"Моментна снимка": Тестват цял град в България с антигенни тестове

Кой ще бъде той, все още не е решено
Обновена: 19 ное 2020 18:07 | 19 ное 2020 12:05, Веселина Йорданова
174
"Моментна снимка": Тестват цял град в България с антигенни тестове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за коронавируса, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Целта е да се направи "моментна снимка", която да бъде сравнена с 14-дневната заболеваемост, която се следи. В момента тя е 658 на 100 хил. души, което ни задържа на 13 място в ЕС.

Кой да бъде този град обаче, още не е решено.

Предстои обявяване на поръчка за 1 млн. антигенни тестове, до момента са поръчани 70 хил. Закупените от държавата ще бъдат разпределени на РЗИ-та и ще се извършват безплатно.

Ангелов каза, че европейската препоръка е след положителен антигенен тест да се прави PCR.

Шефът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че много граждани не правят това, за да не бъдат карантинирани и продължават да сеят заразата, което натоварва допълнително системата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента са хоспитализирани 2026 души в София, като 238 са хората на интензивно лечение.

В общинските ДКЦ-та има вече 9 Covid кабинета, като ще станат 11 до утре.

За пет дни през тях са преминали близо 1600 души. С антигенни тестове са тествани 1528, положителните са 453 или 29%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
12
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Това малоумие ще се случи в някое малко градче с оскотели хорица, които ще се наредят мирно и тихо на опашка, като крави пред кладница. Я го опитайте в Барселона. Ще е в барикади! Я го опитайте в Атина - ще е в пламъци! На "преклонената главица, дето сабя не я сече" в Норвегия отвръщат: "Високо вдигната глава, меч не я достига". Изобщо докато имаме традиционни имена като Стойчо и Трайчо, все така ще е.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май и за антигенното изследване се взимаше назофарингеална проба. Аз уста не отварям.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принудително ли един цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за коронавируса?Кой решава кой да бъде този град? Кой поема отговорността?Закупените от държавата антигенни тестове ще бъдат разпределени на РЗИ-та, но ще се извършват ли всички те безплатно? От къде ние да знаем колко броя от закупените от държавата антигенни тестове ще се извършват безплатно и колко броя ще ни бъдат продадени от крадците и търгашите.
29
0
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
То в градовете има горе долу ред,болници,полиция но какво да кажем ние по ци ганизираните села?Тука всичко е оставено на произвола!Стада от по 10-20 млади ромуви вечер изскачат групово без маски,вдигат врява и обикалят насам натам,пръскат заразата но властта не я интересува!Оставили са ни да мрем!Няма нито болници,нито доктори,полиция няма,няма на кого да се оплачеш!Ад е!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Спокойно, ще изберат град Мелник, защото има само 177 жители:))
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Го ведца, за такова нещо народ, ако е съставен от мислещи ХОРА, а не оглупели животни, излиза и избива управляващите. А ако е просто стадо, чака ред за кланицата. Нали си знаете, че това са само подготвителни етапи за финалното клане?
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако дойдат в моя град, ще има извършител и жертва.
25
1
 
16
 
! Отговори
Инвалид до 25 преди 3 години
От провинцията съм. Не смея да си напиша града, че на следващия ми ТЕЛК репресиите могат да са зловещи ...
24
2
 
8
 
! Отговори
dsadasdasd преди 3 години
Направете го на Мелник, там ще е лесно, те са 200 човека. След това може да го направите на по-голям град.
23
0
 
18
 
! Отговори
тест преди 3 години
В момента само хора които закъсват правят ПСР - останалите го карат с препоръки от личните лекари по телефона - ако държавната статистика се базира на ПСР, ние сме ковид развъдника на Европа с най-висока смъртност като процент спрямо заболелите - оценени с ПСР тестове :)
22
2
 
1
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До 22 От кой град си?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да тестват град Мелник, с население около 300 души, колкото да кажат че правят нещо.. В Словакия успяха да тестват около 2/3 от цялото си население, а ние казваме, че не можели, скъпи било.. В същото време даваме 500 милион за ваксини, които вероятно ще получим след 1 година. Дотога.. я камилата, я камиларя
20
0
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Не им стиска да тестват София - направо ще влезем в челната 3-ка
19
2
 
34
 
! Отговори
Инвалид преди 3 години
Значи, не съществува сила на света, която да ме принуди да си направя този тест. Инвалид съм от края на миналата година /от тия, истинските инвалиди, има и такива/, документи в ТЕЛК подадох на 13 януари, на 13 август /!!!/ преминах прегледа в ТЕЛК. На 1-ви септември си подадох документите в НОИ. До днес нямам и ЕДНА СТОТИНКА пенсия! Плащал съм си 30 години осигурителните вноски. 11 месеца ме храни съпругата ми от семейното магазинче. Да я карантинирам заради мен?!?! Е, няма ми вземете тест!
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно ще тестват хора, които не искат да бъдат тествани? А този тест не може да бъде анонимен, ако след това те пращат на ПСР. И ако откажеш да се подпишеш на информираното съгласие и обработка на личните данни тогава какво?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изследвайте Бойко отново и какво излезе, важи за всички ни.
16
0
 
10
 
! Отговори
врачка преди 3 години
Със сигурност ще изберат по-малък град, за да не се охарчват много с тестовете. От което ще последва, че моментната снимка ще бъде твърде оптимистична, защото в малките градове вирусът закъснява с разпространението си. А от оптимистичния резултат ще последват нови неадекватни решения...
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
офф, айде поредната простотия гербава. Ора нема в рзи-тата да раздават предписания, те цял град искат да се тества
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
егаси лудоста за някакъв грип.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банкя?

Спонсорирани публикации