Ангелов: Антигенните тестове ще са безплатни за гражданите

Министърът призова да не се ходи излишно по болници
6 ное 2020 20:20, Нели Христова
26
Ангелов: Антигенните тестове ще са безплатни за гражданите
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се включването и на Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ-тата) в София в помощ на болниците на фона на усложнената обстановка заради пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг пред "Св. Анна".

Още по темата
Той отбеляза, че има проблем в комуникацията с общопрактикуващите лекари.

"Те също носят отговорност за действията си и нямат право да откажат преглед на пациентите си. Всеки, който се почувства спешен, може да дойде в болницата с линейка или собствен транспорт. А най-важното нещо е да носи маска", добави още той.

Министърът подчерта още веднъж, че тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите. "Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена", каза проф. Ангелов.

Фургоните, в които ще бъдат разположение пред големите болници, ще бъдат осигурени от съответните лечебни заведения.

По думите му ходенето излишно до болниците би допринесло за разпространението на заразата и отправи апел да не се правят тестове, ако няма симптоми.

"Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове в състояние, в което няма никакви симптоми. Обикновено в много голям процент от тези случаи тестовете са отрицателни. Местата, на които се правят подобни тестове, представляват голям риск", каза още здравният министър.

"Радва ме цифрата на излекуваните днес", каза проф. Ангелов. Според него в София леглата в болниците са обезпечени, когато се наложи болнично лечение - около 3000 легла, 12 000 общо за страната.

"Ремдесивир" в страната има. Този, който казва, че няма, трябва да обяви какви количества е заявил към РЗИ, а от там да кажат защо не ги е получил“", каза още здравният министър по отношение сигналите към медиите, че има лечебни заведения, в които лекарството липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше направили училищата онлайн за големите, посещение само от малките и то по 15 в клас на две смени, ако университетите преподаваха онлайн сега мили Ангелов щяхме да имаме 4% заболеваемост, но калинките просопаха лятото. Е, сега умниците нека ти дават съвети как да се запази икономиката с болни работници, как да запазят лекарите и учителите, как да има почиващи по хотелите, на които са им свършили парите от ходене по доктори. Питай те ги от къде ще вземете доктори и учители, че са на свършване!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм учителка в Чехия и от 4 седмици преподавам дистанционно. През септември нямахме клас без ковид, така че големите преминаха на онлайн обучение, а малките след две седмици. Всеки десети е заразен, умират много хора, и мои познати. Сега сме си у дома, всичко е затворено - и магазини, и спортни зали, и заведения, и кина, и театри. Гледам през прозореца линейките с медици, облечени като извънземни, и се питам и в България ли искате да го преживеете.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сам не си вярва.
2
5
 
8
 
! Отговори
Леле колко е нагъллл преди 3 години
Радвали го излекуваните смехПреди юни излекуван беше с два отрицателни тестаПреди септември 14 дена карантинаСега без тест и 10 дена като Е ДОКАЗАНО ОЩЕ ОТ КИТАЙЦИТЕ, ЧЕ един месец е оптималния срок.Нали знаете, че това не го мисли, но му е НАРЕДЕНО отгоре да плямпа тъпотии?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антигените тестове приравняват ли се на ПСР, както са изискванията на РЗИ и болниците за лечение и карантина?