Ексминистър: Направихме здравната система сергия, отдавна е хаос!

Плановите операции са спрени преди баровете, несправедливо е
Обновена: 2 ное 2020 11:53 | 2 ное 2020 11:28, Веселина Йорданова
114
Ексминистър: Направихме здравната система сергия, отдавна е хаос!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално, смята бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова пред БНР.

Още по темата
"Искаш или не искаш да работиш - трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света", коментира тя.

По думите й системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, но се е получил преди повече от 20 години.

"Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми. Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм", допълни тя. Според Виткова пазарът в здравеопазването не работи и това го доказва сегашната епидемия.

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. По думите й у нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината.

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен.

"Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid", предупреди още Виткова.

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid.

"Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение", подчерта Мими Виткова. "Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…".

По думите й системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас", категорична е Мими Виткова.  

"Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо", коментира бившият здравен министър и добави: "Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
62 не знам кои са корумпета , но тарикати като тебе които не плащат здравни осигуровки,не спазват предпазните мерки,сега се тръшкат болони.Кой да ги лекува,кой да заложи живота си?
59
3
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Уф, бивши комунистически министри не искаме да ни дават акъл. По тяхно време винаги беше хаос във всичко.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който икономисва, от каквото не трябва и когато не трябва, после плаща в десеторен размер. Оставихте и насърчихте системата да прогние, сега наливайте пари с надеждата поне част от тях да бъде използвана по предназначение. Друго не ви остава, май.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече е късно за дозатягане на мерките.От 2 дни и последната Швеция въведе по-сериозни такива . Системата е прегряла от 2-3 седмици. Леглата не лекуват. Здравните работници са дадени курбан, и се топят бързо на фона на смеещите се"хора". Има нещо много сбъркано в тази страна. Тези дни(поради вътрешна липса на воля и страх )самия ЕС щи ни принуди ОТВЪН да вземеме КРАЙНИ мерки.Това пак няма да помогне още дълго време. Тези,които в името на олигархията прежалиха народа си.
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в София има 74 болници, с над 12 000 легла, така че спокойно, просто корумпетата облечени с бели престилк и шефове на тези болници, трябва малко да се поразмърдат...
55
4
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
До АнонименЛежал съм болница по време на соца,и бях на походно легло.В стаята бяхме 23 човека.Беше абсолютно мизерия.И тогава и като сега доктора идваше един път и не можеш да му видиш очите.Даже и не идваше а се редехме пред кабинета му сутрин.Точно манталитета от соца ни дърпа назад във всичко.
54
3
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До ДемократЗдравеопазването НЕ Е свободен пазар, дори и при капитализма. Държавата е регулатор и гарант за социална сигурност. Ако не можеш да си купуваш всеки ден месо и шоколад е едно, но да ме можеш да се лекуваш е друго, нали? Друг е въпросът, какво прави нашата държава:)
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
49,преориентацията на 50+ е малко трудна, не толкова заради учебния процес, колкото заради внезапния спад в интереса на потенциалните работодатели към подобна възраст. По ред причини се търсят по-млади. На тия години разбирането на математиката вече малко ми е кът и няма как да стана програмист, за кодописач може и да го докарам, но тепърва да наблягам на инсталацията и поддръжката на компютри, и да търча по разни офиси за целта или нечии приумици, не си струва поне за мен.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високата загриженост на премиера Борисов за нощните заведения контрастира с пълната му незаинтересованост към състоянието на здравната система. Нима кръчмите са по-важни от болниците?
51
3
 
6
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Я кажете кво става с Корнито Нинова? Диша ли още? Кога ще я заравяме? Да освободи легло за някой редови гражданин в нужда час по-скоро.
50
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца тази епидемия нямаше да се усети, както е днес в Белорус. Болниците имаха достатъчно капацитет и финанси да поемат всякаква вълна от грип без значение дали е ковид, SARS, испански или мадагаскарски. Здравната система работеше безупречно. Целта на здравеопазването беше опазване на здравето на българите. При демокрацията и джипизацията здравеопазването е бизнес, а лекарите и болниците са търговски дружества с цел реализиране на печалби чрез продаване на здравни услуги на богати пациенти.
49
1
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Желая ви бързо оздравяване, и аз съм на същия хал. А сега някой ако дойде да ти филосовства какви са ползите и щетите от дистанционното обучение, дали няма да му лепнеш един.
48
13
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Българина трябва да разбере, че социализмът отдавна си отиде и сега сме демокрация и капитализъм, пазарна система и здавето е пазарна услуга, лекарят е търговец който предлага на пазара здравна услуга с цел реализиране на печалба както е при капитализма. Пазарът е най-добрият регулатор, който предлага по-добра услуга печели повече пари, а който е лузър и некадърнии и не може да забогатее и няма пари да си позволи здравна услуга на здравния пазар да се лекува с чай от лайка.
47
2
 
7
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
И аз не исках да работя сред 450 смъркащи и кихащи деца в училище, половината от които скрити носители и не носещи маски, защото родителите им казвали, че това са глупости и такава болест няма. Но никой не ме е питал искам ли. А сега съм с Ковид, гърча се в къщи и на кой му пука?
46
0
 
0
 
! Отговори
Тиъдър Ливингсон преди 3 години
Ийт бананас!
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"пазарът в здравеопазването не работи"Политиците от друго да разбират, освен от бизнес и търговия. И такива сфери като здравеопазване и образование за тях са чужди и непонятни. И няма как да дават пари за нещо, от което и представа си нямат, как работи. Като резултат са стимулирали "бизнес-отношения" в здравеопазването - от следването, през специализациите и до работната среда, докото почти не останаха нормални лекари (по призвание). Съсипаха систематата по свой образ и подобие.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
47, ами изучете се! Софтуни и телерик имат БЕЗПЛАТНИ айти курсове, ама вас ви МЪРЗИ! Впрочем не съм айти, а технически съпорт с немски..
43
3
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Мислете му гражданята.Ний на селу сме си добре.Ползваме идно ликарство наречено ракия 52-55 градуса двойна преварка с анасон.За дезинфекция,за болен зъб,за болки в корема,за разтривка,за настроение могу помага.И срещу коронката върши раута.Ракия и чесън и вирусо бега.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
43,не всички на тоя свят са се изучили за кодописачи, айти-та и програмисти. Похвално и малко за завист е, че можеш да си го позволиш, но ако светът беше само и единствено компютри, обядването можеше да се окаже и малко проблематично
41
3
 
21
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Спасявайте се поединично! Аз заминавам за барцелона при манекенката и си взимам шкафчето!