В нужда: Над 526 000 българи получават "топъл обяд"

В програмата са предимно възрастни, хора с увреждания и ниски доходи
16 ное 2020 19:15,
29
В нужда: Над 526 000 българи получават "топъл обяд"
Снимка: БГНЕС

Над 526 000 българи в нужда получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията от COVID-19. Това са предимно възрастни хора, такива с увреждания или с ниски доходи, самотни родители, както и поставени под карантина.

Близо 26 000 души от 239 общини и райони на страната са посещавани от екипите на патронажа, като те могат да им доставят храна и лекарства или да извършват някои административни услуги като заплащане на битови сметки например. По-възрастните хора може да се възползват и от интегрирани здравно-социални услуги, т.е. да им се измери кръвното от медицинско лице или да им се проследява графика за прием на лекарства. Услугите се реализират по проекти на общините, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщават за Нова тв от Министерството на труда и социалната политика.

По целевата програма "Топъл обяд у дома", която също е част от пакета мерки на правителството за справяне с последствията от коронавируса, храна получават над 26 400 души. Във всеки работен ден екипи на общините им носят вкъщи супа, основно ястие и хляб, а поне веднъж седмично – и десерт. По друга програма на Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика още 4141 лица в неравностойно положение имат осигурена топла храна в обществените трапезарии. Включените в програмата, които не могат да посещават трапезариите, получават храната си вкъщи.

До края на ноември чрез кампанията на МТСП ще бъдат раздадени 6500 тона храни под формата на хранителни пакети. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет. Пакетите ще достигнат до 470 000 нуждаещи се. През октомври бяха раздадени над 100 000 пакета на над 146 000 души. Всеки пакет тежи по 23 кг и съдържа няколко вида консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. Семействата с двама и повече членове получават по два пакета с хранителни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем да станем лидер - вьв развиващите се страни на третият свят заедно с еритрея и ангола
25
1
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ние в нашта къща сме 12 човека и сме много доволни от топлия обяд и така ще изкараме до лятото без да работим само ще ядем понеже сме роооми
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече хора получават този"топъл обяд", толкова по-зле е България и срамът е по-голям.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи тук някакви си десет процента които не могат да се нахранят,важното е магистрали да има! НалЕ?
22
3
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Демек толкова са бедни ,че ще умрат от глад!
21
2
 
11
 
! Отговори
Гаврош с галош преди 3 години
През комунизъма и социализъма ни караха да четем за малкия Гаврош..ние четем и не вярваме че е възможна такава мизерия!Пък кво се оказа?Стъпка по стъпка,Лека полека Тиквата ни върна с няколко века!
20
1
 
8
 
! Отговори
иво преди 3 години
Вместо топъл обяд не е ли по-добре Боко Тиквата да раздаде нещо от чекмеджетата?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вечер Ко ядат?Партийни книжки.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вечер Ко ядат?
17
2
 
9
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Ех махнаха ми коментар! А въпроса ми беше ***? Как така при положение, че никой от познатите ми не взема заплата повече от 900лв как така се оказва, че средата заплата е 1500лв и след това как така, при положение, че "вземаме" толкова високи заплати как така 526к диши се нуждаят от храна! Нещо не се връзва тука май май!!!???
16
2
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Айде на бас че от тях 500 000 са небългари практикуващи някакви дивашки движения които те наричат -кечек!Особено покрай избори и цяло лято по три денонощия тръскат мазни лъскави шкембета и дебели умирисани задни части под виещите ритми на този танец техен!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а дават ли по 2 порции на човек?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в нашата фирма ще ни трябва топъл обяд, няма никакво оборотно движение, как да има за заплати?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... ще останат щастливи само лекарите и полицаите с високите си и сигурни заплати...
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Топъл обяд", скоро и в нашата фирма ... закритата фирма
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ще си мечтаем за топъл обяд съвсем скоро, когато се унищожи съвсем малкия и среден бизнес.
10
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
И тиkвyн се гордее с това?
9
1
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Аз не знам подобна акция по времето на Социализма...И не знам защо,но имам чувството че до една година броя на бедните и нуждаещите се ще се увеличи двойно...До къде я докараха БГ....
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би трябва храните да да пакетирани и с по-дълъг срок на годност, вместо топъл еднократен обяд, но и това е помощ.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давам пример за човек, взимащ топъл обяд. Осигурява се на минимална на половин работен ден. Работник на строеж. На ръка прибира по 3500лв., защото работи доста. Жена му- сервитьорка на половин работен ден на минимална. С бакшишите докарва 2500. Редят се и двамата за топъл обяд, бедни са! Само да помоля поодбни нeщacтници да не се редят и да взимат от бедните, защото има много бедни, които няма да вземат нищо, ама огромен брой тарикати се редят за помощи.