Съвет от ТЕЦ: Топломерът на 2 намалява сметката за парно

Работещият радиатор постоянно консумира големи количества енергия
Обновена: 4 ное 2020 14:42 | 4 ное 2020 14:41, Камелия Цветанова
35
Съвет от ТЕЦ: Топломерът на 2 намалява сметката за парно
Снимка: Pixabay

Не се стремете да поддържате еднаква температура в жилището си през целия сезон, защото тогава не пестите енергия. Това обясни Мая Николова, директор Дирекция „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София“ ЕАД. Тя представи няколко съвета за спестяване на топлинна енергия и оптимизиране на сметките за отопление и топла вода без лишения от топлинен комфорт в жилището или в офиса.

Още по темата

„Вашият радиатор има едно умно приспособление, което се нарича термостатичен вентил. Той има отделни степени, когато го завъртите на определена степен, вие му давате команда каква температура трябва да бъде постигната в помещението. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина на радиатора. Не забравяйте вентилът максимално отворен целият сезон, защото тогава той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло. Най-икономично е да оставите вентилът на средна позиция. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфортът на спящите. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите, вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения“, обясни тя пред радио „Фокус“.

Николова уточни, че е най-добре вентилите да се оставят на втора степен. Завесите, декоративните решетки и масивните мебели пред радиаторите пречат на топлообмена в помещението и също увеличават консумацията на топлинна енергия, добави тя.

Услугата обследване с термокамера дава информация от къде изтича топлината.

„Прегледайте общите помещения, коридори, стълбища, тавани и мазета. Ако има счупени или незатварящи се прозорци, ремонтирайте ги своевременно, за да не се губи навън топлинна енергия. Осигурете добро затваряне и изолация на входната врата, оттам също може да се спести топлинна енергия“, обясни тя.

Експертът каза още, че освен обследване с термокамера, потребителите могат да получат анализ и разяснение за оптимизация на потреблението и сметките за топлинна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
14
 
! Отговори
Брейкинг нюз преди 3 години
БГ експерти откриха, че водата е мокра. Очаквайте подробности!!!
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера - съветват ме да живея на по-студено с няколко градуса, за да не плащам по 250 лева ами по 210 лева на месец.Ако случайно се разболея - ще дам два пъти повече от спестеното за лекарства.И какво се получава - хем мръзна, хем ходя болен, хем им плащам? Малко са нагли. После "ама защо хората крадяли" и товарят некрадящите със сметките?!? Хипер нагли.А в крайна сметка се оказва, че топлофикация работи НА ЗАГУБА и трябва държавата да й дава милиони за да не фалира?!? Еееееее.
6
2
 
28
 
! Отговори
топлонемер преди 3 години
От години винтила ми е на нула и всяка година сметката ми се увеличава.
5
1
 
19
 
! Отговори
ауууу преди 3 години
Извинете, аз живея във 16-ти апартамент и нямам нито 1, нито 2, нито 3 и т.н. на ТОПЛОМЕРА!
4
1
 
14
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Аре беОт съюза на вълците говорят как да се пази стадо с овце...
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, дрън, никаква работа не вършат тия врътки! Автоматична абонатна станция имаме в блока, с външен датчик, който мери температурата навън и регулира автоматично температурата на водата в радиаторите, гадове мъсни! За какво ми е тази врътка от 1 до 5, като нищо не зависи от нея?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На 0 още повече."Но не я намалява повече от 30% ;)
1
1
 
19
 
! Отговори
Мен преди 3 години
На 0 още повече.