Математик сметна, че болните от коронавирус на ден реално са около 7 000

Въпреки многото случаи на COVID, все още сме далеч от колективен имунитет
142
Математик сметна, че болните от коронавирус на ден реално са около 7 000
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По броя на починалите може да се направи група оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

„Тоест да очакваме това скоро да премине от само себе си не може да се случи“, посочи той.

Още по темата

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов.

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с Covid-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

„Разбира се, ще има и косвени жертви на Covid, тъй като хората се плашат да ходят в болница, редовните прегледи не ги правят. Има хора, които не могат да получат помощ навреме, спешна. Когато има епидемия и се препълват болниците, страдат всички“, допълни той.

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Лъчезар Томов.

Той даде пример с мерките в Корея.

"Начинът, по който Корея ограничи епидемията с минимални затваряния, беше с огромно количество тестове, с изпреварващо тестване, дори пунктове за тестване от колата", коментира математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно колко са на ден, а как протича заболяването
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом на Мъск-а полови ата тестове са били отрицателни, смятай ***.
83
1
 
13
 
! Отговори
на математика преди 3 години
Как да не му вярвам, като познавам вече повече от 10 човека, които са със симптоми, но се самолекуват и не си правят тест.Това е масово явление. Всеки се крие катоМишка и се надява да е без усложнения.
82
0
 
10
 
! Отговори
www преди 3 години
До Анонимен 83Силно се съмнявам НОЩ да имат необходимите данни. Не съм чул да правя скринингови изследвания на случаен приницп. Без такива изследвания нещата опират само до тълкувания.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До математик измекярФалшивите отрицателни нещо ги забравяш, а? Случайно...
80
3
 
23
 
! Отговори
ц преди 3 години
Изпуснаха момента за краткосрочно затваряне. Можеше за 2 седмици пълно затваряне след това да имаме що годе спокойна зима. Сега вероятно още в началото на декември ще са принудени да направят пълен локдаун, който може да продължи и цяла зима. Дано по-малко хора страдат.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79А за мъртвите нещо да напишеш. Те от небето ли са паднали? С тестове или без тях от вируса умират хора. Лечение няма, ако не си с адекватна имунна защита срещу covid-19. Затова умират (макар и рядко) и по-млади хора.Сега идва и грип. Имаш ли идея, какво мазало ще настъпи?
78
13
 
7
 
! Отговори
111 преди 3 години
Пълна измама е всичко. Това е най-мащабната измама в историята на човечеството организирана от Илюминатите-Сатанисти, спонсорирана от Ротшилд и Рокфелер притежаващи повечето медии и корумпирани политици.
77
9
 
3
 
! Отговори
математик измекяр преди 3 години
Ако направим 12 хиляди теста менте и изкараме 4 хиляди фалшиво положителни, при 20 хиляди теста менте ще имаме 7 хиляди фалшиво положителни.
76
1
 
0
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До ааА твоите глупости ли да слушам?
75
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения що годе проверен модел е този с който работят НОЩ.В него имат критерий по гоито оценяват съотношението на установени към предполагаемия брой заразени. Всички останали, които боравят с публични данни, са обречени да говорят общо ив повечето случаи правят внушения. Но са удобни за медии, защото надуват балона новини.
74
3
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
+ тест те прави абсолютно заразен , а как ще го караш е друг въпрос.Между другото се изкарва ужасно и въобще не е лек обикновен грип- на 43 год ,абсолютно здрав човек ,спортуващ ,но това което изкарах е кошмар.Повечето мои познати го изкарват тежко ,може вирусът да е нещо мутирал ,но 10 дни на легло не ти мърдат
73
2
 
16
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Никой не се тества с PCR. 80% или се тестват с бързи тестове или с нищо. Или защото е скъп или защото не им се влиза под карантина. Безсимптомните изобщо ги няма в картинката. Реалните болни на ден са към 20 000. За последните два месеца са го избутали над 1 милион българи. До два месеца ялото активно население ще го е избутало и ще сме супер.
72
8
 
10
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Само много *** човек може да смята без да има всички променливи. Тоя е математик, колкото аз космонавт. Закривай БАН!!!
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ами да50% но полоцителни тестове а не заразени хора или болни или новозаразени. Положителни тестове. Положителен тест, не те прави заразен или болен или умиращ, вече издъхващ на легло. Затова са повечето без симптоми. Положителен тест, НЕ ТЕ ПРАВИ АВТОМАТИНО БОЛЕН. Това са тестове а не болни хора.Положителен тест може да имаш и след 10 дена след като си изкарал вирусна инфекция. Това прави ли те болен? Не. Ти си я изкарал и си се излекувал от нея. Имунната ти система си е свършила работата
70
2
 
9
 
! Отговори
сметанка преди 3 години
Болните 7000 а заразените без видими симптоми два милиона.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте му да смята задачи от олимпиадата или от европейското кенгуру.
68
5
 
6
 
! Отговори
101 преди 3 години
Стадния имунитет е за стада не за хора
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е за едно. Най-точната мярка е броя починали над средния очакван за седмица/месец.
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болни 7000 на ден, а заразените са 7 милиона, значи стигнахме стадния имунитет.