Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

Возят тежкоболни с хеликоптери, ако има нужда
Обновена: 11 ное 2020 15:06 | 11 ное 2020 14:50, Веселина Йорданова
209
Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има недостиг на линейка, лекарство, легло за болни от коронавируса.

"Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви министър-председателят по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Още по темата
В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната система с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздайте по една синя лампа на всеки и да се превръщаме в линейки.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от април до ноември тегли кредити, раздава имоти и пари на съучастниците си и обикаля с джипката!В момента нямаме лекари, линейки и лекарства, но има много легла!!!На когото не му се лежи у тях , може да лежи другаде, шак без медицински грижи, но срещу 700лв!Бойко предател -съд и затвор!Ако не се потърси отговорност от този национален предател нищо добро не ни чака!!!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т..и..к..вата - защо се цензурира? И бебетата така му казват!
11
0
 
20
 
! Отговори
Юсуф помака преди 3 години
Как си нарежда човека сякаш е шеф на охрана,май му е по навик!
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Линейки,лекарства и легла има бе господин Борисов!Доктори и сестри няма!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е бетер като малките деца: "Не искам...!"Не ти е работата да искаш и да не искаш, а да създадеш организация. Каквато вече 11 години не си създал в нито един държавен ресор. За образованието и здравеопазването напротив дори - натвори небивал хаос. Сега - не щял, моля ви се! О, наглост!Напазарувал самолети за милиарди, а ние - линейки и оборудвани лечебни заведения с квалифициран персонал нямаме!
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви хеликоптери бре Папурко,нали имаме всичко на всичко изправени 3-Бел 206,3-Кугара,1-Ми 24! Аман от популизъм!!!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление лекарите не достигат и там не може да се измисли чудо. Освен най умните форумци тука веднага да почнат да учат медицина и да са готови за следващата пандемия.
6
1
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Борисов наредил!Хаха!То лесно е да нареждаш ,ама като няма линейки!?Ще ги рисуват ли...от кашони ли ще ги прави някой,магьосници ли.. не се казва в мисълта на Тиквун!Аз също нареждам от утре всеки с персонален лекар и лична линейка!И какво от туй.!?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ае тоз е такова племпало на думи е много силен
4
3
 
10
 
! Отговори
Предозиране преди 3 години
Споко Боко. С назначението на Мънгаров за шеф на инфекциозна много легла ще останат празни. Ако координират с неговото мнение и спешните адреси и линейките ще си бездействат. Защо ти е хеликоптер. Пък аспирин не е толкова трудно да си намери човек, това дето го изкупуват е все някаква екзотика. Този човек знае какво прави. Назначаването му беше най- силната мярка за борба с коронавируса и паниката.
3
12
 
7
 
! Отговори
х преди 3 години
Царят дава, пъдарят не дава. Това е ситуацията в България. Бойко им се кара и заповядва да се грижат за всеки, а в болниците не приемат и пациентите гинат в линейките.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов нареди: Слънцето да не залязва за да бори ковид19.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не е хапни боб па пръдни?