НЗОК предлага: Направление за PCR при два симптома

Направление ще се дава дори, ако сме се обадили по телефона
9
НЗОК предлага: Направление за PCR при два симптома
Снимка: БГНЕС

От НЗОК предлагат личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома. Предложението е изпратено днес до Българския лекарски съюз и е публикувано на интернет страницата на съсловната организация.

В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациента, независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона.

Още по темата

При два от симптомите - новопоявила се температура, новопоявила се кашлица /предимно суха/, новопоявила се силна отпадналост, новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние, новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, лекарят да може да издава направлението. При консултация, направена от разстояние, личният лекар ще издава амбулаторен лист със специфичен код, на който няма да се изисква подпис на пациента.

Личните лекари да не издават направление за тест на хоспитализирани или насочени за хоспитализация болни по повод влошено или тежко общо състояние, предлагат още от НЗОК. Предложението за неиздаване на направление се отнася и за контактни лица, както и за лица с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение. След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест.


9
Още от Общество
Безработицата намалява през октомври, но расте за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Въобще не се занимавах с цялата тромава недомислица личен лекар ,РЗИ и изследване за ПСР, то ще умреш докато чакаш по опашки.Бързи антигени тестове на семейството (25лв), всички бяхме положителни, телефона на личния и рецепта по Вайбър.Изкарахме го този ужас10дни, стояхме 14дни у дома,вярно в неплатен отпуск ,но това ми беше последната грижа-с 39температура седи ли се на опашки и да заразя други.Пълен хаос е ,
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цялата страна е пламнала от заразата, вероятно всеки 3 е заразен което до 2 седмици макс.
ще доведе до пълно заразяване. Точно това е целта на банкянския бидон, да се заразим масово и да си създаде всеки имунитет, ОБАЧЕ колко ще починат, защото освен рековалесцентна плазма друго високо ефективно лечение няма, а тази плазма е в много малки количества.
Нека познаем кой ще има достъп до тази терапия.
Някой си играе на руска рулетка със здравето и живота на хората.
7
1
 
12
 
! Отговори
и После преди 2 седмици
Балтов(Пирогов) каза: Много хора късно търсят помощ - защо ли? Пак хората им виновни.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е добро,ама можехте да го направите далеч преди да е пламнало всичко живо.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За двата симптома добре. Ама това: "Предложението за неиздаване на направление се отнася и за контактни лица, както и за лица с установено заболяване чрез бърз антигенен тест" с каква цел? Освен ако не сме приели вече, че отдавна сме изпуснали коня в ряката и нема нужда да се карантинират болните щото всички сме болни?
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До И ТОВА
И като установят че си болен от ковид да не би да те лекуват.
3
2
 
8
 
! Отговори
И ТОВА преди 2 седмици
ОТ КОГА ??? Като измрат маса хора или............... Нещо дата, нещо !!!!!!!!!!!!!!!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По телефона ли ще ни пратят направлението?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яко крадене ще падне, кой със симптоми, кой без, давай на тестовете, наши хорс-лаборанти ще захлебят