Магазини, заведения и търговци на ръба на оцеляването

Хората преминаха на онлайн покупки, жалват се те
73

След затварянето на клубовете и дискотеките заради борбата с коронавируса, ресторантьорите също се притесняват, че няма да издържат и ще се стигне до фалити.

Йордан е управител на магазин за спортни дрехи в централната част на Шумен. Казва, че в магазина се спазват всички противоепидемични мерки, но в последните месеци оборотите чувствително са намалели, а отливът на клиенти е осезаем.

"Хората се притесняват, не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, но както знаете едно е да изпиташ тръпката на физическия магазин, да влезеш да си купиш нещо, съвсем друго е да си го купиш онлайн. Със сигурност наблюдаваме спад в оборотите на магазина, тук специално", обяснява той пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Подобна е ситуацията и в заведенията, къдет спадът в оборота е близо 40 на сто.

"Браншът доста зле пострада. Работихме с намален капацитет на 50%, а сега, когато трябва да разделим не маса от маса, а стол от стол, капацитета се намали още. Около 30% от капацитета на едно заведение е запълнен", посочва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

А въвеждането на вечерен час може да доведе до масовото им затваряне, казват от бранша.

Фризьорските салони също имат по-малко клиенти. Затова бизнесът настоява за помощ от държавата.  Ако кризата продължи по-дълго, прогнозите са за масови фалити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре си разсъждавате. Ама за едно време. Това няма вече нищо общо с тогава.
18
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гражданино с маска, ти най-добре не излизай от панелната си кутийка, за да се спасиш и да живееш 200 години..
17
10
 
39
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Рискове от всякакъв вид има пред абсолютно всеки бизнес!Примерно произвеждаш пишещи машини, но измислят принтерите и фалираш!Произвеждаш филми за фотоапарати, идват дигиталните технологии и фалираш!Имаш магазин, идват онлайн магазините и фалираш!Идва вирус, затварят заведенията и фалираш!Държавата как да ти помогне и най-вече защо! Преорентираш се, минимизираш щетите и почваш нещо друго, или.... ставаш наемен работник на заплата, от другата страна, няма лошо да видиш как е да се подчиняваш!
16
13
 
25
 
! Отговори
МАСКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ преди 3 години
До 14Аз като видя че в магазина влиза ceляндyp без маска.....НЕ ВЛИЗАМ В МАГАЗИНА . Същото съветвам да правят всички хора които имат фамилия и близки хора за здравето на които се притесняват.
15
13
 
30
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Да обясня за тъ паците тука - филарало заведение или магазин означава безработни служители и фалирали доставчици - не само някакъв зъл търговец/ ресторантьор.
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се притесняват. Трябва да плачем за тях. Когато свърши карантината и кризата ще ни го изкарат на нoca. Ще увеличат цените двойно, тройно и повече. Тогава те ще печелят и за предната и за следващите години. Здравето ми е по скъпо от техният бизнес
13
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ме изгони от магазина, защото съм без маска и после ми реви, че клиентите ти намалявали. Даже не е нужно да ме гониш директно - достатъчно е да сложиш агресивна бележка за носене маски и не подминавам с 200. Опичайте си акъла, магазинерчета, защото идват гладни времена и всеки клиент ще ви е от значение. Трябва за изберете за хората ли ще работите или за мутрите от държавния апарат.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Не виждам как ще се адаптират хора,на които печалбите им се формират единствено от живо присъствие на клиенти!Всъщност това не е и бизнес в истниския смисъл на думата,но дано се справят!
11
4
 
36
 
! Отговори
stiling преди 3 години
За съжаление при пазарната икономика и така и трябва да свикваме.Гаранции за никого и за нищо няма и така ще бъде.Това си е див свят в който човек трябва да се бори за да оцелява, иначе ако държавато помага на всеки, никой няма да се бори, развива и работи!Някой хора,къде от лакомия и алчност,къде от глупост имат огромни кредити с които подържат висок стандарт с чужди пари,и сега ако им западне бизнеса не могат да ги връщат,но в края на крайщата рискът и решенията са си техни, за тяхно съжаление
10
11
 
19
 
! Отговори
Не сме сами преди 3 години
Навсякъде е така, особено е страните където вируса беше оставен да се вихри без спирачки. И не, лятото не бяхме добре, пак имаше тежко случаи и починали. Просто слънцето и отпуските намалиха удара. Вируса не убива бързо, бавно се развива някой нямат симптоми някои не се заразяват и така сега е вече във всяко село. И пак - в Гърция бе същото, техния туризъм им е по важен отколкото на нас, но сега вижте къв локдаун удариха. И ще се оправят преди нас.
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще оцелеят само най-адаптивните
8
8
 
53
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Съвсем друго е да изпиташ тръпката от физически магазин - кисела продавачка да ти се мръщи, защо си й секнал кафето. Да се буташ с някакви ***.И като питаш за нещо, да ти кажат - нямаме, като не купувате, вече не зареждаме.После чакайте да мине covida, да видите дали ще ви се възстановят оборотите.
7
4
 
36
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
На кого по напред да помогне държавата ? Всички искат помощ, но парите все някога ще свършат.
6
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще фалират, друг ще ги смени - и толкоз. Какво тук значи някаква си мутра?
5
29
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Искат да унищожат дребния и среден бизнес и да останат дамо държавните служители и корпорациите. Така хората ще бъдат контролирани и зависими от държавата.
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо трябва да се наливат пари в неща, които така или иначе в близките години няма как да се стабилизират.
3
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой от тези измамници няма да фалира. Веднага ще затвори и ще харчи от милионите в сметките си. Ако държавата им даде още пари да не работят, ще ги вземат и ще ги сложат пак в банковите си сметки. Бизнесът им е излишен, оплакваха се, че нямат работници, искали да внасят виетнамци. Никакви държавни помощи за заведенията на греха и порока. Все едно да плащаме държавни помощи на пушачите, алкохолиците, проститутките и дилърите на дрога.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох олеле. това се казваПАЗАРНА ИКОНОМИКА
1
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и?! Днеска са пред фалит, утре друг ще им купи бизнеса и ще го развие. Всеки бизнес си има начало и край. Гледали сме мултимилиардни корпорации как се сгромолясват и се продават за жълти стотинки. Изобщо не ме вълнува. Има достатъчна държавна помощ за честно плащащите данъците си.