Математик: Мерките срещу заразата закъсняха, много животи са загубени!

Каква е смъртността от коронавируса?
Обновена: 23 ное 2020 23:14 | 23 ное 2020 23:09, Веселина Йорданова
247

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Още по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все пак магистралите се строят.
46
3
 
2
 
! Отговори
До 16 Инженер преди 3 години
Може би разбираш от стуг и преса, но от математика НЕ. Дипломата ти не струва и едно руло тоалетна хартия
45
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000 пъти беше казано, че маските осигуряват около 20% защита от вируса, което е почти нищо и когато липсват и тези 20% е ясно, че единствения начин е локдауна.Така се стигна и до днешното решение. И малкото камъче обръща колата. Сега ще стоите без маски и без доходи.. в къщи. Да ви дойде акъла в празните кpaтуни.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обясни ми как маскс от лафката, всичко по левче или битака спира вирус
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ни давате за пример Белгия и Нидерландия. Ама хайде поинтересувайте се по колко пари дават там на месец на ВСЕКИ техен гражданин!
42
8
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Мерки досега просто нямаше. Как ще носиш маска в кръчмата? Маските решават 30% от проблема, а дори не бяха задължителни на закритите обществени места, освен транспорта,където изобщо не се следеше. Досега баце се съобразяваше единствено с лаика мангъров и ресторантьорите.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35 и да ти се обяснява и да не ти се обяснява , какъв е смисълът от носене на маски и други предпазни средства , все тая . Едва ли ще го проумееш
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички гробаджииски тролчета.... Всичко има начало и край в този живот
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен39 Ами. например във Виетнам са комунисти . И няма рев ,со -п-оли .
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18 "Борисов - прекален демократ "Не - обикновен страхливец е , който се интересува само от изборния си резултат и Затова станахме държавата с най-лошо управление на кризата От страх да не изгуби някой глас , на всички обещаваше , каквото искат да чуят . Раздаваше пари на всички , независимо , дали са потърпевши ли не от кризата И в един момент се оказахме без пари , с блокирали болници и поликлиники , и с необходимост от строги мерки . Гарантирано от управляващият социопат
37
6
 
10
 
! Отговори
Manager преди 3 години
Съгласен съм с 99,9% от казаното! Интелигентно момче, жалко, че подобни кадри липсват във върхушката на властта. Бих гласувал по default за математик, включително и Божков, ако изборът е между математик и мутра. Ефектът от мерките действително ще се очакват след поне 14 дни, нарича се lag effect.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според данните за починалите по седмици хора в България, май три пъти повече са починалите от Ковид-19 в сравнение с официалния им брой.
35
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 3 години
Новата звезда на Блиц и Пик, Петър Велков или както вече му казват Блицкащия Пикльо
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен И колко са тия мъртви ? Дъражвна тайна ли са ? Колко са починали от началото на годината . Нали все сме първенци на Земята по смъртност ? Колко от тях са починали от рак ,инсулти ,инфаркти ,грип ,съпътстващи болести ? Пак ли тайна ? И тази година ще са напуснали този свят над 100 000 хиляди българи . И пак ще сме номер 1 по смъртност в света !
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех сега ако бяха комунисти на власт, който не слуша - на лагеркойто е болен - в изолационно..останалите - на чернобилски манифестации.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато си носят човките над маските,така ще е!Те кихат над продуктите и после отиваш да купуваш плодове и др продукти. Прибираш се и ги вкарваш в хладилника. Няма как да измиеш всичко-има продукти, които не може да се мият и да се консумират след дни. Те като кашлят си свалят маската на касата-щото да не си намокрят маската.Така е в Пловдив. Не знам при вас как е.Ама да носиш човката си да стърчи над маската е като мода.От 14 човека в автобуса преди часове -видях 6 с правилно поставена маска.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33 За това ли Гърция, Испания, Германия са така. Защото носят парцали на устата
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Стана ясно , прехода от комунизъм към демокрация стигна дотам ,че хората умират на улиците ,пред болничните заведения,непогледнати в къщите си . с демокрацията ,дотук ! Некадърност хаос ,безсилие в ,,реформата и приоритетното здравеопазване ,, гарантирано от шайката наречена ГЕРБ.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един математик също така каза, че хубавото слънчево време щяло да унищожи Короната. Да, ама не. Откога изведнъж пак почнаха да паникьосват хората?Кой ще се зарази е въпрос на лична отговорност, независимо какви мерки ще има.
28
0
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Напиши нси смъртност по седмици, пък дано можеш да разчиташ двумерни графики (въпреки,че се съмнявам)