Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме

В "Пирогов" има около 100 медици с коронавирус
Обновена: 30 окт 2020 09:28 | 30 окт 2020 09:25, Александър Попов
338
Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме
Снимка: БГНЕС

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите, завви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

"10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Още по темата
Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена.

Директорът на "Пирогов" каза, че в момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов.

Той каза, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация.

"Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", допълни Балтов.

В "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
8
 
3
 
! Отговори
ФЕН на БГ ФутЗал преди 3 години
ДЕЕЕЕБА И ПЛЕБСА ВИ *** ДАЕЕЕЕБАААА!!! ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА!!!НЕ САМО ТВА! ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА ВИ ЯЗДЯТ ДО СМРЪЪЪЪТ!*** ***! ОBЦЕ!!!! ПРОСТО СТАДО ОBЦЕ!ТИ, КОЙТО ЧЕТЕШ ТОВА - ТИ СИ ЕДНА ОBЦА. ПРОСТА И ЕЛЕМЕНТАРНА *** ОBЦА!
218
0
 
4
 
! Отговори
Novus Ordo Seclorum преди 3 години
Големият Рестарт е Скоро!
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога се прави скенер за грип?Ми като ковидът е грип, като ти дойде на врата, да не тичаш по болници,ей! Вкъщи, чесън, тамифлу, чай от лайка, бабини дивотини, а като започне да се задушаваш и изцъкляш, етерични масла и слънчева светлина.
216
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летният сезон беше време за сериозна пидготовка за нова силна вълна на короната,но всички от ,които зависеше това се пръснаха по курорти и оставиха най-безхаберно народа сам да се оправя.Занимаваха се със всичко друго ,но не и с това.Ако хорат започнат да измират пред болниците ще стане страшно.
215
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че доста хора се усетиха защо в номенклатурата на заболяванията вече въвеждат числа. Няма туберкулоза-62 или полиомиелит-83, но имало било ковид-19. Едно актуализиране на цифричката и страхуването сред населението започва отново.
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е да плащаме здравните осигуровки нищо , че в болница няма да ни приемат ако се наложиБогати сме силни сме Герб завинаги
213
5
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Няма да изпълня НИТО ЕДНА заповед, издадена под ръководството на Боко Тиквата
212
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе важно е капачки да се събират за закупуване на кувьози и линейни и после да се Бръмчи яко!
211
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 3 години
Начев е най-богатият доктор ! ако не знаете ... а пък чувам че бил и некадърен ! за съжаление са мн такива случаи у БГ -то.
210
1
 
6
 
! Отговори
За назидание преди 3 години
Тиквата трябва да бъде вкаран в затвор за назидание на всички. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ход. Не правете компромис с това нещо. Много е важно крадците да видят, че народа е по-силен и по-важен.
209
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам включване на медийните звезди кардиолозите, Генчо Начев и Иво Петров на тема! Имали Ковид-Инфекция в България как да се справим с нея и можем ли да припечелим от нещо това?
208
2
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
работи като Бойко - нищо ! само плямпа глупости и обикаля ТВ-тата ..
207
0
 
10
 
! Отговори
Дам. преди 3 години
Докато не вкараме ТИКВАТА при Бай Ставри, ще сме все така.
206
2
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Кога работи този човек, след като непрекъснато обикаля по телевизиите
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей докторче, бъди лудер вземи се стегни малко, че ще има клизми инъче
204
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога се прави скенер за грип? Тоя на маймуни ни обърна...И какво да разберат хората... да се крият като мишоци по дупките си...
203
2
 
14
 
! Отговори
бг преди 3 години
този лъже ! няма как за 2 седмици да се напълнят всички болници !
202
1
 
18
 
! Отговори
Грабеж преди 3 години
Какво стана,НЗОК плаща по регистър на над 300 болници и над 50 000 легла, каде изчезна всичко това,та няма болници и легла а имало ли ги е въобще и къде са парите?!?!?!
201
2
 
13
 
! Отговори
... преди 3 години
Няма да има, я! Като набаутахте в отделенията и хора със съвсем леки симптоми, които спокйно могат у дома да се лекуват. Ама пуспи пътеки.
200
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте обвинявали хората,бе?Вие като спазвате всички правила,защо има и сред вас толкова много заразени и починали.Ако един пациент е спазвал правилата и въпреки всичко се е заразил,без да знае къде и от кого,пак ли ще го обвинявате?