Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?

Разказ от първо лице: Хората се отдръпват назад!
Обновена: 17 ное 2020 13:13 | 17 ное 2020 12:58,
65
Като чумави... Страхува ли се обществото от преминалите COVID?
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че коронавирусната инфекция е повод за дистанция не само преди да бъде преболедувана. Излекувани разказват за недоверието, с което ги приемат околните и не им позволяват да възстановят обичайното си общуване и ритъм на живот.

Ирина Иванова и Тихомир Машов са преминали през COVID-19 и разказват за отношението на хората към тях след това. Въпреки че вече не са разпространители на вируса и по медицински показатели са безопасни за общността, те отново остават в изолация.

"Неприятно е. Чувстваш се малко като прокажен", споделя Ирина. "Като чумав", допълва Тихомир пред БНР.

"Ти си подходил адски отговорно, спазил си всичко, което е било необходимо. След като е преминало това нещо, ти си напълно свободен и нормален човек", разсъждава той. Това обаче не се получава. Семейството му преминава през вируса "доста леко". Тестват се – той, съпругата му, детето. И се опитват да се върнат към стария си начин на живот.

"Първата им инстинктивна реакция е да се отдръпнат назад", допълва Ирина, за която никак не е било лесно 14 дни да бъде затворена, без да вижда никого. "И е много трудно да обясниш на хората, че ти вече не носиш зараза, не си опасен. Не че очаквам някой като ме види, да ме прегръща, но уплахата в очите е малко обидна", допълва тя.

Ирина е имала средно тежки симптоми, но не е стигнала до болница. Седмица след изтичането на карантината все още усеща безсилие и лесна умора. Уморява я обаче и "отношението на някои хора".

"Пораженията са в психиката на хората. Нещо сбъркахме в отношенията между нас", твърди Ирина Иванова.

"Трудното започва с недоверието и съмнението, с което те гледат след това", потвърждава Тихомир Машов, който долавя у колегите си страха, че още е болен. "И този стрес – това не знам как ще може да се излекува. Така или иначе в България хората са стресирани от начина си на живот. Това още повече ги стресира. В същото време животът продължава. Ако се получи тази стигма жизненият цикъл няма да продължи добре. Системата ще блокира във всяка една сфера", казва Тихомир.

Ирина уверява, че "този вирус е преодолим", той е изпитание за човечност и не бива да издигаме бариери. "Точно сега в моментът, макар и да се изолираме, макар и да се дистанцираме, човешките бариери не трябва да ги има", споделя още жената.

Да гледаме на живота по-ведро призовава и Тихомир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро 80-90% ще го преболедуват и проблема ще отпадне от самосебе си:)
36
4
 
14
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Хората са ужасно необразовани в България. Първо не вярват, че има вирус въпреки всичко, което се случва около тях. Не могат да проумеят, нито как действа, нито че е опасен. Не могат да разберат и, че излекуваните хора по никакъв начин не са опасни за никого. Толкова сме прости, че чак се чудя, как някои хора не забравят да дишат!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите наблюдения е че западните нации са много наивни и лесно манипулеруеми , много лесно можеш да ги измамиш
34
1
 
17
 
! Отговори
Klinghoffer преди 3 години
Че те преболедувалите са най-безопасни.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според доклад за предприемане на мерки на СВЕТОВНАТА БАНКА от 60 страници, е предвидена крайна дата 31.05.2025 за приключване на "пандемията". Та свиквайте...
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхуват се глубавите и нискообразовани хора! Същите тези които носят маски с носът навън и т.н., и т.н.А те за съжаление започнаха да стават мнозинство и това никак не е добре за България.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже и да има вирус , така или иначе ще се срещнем него рано или късно . То не е нещо от което можеш да избягаш или да се скриеш. Паниката и мерките за безполезни и вредни за обществото. Не бъдете оффце
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък какво искат. Да ги прегръщаме и целуваме защото са преборили вируса. Ха ха ха.
29
2
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
От страх да страх има разлика.Разумно е да се спазват мерките без да се кокетничи с ,,безстрашни,, постъпки.Трябва да си свръх елементарен човек,за да си посветиш усилията на активно ,, неспазване на дистанция, носене на маски и други магарии.,,
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма промяна в отношението. Имам няколко близки приятели, които го изкараха- някои по 2 седмици в Пирогов, други с леки симптоми, но промяна в отношението на мен или на някои от околните към тях няма.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В новите условия поздравът:" Приятно прекарване,,се счита като заплаха за физическа разправа.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобно е отношението и към персонала на ковидотделенията.С тази разлика,че медиците съзнателно се дистанцират от околните.Откъде да знаеш какво друго принасяш.Лично аз не смятам да се засягам, ако хората спазват дистанция.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джонсън се изолирал щото бил контактен. Е нали уж го преболедува.... Всичко е една голяма лъжа за този вирус
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световните кукловоди са в паника.Стадния имунитет е все по-близо, а ваксината все по-далеч.Кво ще я правим сега тая ваксина?Справка МАДРИД - неочаквано голям спад на заразена е мерки няма, всичко живо е по улици и кафенета.
23
3
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Да бе, да, глупости на търкалета, айде сега новата мания за толерантност !!!Трябва да си от 80%-вите , за да се пазиш от преболедувалите ковид !!!Тия май си измислят, за да се правят на интересни !!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив точно от тях не ме е страх, те не могат да заразяват за разлика от тези, които още не са го изкарали!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези жълтите лепенки на гърба ли им ги лепят или като на евреите през войната?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали знаете за един от най-силните вселенски закони - ЗАКОНА НА ПРИВЛИЧАНЕТО - какъвто си ти, такива са и тези около теб!!! Така че, да не се чудят много, много, защо хората около тях реагират по този начин!!! В моята фирма и моята среда се диктува - НЕ НА СТРАХА!!! Ходим си в офиса, работим си заедно, няма паника, няма страх, а вече имахме две ковидчета :)))
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18"Всъщност пазенето трябва да е от непрекаралите."По принцип си прав. Но нали се изля всякаква информация по медиите, че някои си го носят вируса още дълго време. А това че имат отрицателен тест - нали пак се изля всякаква информация по медиите, че не били точни, не се взимали пробите както трябва, с други думи - тука има, тука нема ... Затова хората, които по принцип се притесняват, се притесняват още повече от преболедувалите, защото те доказано се имали контакт с вируса.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност пазенето трябва да е от непрекаралите. Прекаралите би следвало да имат някакъв, дори и краткотраен, имунитет.