Магазини, заведения и търговци на ръба на оцеляването

Хората преминаха на онлайн покупки, жалват се те
73

След затварянето на клубовете и дискотеките заради борбата с коронавируса, ресторантьорите също се притесняват, че няма да издържат и ще се стигне до фалити.

Йордан е управител на магазин за спортни дрехи в централната част на Шумен. Казва, че в магазина се спазват всички противоепидемични мерки, но в последните месеци оборотите чувствително са намалели, а отливът на клиенти е осезаем.

"Хората се притесняват, не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, но както знаете едно е да изпиташ тръпката на физическия магазин, да влезеш да си купиш нещо, съвсем друго е да си го купиш онлайн. Със сигурност наблюдаваме спад в оборотите на магазина, тук специално", обяснява той пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Подобна е ситуацията и в заведенията, къдет спадът в оборота е близо 40 на сто.

"Браншът доста зле пострада. Работихме с намален капацитет на 50%, а сега, когато трябва да разделим не маса от маса, а стол от стол, капацитета се намали още. Около 30% от капацитета на едно заведение е запълнен", посочва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

А въвеждането на вечерен час може да доведе до масовото им затваряне, казват от бранша.

Фризьорските салони също имат по-малко клиенти. Затова бизнесът настоява за помощ от държавата.  Ако кризата продължи по-дълго, прогнозите са за масови фалити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе всички дето пишете тука на държавна хранилка ли сте, или на хранилка на мама и тате? Някой знае ли изобщо как се вади хляба?
38
0
 
31
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Хората нямат пари за лекарства и храна, за отопление, те заревали, че ще трябва да харчат спестените пари...
37
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много мрънкачи живеят у нас :)))Ако се разболее тежко някой в семейството им - ще станат първи защитници на мерките, против Короната ;)
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мутрите съсипаха бизнеса на хората....
35
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промяната ще е за всички...Стига с оплакванията.Да предлагат стоките си и услугите он-лайн ;)Другите как го могат ?
34
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
ами вече трима като теб бяха бити...
33
6
 
38
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
С грешка си! Онлайн пазаруването не е бъдещето а е настоящето.Бъдещето е off-the-grid на село, ще гледаме животинки, и ще сеем градинки!
32
11
 
22
 
! Отговори
Бъдещето преди 3 години
До 32 : Онлайн пазаруването е бъдещето. С и без короновирус в бъдеще ще се пазарува онлайн много повече както е в западна Европа и Сащ. Живея в чужбина. На супермаркета почти няма продавачи, на машината сам си минавам баркодовете на продуктите и ми излиза цената плащам с карта. Бъдещето е на онлайн продажбите, бъдещето е без касиери.
31
25
 
12
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не ме разбирайте погрешно - аз съм ок да фалират бизнеси и хората да остават без работа - колкото повече толкова по малък става шанса ГЕРБ да помиришат властта някога отново.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тях пък никой не ги е затворил, това че хората предпочитат да де пазят и пазаруват онлайн и да не посещават тези бациларници с турски ментета на баснословни цени не мисля че е проблем на държавата. Свободен пазар, да намерят начин и те да се реализират чрез онлай пространството.
29
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези - маскираните, дисциплинираните, отговорните - ще ядат най-голямото дърво накрая, няма да им се вярва какво се случва. По-умните ще се чудят къде им е бил акълът, ама ще е късно. Другите само ще мигат и ще се чудят откъде им е дошло.
28
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един приятел го изгониха от магазин за дрехи понеже не е носил маска и след това си купи дрехите онлайн.
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ако клента който е предпочел да отиде на ресторант или дискотека наистина приеме риска и при заразяване да не ползва държавното здравеопазване а частните болници и да си плати за лечението и гяволъка"Звучи справедливо, но само ако държавата отмени задължителните осигуровки.
26
17
 
20
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До гoведото: Аз пък като видя изтрещяло зомби в магазина седящо на 2 метра от касата нарочно заставам зад него и без маска онуи ме гледа с изплашени очички ахам да де се разреве от страх.Много хора се страхуват от вируса и точно заради екземпляри като теб много хора се отказват да ходят по магазини, заведения и т.н. Като се срине икономиката обаче и вие ще пострадате. Ама вие не искате да сте добре ами на другите да им е зле.
25
4
 
10
 
! Отговори
?? $$ ?? $$ ?? преди 3 години
Повтаряйте след мен:ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА....................... ....... E LA VITA CONTINUA
24
2
 
32
 
! Отговори
Прави са преди 3 години
Реално е така, защото тези браншове разчитат на оборити и постоянен поток на пари. Да, ресторантите могат и да предлагат онлайн, но човек работещ от вкъщи няма да си поръча, защото просто ще си сготви. С магазините за дрехи е същото. Ако работиш от вкъщи, честно казано няма да даваш пари за нови дрехи, защото тези от миналата година можеш спокойно да ги носиш като излизаш. Не ти трябва вкъщи да стоиш с костюм, риза или обувки. Само за фризьорски салони не съм съгласен.
23
4
 
8
 
! Отговори
съгласен съм преди 3 години
До 22Анонименако клента който е предпочел да отиде на ресторант или дискотека наистина приеме риска и при заразяване да не ползва държавното здравеопазване а частните болници и да си плати за лечението и гяволъка
22
3
 
24
 
! Отговори
вместо преди 3 години
да помагат на бизнесмените които осигуряват работниците си на ниски ставки или 4 часа ,крият обороти и не плащат данъци нека държавата да помогне на раборниците останали без работа като например увеличи периода на получавана на обещатение. за бизнеса нека стимулира отварянето на ПРОИЗВОДСТВА и нови стартъп-и .нека бизнесмените да организират производства а не да продават продукти произведени в други държави.
21
8
 
47
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Когато си купуват S класи не мислят за бъдещето, сега щели да фалират, ами искахте пазарна икономика, демокрация, аз не съм съгласен държавата да ви помага с парите които аз съм изработил, който оцелее ще оцелее, останалите да фалират. След 2-3 години някой може по-умен ще започне този бизнес на същото място и ако е по-умно си следи разходите ще е готов за едногодишна криза.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Stiling, освен всички да станем айтита и държавни *** на хранилка, щото едни облечени във власт ненормалници искат да затрият всичкото среден и дребен бизнес. Аз от държавата помощи и подаяния не чакам. Просто искам да не ми се пречка с неадекватните си правила. Примерно каква се бара държавата в отношенията ресторантьор - клиент? Двете страни са големи хора, могат да си преценяват рисковете...