Алерголог: Маските не са вредни, дезинфектант - по-малко!

Носенето на маска намалява алергичните състояния
16 ное 2020 09:25,
23
Алерголог: Маските не са вредни, дезинфектант - по-малко!
Снимка: БГНЕС

Маските не са толкова вредни, макар непрекъснато да се демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата Азия да ги носи. Проблем по-скоро има с дезинфектантите, тъй като някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути, а не трябва да се стига до такива състояния. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.

Дезинфектаните са дразнещи за кожата разтвори, затова е важно след използването им да се прилагат овлажняващи кремове, посъветва специалистът.

Още по темата

Носенето на маска намалява вдишването на замърсен въздух и инфекциите, намалява и алергичните състояния, особено през поленовия сезон, категорична е доц. Стаевска.

Тя обясни, че маската за многократна употреба трябва да се изпира редовно и е хубаво да се глади като вид дезинфекция.

Хирургичните маски в никакъв случай не пречат на дишането, коментира още специалистът, като заяви, че в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит или по-особен дерматит от предпазна маска за лице.

Много важно за дезинфекцията е проветряването - "стойте на отворен прозорец, това намалява дразнещите ефекти от дезинфектантите, както и въздействието на вирусите", допълни доц. Стаевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Много са ми смешни тези дето са си втълпили, че маските пречели на дишането, че получавали алергии, обриви, припадъци, ишиас, ревматизъм, инфаркт, инсулт и каквото там са се сетили. Специалистът ви го казва, а вие не, не е вярно. По моя опит, с моите алергии и т.н., ми е ясно, че маските не затрудняват дишането, а и специалистите казват същото.
21
1
 
1
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До АнонименНа мен ми е най-смешно когато някой ми каже, че като съм дишал в маската бактериите от устата ми отивали в белия дроб :)))) понеже като са в устата ми не ги дишам пак нали :)))) проблема ви е, че се информирате главно от фейсбук и ютуб.Като са ти в устата и в носа,драги,кихаш,кашляш,но не ги гълташ,ясно!Бай ,бабо,да не те стигне и да разбереш за какво иде реч!
20
3
 
1
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Заглавието беше достатъчно ,за да не чета статията!Аз имам алергия,хроничен ринит и бактерии в носа,които така и не можаха да ми кажат какви и с какво да ги лекувам.Носенето на маска не само ме задушава,но и получавам кашлица и всички бактерии от носа ми тръгват към дробовете!Изяж си дипломата,алерголог!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Дишай дълбоко
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми е най-смешно когато някой ми каже, че като съм дишал в маската бактериите от устата ми отивали в белия дроб :)))) понеже като са в устата ми не ги дишам пак нали :)))) проблема ви е, че се информирате главно от фейсбук и ютуб.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Видите ли бял да се мисли за нещо повече от другите, бягайте. Мозък липсва.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Ако ви е скапан гена никой не ви е виновен.Ако сте се мешили или сте практикували инцест - честито
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видите ли някой да сравнява бели хора с азиатци, бягайте.След 6 месеца носене на маска, няма да сте същия човек.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо е,че такива като тази имат дипломи за доктори.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В швейцарски медии се дискутира премахването на заповедта за носене на маски, заради нарастването на възпаленията на белите дробове. Много пациенти се оплакват от обриви, затруднено дишане и виене на свят. Статиятя която прочетох преди седмица беше наречена "Опасността от маските е подценявана, носенето им вероятно води до инфекции на дихателните пътища". В Германия има всяка седмица протести на които говоорят професори и лекари против маските. Тук някакъв плазмоdий ще ми казва, не били вредни.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
носете маски без да мрънкате
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските в САЩ не са задължителни но се видя че голяма част от хората си ги носят като се опитват да подражават на китайците които са техния богопомазан идол, което беше и грешката на Тръмп да ги обвини в това в което може и да са виновни но може и да не са. Службите не са предопредили за вируса никъде по света но от филмите се втълпява че голяма работа са. Маските са цяла една култура която се опитват да ни наложат.
10
5
 
5
 
! Отговори
доктор Спирова преди 3 години
Освен това маските имат силен лечебен ефект спрямо ишиас, зъбобол, гонорея и простатит. Също така модната линия в маските е много разнообразна и всеки може да си избира какавато иска маска.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До като не дойдеш на мяра не хващаш вяра е казал народа. Въпросния алерголог при цялото ми уважение ако няма алергия да не се изказва неподготвен. Аз имам алергия и не мога да нося маска нито фактически нито психически дори и да ме хвърлите в затвора или да ме обесите пред общината за назидание. Това може да е малък процент от хора които имаме този синдром но съществуваме и за нас маските са убийство. Спазвам дистанция и ме ужасяват хора които защото са с маски нямало било нужда да спазва .дистанция
8
2
 
0
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Като станеш министър и си се обърна срещу мене, ти си мъртав за мене, и нямс значение на какво си псевдо министър, и длаи се мислиш зс фашидт, шеф на катедри, смел ангел на наспиването или каквото и да е в българската медицина. Русомразци от как се освободили, герои на самомнението, скили се зад стаболов хейтъри на русия. И други германо полски *** ксто хитлер и феновете му
7
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Поредната другарка Стаевска се опитва да ни докаже, че нямаме сестра!!!Еми нямам бе, другарко Стаевска, нямам сестра!Едно дете съм на мама и на тати!Жена ми е алергична - ринит, дерматит, всичко и се активира с маските!Особено изкуственяците, които са залели пазара!Затова по-добре носете естествени материи.Но и при тях дишането е затруднено!Може да спира полените, но ако помагаше щяха да ги препоръчват вместо назални спрейове, нали?Носил съм и противогаз - гадно е!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчността кара бившите хора да загубят човешкото. Още един се е продал. В държавата на магистралите и магистралките се множат.
5
4
 
12
 
! Отговори
Ни преди 3 години
Дерматит в долната част на лицето е често срещана последица. Или лъже ,или е некомпетентен.
4
2
 
4
 
! Отговори
Фин до 3 преди 3 години
Причините са съвсем други за да се случи това, и те са социално икономически. Никаква народна медицина не съм споменавал, а и съвременната медицина тогава вече е изместила всичко друго. Много безсъвестен и неинтелигентен коментар.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След носене на маска по 6 часа на ден , получих ларингит , болки и стягане в гърлото .