Д-р Милен Чолаков: Пламна България, много смърт и инвалидизация ще има

Лекар с разтърсващ разказ и призив към обществото, Борисов и Мангъров
Обновена: 10 ное 2020 12:37 | 10 ное 2020 12:23, Анисия Иванова
188

Общопрактикуващият лекар в Шумен д-р Милен Чолаков е сред хората, които успяха да победят вируса. Той обаче е бил в много тежко състояние и е стабилизиран, благодарение на донорска плазма.

"Това беше един тежък изпит на психика, физика, оцеляване, социална адаптация и преосмисляне на всичко, което се е натрупало за 58 години живот. Този вирус няма нищо общо с грип и грипоподобни заболявания. Предизвиква дълбока инвазия във всичко човешко. Ако грипът минава и заминава, COVID-19 е съвсем друго. При мен протече изключително агресивно и най-вероятно ще остави последствия", разказа д-р Чолаков в "България сутрин".

Той се обърна към обществото да загърби мисълта, че няма вирус и че той не нанася поражения. Личният лекар призова хората да се обърнат със сериозност към препоръките и всичко, което може да ни защити.

"Пламна България, пламнаха Балканите, пламна Европа. Много смърт ни докара това нещо, много инвалидизация ще докара. Дайте да се стегнем като общество и да направим загубите минимални. Стига с това чудене има ли, няма ли! Доц. Мангъров, много ви моля, престанете с това раздвояване и призоваване на хората да не вярват. Умряха доста хора, ще умират още, най-вероятно", настоя д-р Чолаков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му лекарите в Шумен се борят с последните сили, защитавайки живота си. Били оставени единствено на ентусиазма.

"Имаше едно посещение на зам.-министъра, но липса координация и достатъчно разбиране от властта. Липсва разбиране, че трябва да се отвори донорски център за антиковид плазма, която ще спаси много животи и ще доведе до минимум смъртните случаи. Донорската антиковид плазма отсъства", заяви още той.

Такава е прелята на самия д-р Чолаков след първата седмица от състоянието му, което е било много тежко. Преливат му два сака с кръвна плазма, след което два дни по-късно е изписан с голямо подобрение.

"След изписването остава една невъобразимо голяма слабост, омаломощеност, чувство за празнота - все едно 5 слона са те газили отвсякъде. Това нещо продължава около 40 дни, при мен продължи около 14. На 15-ия ден тръгнах да работя. Беше ми много тежко, изпитвах голяма слабост", сподели д-р Чолаков.

Той призова премиера Бойко Борисов във всеки областен град да бъдат разкрити пунктове за набиране на донорска хиперимунна плазма. Категоричен е, че това ще спаси много български животи.

"Много ви моля, от вас зависи", призова медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преливат му два сака с кръвна плазма...По колко 12 или 32 кг или литри?От инфлуенцата 2019 умряха близо 20 мил. От ковида до сега 1,5 мил, точно 19,7 мил и 1,46 мил. Разсъждавайте сами!
161
4
 
8
 
! Отговори
Не съм говедо преди 3 години
Такива като тоя са за затвор, долни подли платени алчни лъжци сеещи страх. Изр0ди без души сте всичките дето очаствате в тази измама. Гнус ме е от такива уш "спасители" като тоя б0клук
160
5
 
8
 
! Отговори
Истината е една преди 3 години
Имам информация от лекари, че празни линейки правят кръгчета из градовете с пуснати сирени с цел създаване на паника. Дори видях от терасата на 15 тия етаж как на около 1500метра по надолу свива по кръговото връща се, вие още малко из квартала и накрая спря на един паркинг, около 5 минути никой не излезе от нея, след което шофьора слезе и запали цигарка говорейки си спокойно с неговият колега който дори не слезе от линейката.пълен фалш е цялата работа, събуждайте се ***, лъжат ви като маймуни
159
9
 
12
 
! Отговори
До сата НАТО преди 3 години
Ааа, е как бе... той с това е известен, че изкара чумата. Ако не беше оревал целия фейсбук и две- три медии, нЕмаше да го знаеме.
158
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно и много ясно казано няма нищо нито пак вирус този пикльо само лъже и стресира народа както всички знаем че наближават избори негое срам да лъже народа за пари никой не му вярва вече всики искаме незабавно оставка на правителството и всички гербажии в затвора
157
3
 
29
 
! Отговори
Полина преди 3 години
Доктори няма, сестри няма Това са думи на здравния министър. Еми като няма какво правите? Едно голямо нищо.Затворих те държавата за 2 месеца на 5 болни и 2 *** умрели а сега нищо. Цяло лято спах те. Легла си имат хората и в тях, ама като няма кой да ги лекува какво правим? Вие всичките управници, депутати, президенти, и най вече вашия вожд сте за затвора за убийството на всички тези хора, защото окрадахте България. И вместо да поддържаме болници и лекари, ние строим само магистрали, за да крадете
156
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10% от народа ще измре!
155
15
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
е да ама фигуранта каза че вирус нема и че Борисов плаши хората с вируса ( дето го немало ) . сега искам фигуранта да даде изявление по медиите , дали има вирус , и дали Борисов само плаши хората . за многото смърт и един генерал предупреждаваше но много го неглежираха и очерняха , включително и политици !
154
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да питам кой беше тоя "специалист"? Не съм го чувал. Да не е известен
153
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка каза че няма вирус! Аз напълно му вярвам и подкрепям!
152
7
 
18
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
До 153 Ако не те тревожи това че за последните няколко дни са починали над 300 човека и че само за вчера са 106 тогава... Във Македония преди три дни починаха двама братя на 21 и 26 години. Пък ти си мисли че това е сеене на паника. Статистика не само показва настоящето но в много случаи подсказва и бъдещето. Така че вместо да се паникьосваш спазвай мерките и имай повече уважение към хората които знаят за какво говорят и имат съответното образование и дипломи за мнението им да е меродавно.
151
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия доктори масово се "заразяват". Как става,нали са все с маски и дъждобрани.
150
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва на всичките да се внуши, че вирусите не са вируси а грипчета, защото някои хора на тая планета не им трябват 10 милиарда, а най-много 10 милиона. Затова си купуват Мънгъри. С много пари. Защото имат!
149
2
 
21
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Само не можах да разбера хората ли говориш или на Мангъров това ли ти казаха да бръщолевиш защо не говориш за здравната система като цяло защо не кажеш имали въобще в безплатната ни здравна система нещо безплатно защо не говориш как хора без финансови възможности биват изхвърлени като отпадъци не лекари а мизерни алчни магазинерите сте поне по голяма част от вас иначе има и някой друг читав лекар но скоро и те ще изчезнат
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както върви скоро на един починал ще се пада един или двама оздравяли.
147
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, вирус има, но не всявайте паника със смъртните случаи и инвалидизацията. Не се знае, в някои случаи може да протече остро, но да плашите така е прекалено. Повечето пъти са последици като от пневмония, които ще се подобряват и изчезнат с времето. Всички ще го изкараме, няма друг начин.
146
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ami neschtete lokdaun schte se mre qko tichaite kat ludi bez maski po magazini molove tramvai chalgoteki i mrete ES lokdaun vie gqvoli
145
20
 
30
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
Когато един генерал сподели очакванията си преди време му се сърдехте и го плюехте. Ама какво знае един човек който посветил младостта си на това да стане добър лекар заслужаващ титлите си и признателността на хората които ползват мозъка си за мислене? Сърдете му се но стойте си и лекувайте се вкъщи не заразявайте тези около вас с безотговорността си и не товарете здравната система. И Бог да ви даде здраве след като не ви е дал акъл. Вируса не е толкова страшен колкото дефицитът ви на акъл.
144
2
 
7
 
! Отговори
генерал Годжи Бери преди 3 години
Аз нал' ви казах бе!
143
5
 
6
 
! Отговори
д-р Ох боли преди 3 години
Куцо магаре малелеееее!