Личните лекари на първа линия, но не казват, че изнемогват

По думите на д-р Гергана Николова те не получават помощ от държавата
Обновена: 2 ное 2020 09:09 | 2 ное 2020 09:08, Нели Христова
21

След 6 ноември електронните направления за COVID-19 ще са факт, имаме уверението за готов продукт. Това заяви в "България сутрин" д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

"Все още чакаме за електронната рецепта, която със сигурност ще улесни пациентите", подчерта д-р Николова.

По думите ѝ не е добре да има лимити за направленията, защото в заплащането на изследванията трябва да се включи не само НЗОК, а и Министерството на здравеопазването.

Електронните направления ще бъдат за бързи антигенни тестове, които се взимат от носа. Това е по-добрият вариант, за да се реагира бързо - в много от случаите PCR-a го чакаме по 48 часа и нито можем да сложим човека под карантина и да го изолираме, нито той знае какво да прави с близките си", обясни лекарят.

"В момента е много важно да мобилизираме потенциала си, а не да търсим вина в някого", заяви д-р Николова относно забавянето на направленията. Тя добави, че всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с COVID-19 и консолидирането на лекарското съсловие.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи още, че общопрактикуващите лекари са в непрекъснат контакт с всички болни и им се налага да работят по 10-12 часа на ден.

"Телефонът започва да звъни още от сутринта - болни, контактни на болните, хора под карантина. Ние, личните лекари, обаче не казваме, че изнемогваме, а 1/3 от починалите медици са общопрактикуващи лекари", каза д-р Гергана Николова.

Тя подчерта, че личните лекари не получават помощ от държавата за предпазни средства, а си ги закупуват сами.

"Ние сме основата, на която се държи здравната система, без нас тя ще рухне", категорична беше на финала д-р Николова.
 


21
Още от Общество
Пет сигурни партии в следващото НС, Слави се нарежда трети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
МИС преди 3 седмици
ДО ТАЗИ ГЕРГАНА МАЙ МНОГО И ХАРЕСВА ДА Я ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ВМЕСТО ДА ПРЕГЛЕЖДА.ХАЙДЕ СТИГА,ЧЕ МНОГО РАБОТЯТ.МОЙТО ДЖИПИ ПРЕДИ 18ч ВЕЧЕ НЕМОЖЕШ ДА ГО ОТКРИЕШ.ГУТ БАЙ НА БОЛНИТЕ !.СТИГА СТЕ ЛАМТЕТЕ ЗА ПАРИ.ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!!!

77006
18
0
 
8
 
! Отговори
+++ преди 3 седмици
Хайде стига с тази първа линия.Ние останалите на коя линия сме.Или нас Ковид и др.болести не ни хващат.Обикновенните работници като сроители,сметосъбирачи,работещите в търговията,услугите и другите сектори на икономиката не са на първа линия така ли?В миналите години като избухне грипна епидемия, всички сектори на икономиката се натоварват заради голямия брой болни,но никой не вика журналистите да се оплаква,а се справя както може.Всеки труд е достоен за уважение и не е редно да се подценява.
17
1
 
5
 
! Отговори
хах преди 3 седмици
На първа линия личните лекари, ама друг път! А тая докторица Гергана се правърна в медийна звезда! Малко да кротне и да си гледа там пациентите като тяхно джипи! Ама нали е убаво да те показват по телевизията и да ти искат мнението и да даваш акъл...
Ех мафия в бяло бре, ех....
16
1
 
9
 
! Отговори
Аман от проЗт народ! преди 3 седмици
До Анонимен 2
Кога са взимали пари без да работят, бе пейзан? Пролетната карантина само профилактични не се правеха, кабинетите бяха отворени, лекарите и сестрите бяха на работа. Но дори и да не работят, заплати трябва да има - нима на пожарникарите се плаща само при пожар, на военните само като има война ли? На Доганчо изсипаха 40 млн. за да държи студен резерв, да е на линия при нужда, ама никой не писна, но за лекарите все ви боде в очите... *** про3ти!
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо лъжат тия? Всички около мен се оплакват,че личните лекари не им вдигат телефоните.Майка ми на 86 с високо кръвно от седмици не може да се свърже с нейния за да и предпише лекарства
14
6
 
9
 
! Отговори
Скрийте я тая преди 3 седмици
Дежурната оплаквачка. Втръснала е с медийните си изяви на хората.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бе, не слагайте минуси, бе, мили ЛЛ. Истинските лекари нямат време вода да пият, а вие имате време да цъкате минуси! И заради вас после се карат с истинските лекари, понеже първо са видели вашата "професионалност".
12
7
 
9
 
! Отговори
Гашо преди 3 седмици
Жипитата напълниха шкафове със пачки от касата през годините. Сега, когато настана време разделно се покриха. Българска работа.
11
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Ми вие не изнемогвате - превърнахте се в телефониски с висше образование
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лекарите от болниците са натоварени да приемат пациентите на ЛЛ, които не си вдигат телефоните. Миналата седмица една приятелка не можа да се свърже с личната си, та трябваше да търсим лекар, които да я консултира. На първа линия били... Една калинка в НАП е на предна линия в сравнение с тия
9
0
 
15
 
! Отговори
Аз пък преди 3 седмици
Аз пък да ви кажа съм доволна от лл. Всъщност тя ми е лекар/педиатър от 25 години. Винаги си вдига телефона, отделно за детето всеки път помни миналата консултация какво сме коментирали. Тя е против всични ресурси да се насочват към ковид, защото останалите заболявания остават на заден план и хората страдат. Добър човек и специалист, малко са такива.
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Личните лекари НЕ са на първа линия. Не те приемат за преглед дори само да подсмърчаш, не си вдигат телефоните по никое време на деня. Докато техните колеги всекидневно се сблъскват с какви ли болести, не само Ковид, те се крият като мишки.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моята ЛЛ от 5 години само взема за мен, на дали ще ме познае ако ме види. Тази на децата ги познава, защото са от бебета записани при нея, но и тя не ги е виждала от 3. Но и двете редовно получават пари за това, че им се водим в списъците. Няма да се изненадам ако се окаже за през тези години са ни правени разни прегледи и манипулации.
6
8
 
18
 
! Отговори
Анатоли преди 3 седмици
Личните лекари са едни бизнесмени алчни. Моята лична лекарка се покри на вилата си в Гърция още от юли месец, никакъв шанс някой да ти обърне внимание. Даже и телемедицина не прилага, телефон не вдига...
5
3
 
8
 
! Отговори
Това е резултатът от преди 3 седмици
Това е резултатът от въведенета английска система

на здравеопазване от д-р Илко Семерджиев, здравен

министър в правителството на Костов и в служебното

правителство на Радев. Той я въведе, защото вече имаше

частна практика, макар, че нашата система е по аналог на

немската здравна система и беше разумно да се приложи!
4
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Личните лекари се скатават и само точат пари от НЗОК. Аз моя личен със седмици не мога да го открия. Не ми вдига телефона
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само ушев има право да изнемогва. Дето се тъпан думне и той там. Първа, втора линия, дай му да скимти за пари и парцалки.
2
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Но когато взимахте по -3000 лв месечно без да правите нищо ви беше добре Сега се оплаквате ми станете : шофьори или заварчици
1
11
 
27
 
! Отговори
Една напред две..... преди 3 седмици
Личните лекари биха такава задна,че блокираха чудната ни здравна система.