Недоволни сме от живота, възрастните трудно плащат сметките си

Пак сме в дъното на европейската статистика
240
Недоволни сме от живота, възрастните трудно плащат сметките си
Снимка: БГНЕС

Малко над 1/4 от българите над 65 години трудно плащат битовите си сметки, сочат данните на Евростат, цитирани от "Труд". Приема се, че разходите за дома са твърде високи, ако са над 40% от доходите на човек.
Към битовите сметки за ток, вода, парно или въглища, са добавени и тези за данъци и ремонти.

Още по темата
България е на първо място в ЕС по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения, т. е. не могат да си позволят поне четири от общо девет основни стоки и услуги - например през ден да ядат месо, да посрещнат неочакван разход и да отидат поне една седмица през годината на почивка.

У нас 19,9% от хората живеят в тежки материални лишения, при 5,7% общо за ЕС.

Доходите на възрастните хора в България са най-ниските в ЕС. Дори като се вземе предвид разликата в цените, покупателната способност на доходите на възрастните у нас е по-малко от половината от възможностите за пазаруване на жителите в повечето страни от ЕС.

Българите са и най-малко удовлетворени от живота си в сравнение с останалите жители на ЕС. У нас средната оценка, която хората дават за живота си, е 5,4 по десетобалната система, а средното ниво за ЕС е 7,3.

Най-добре се чувстват хората в Дания и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
8
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Всичко ще се оправи като влезнеме в война с Русия (разбира се че се майтапя) Но като ни сбухат и се разбягат наши и чужди наемници и други разбойници и предатели,да се надяваме да дойдат тогава свестни хора...
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо че се вдига минималната пенсия 300 триста леваинфлация има и ще има така че не може с 120 лева да караш до края на живота си
117
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при Бойко Борисов пенсиите се вдигнаха най многоДО сега много по лоши хора водеха държавата в грешна посока
116
9
 
18
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
Проблема е че Държавата не се управлява от държавници с подходящо образование и личен морал, а от мутра занимавал се с рекет , кражби и насилие!Какво може да очакваш от тоя пропаднал морално тип за когото парите и блудствата с жени са мерило за благополучие!До там е изфирясал че си прави кюлчета и златни монети със собствения лик , като римски император......пропаднала работа!
115
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП-то от всички времена и съвременни партийки ще ви го начуква още много много пъти дорде се събудите!
114
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, чеще са малки пенсиите. Налетребе да се предплатят 8 музейни експоната за произведени в УСА, за да си платим данък общ рекет към краварския военопромишлен комплекс. След туй едни дърти корита ще ни пробутат за военоморски флот и та за 5-10милиарда и още 8 музейни щайги щот им се услад и да плащам за нещо де още заводи не са постролили, нищо че ще лъснат едни таралясници от една пустия на склад на едро. а да не говорим, че ни диктуват кво да произвеждаме.
113
4
 
10
 
! Отговори
до 131 преди 3 години
това е най точния коментар.Лошото/неправилното е,че недобросъвестните,нередовно осигурявали се,сега ще вземат от раз 50 лева към основната си пенсия.Башка ония 50.
112
4
 
5
 
! Отговори
Станишев преди 3 години
даваше по 10% от 1.1. и след това пак напролет 10%,ама това не го спаси 2009 г.
111
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И тези с МРЗ трудно плащаме сметките! И не защото сме мързеливи или необразовани, понякога обстоятелствата не ни разешават да променим живота си! И се примиряваме с нашите работодатели, които ни държат в мизерия, а те и семействата им богатеят! После след няколко години, като станем пенсионери, ако оцелеем в пандемията, ще бъдем още по-зле, защото с минимални осигуровки, каква пенсия ще получаваме?!
110
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е пометниче, мъртво родено. За 30 години демокрация България от развита индустриална страна се превърна в бедна държава от третия свят, без никакава икономика и производство, всичко е внос, първа по смъртност в света.
109
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализма наистиан беше недоносче - нямаше никакви условия за въвеждане на социализъм и се роди преждевременно. При соцаилизма България от бедна селска страна за 30 години през 70те беше сред 30те най-развити световни икономики.
108
20
 
7
 
! Отговори
СТАР ПЕНСИОНЕР преди 3 години
БРАВО Б.Б. !!! ...Първата ми пенсия при БСП на власт ( със абсол. мнозинство в НС ) ми беше 3 $...за младите...не на ДЕН...не на ЧАС...а на МЕСЕЦ !!!........Сега ми е 300 $ + .....и ПОСТОЯННО се индексира НАГОРЕ !!! Мога да си позволя ВСИЧКО от" Била "......плодове ЕКЗОТИЧНИ.....ЛУКАНКИ...ФИЛЕТА.....УИСКИ...!!! БРАВО Б.Б. ! Ходим на пазар в ТУРЦИЯ...СЪРБИЯ ....на море в ГЪРЦИЯ....на КРЪЧМА в Пирот...а за Нова Година сме 5 дни в ПАРИЖ !!!! ...Затова...Б.Б. ДО ГРОБ + 40 дни след това !!!!!!!
107
12
 
12
 
! Отговори
На кафенце... преди 3 години
Толкова зле живее българинът, че замеря с яйца и др. хр. стоки сградите......Отделно пък по телефоните ги лъжат, а те си хвърлят парите от балконите или ги оставят до к. за боклyк....Опашките за Гърция и Турция с колите през почивните дни са ....за бедният ***....Екскурзийите в ЕС са също за изнемогващият .....
106
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такие ми ти дела в юропейската буллгария с африканската мизерия ... Не е важно колко гладува булгаропитекусът, важното е от време на време да си подгрухва "Турция няма място в ЕС!"
105
2
 
9
 
! Отговори
ИВАН КОСТОВ преди 3 години
Лостов преизчисли със ЗАКОН пенсията на баба ми... и СЕГА е виновен Баце
104
1
 
11
 
! Отговори
ДО 110 преди 3 години
От теб разбрах че по времето на СОЦА е имали банкноти с номинал 50 лева ?Това би трябвало да струва днес милиони долари като находка за нумизмати .Или си се напил вече ?
103
7
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Пенсионерите сега са добре,стига са се оплаквли ...получават добри пари ...които им стигат за едно нормално съществуване ,ако искат повече ...имат синове,дъщери ...те да им добавят за по-добро живеене,ако не им стига.Комшията пенсионер ...получава към 400 лв..50-60 лв ...ток,вода,телефон,ТВ + 100-150 ЛВ дава за мацки...и само се оплаква ,че малко са ...комшийката другата -пенсията й е към 900 лв(работила в Кремиковци) ,но получава чисти към 360 лв -кредити +3 внука не искащи да работят...
102
2
 
7
 
! Отговори
ИВАН КОСТОВ преди 3 години
къде е ЛОСТОВ през Пинокио пак иска да влезе
101
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е жив и здрав Бойко Борисов че при БСП такова увеличение няма да видим
100
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените ни са европейски, а доходите - африкански. Стар и болен - по-добре е да си умрял...