. Малцина вярват в тях в началото, но това не ги отказва. Събират малка сума от приятели и семейство, а за реализацията на идеята си промотират себе си в една от платформите за групово финансиране. Успяват да съберат $200 000.
 
Окрилени от идеята да опазват околната среда и да възродят амбалажа, Радина и Петър искат продуктите, които създават един ден да стигнат и до Космоса.

"Да пътуват сгънати и всъщност там да се разгъват," коментира дръзката идея Радина.

А дотогава българката остава у дома, където тепърва ще разгръща своя потенциал. Иска и мисленето на хората да се промени и идеи като тази за сгъваемата бутилка да се приемат с гордост, а не с недоверие.

Цялата история на Радина Попова гледайте във видеото.


3
Още от Общество
Учителка от Русе с COVID-19: Геноцид е 14 дни вкъщи без жива медицина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има такива сгъвайки за разхождане на куче...и за туризъм.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 90-та година амбалажа беше стъклен. Как се сгъва стъкло? Пластмасата и сгъната и разгъната си е пластмаса, поне да се произвежда такава която може да се преработи. Не да се превръща материал за горене или разлагане за следващите поколения и природа.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато пластмасата е сгъната, това помага на природата? Добре.