Математик: Мерките срещу заразата закъсняха, много животи са загубени!

Каква е смъртността от коронавируса?
Обновена: 23 ное 2020 23:14 | 23 ное 2020 23:09, Веселина Йорданова
247

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Още по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 Виж го тооо от Банкя. Толкова тежко го изкара, че качи 11 кг.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, мерките не се спазват. В неделя на обяд се качих за 1 спирка на метрото. Във вагона предимно хора 65+, без особена дистанция, с маски сложени за парлама само - навънка стърчат носове, или маските на 2 см от лицето, или пък на врата.Въпреки това, обявените днес мерки една ли ще преборят този вреден навик.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Поредното активно мероприятие ,от операция Короно паникус ! Ако 2 седмици не ни облъчват с лъжи и манипулации ,хората ще забравят и корона и морона !
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хихихи. Чакайте да чакаме. Само дето вече никой няма отпуска, никой няма спестявания. Ще стане страшно. Най-вече страшно за управляващите некадърници.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
енергията се не губи бре,но умрелото си е умрело - няма връщане назад.
22
7
 
13
 
! Отговори
Не се хабете преди 3 години
Гербери грозни и децата знаят кой е отговорен за хаоса, мъртвите и колапса на Системата. Един е той. Виновник. Селянинна от село Банкя. Дебелия грозник. Той и самоток е виновен.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глада е по-силен от вируса. На държавната работа няма да останат без заплати. Хората били виновни, че нямаме здравеопазване и на 500 човека системата колабира.... Предатели на
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fizik : ne strahuisia matematik, nisto v prirodata ne se gubi...
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще трябва и един пандемиолог да се изкаже в коментарите и сапунката е пълна.
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в София протестърите заразяват каквото могат.а който оцелее - здраве да е.
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Глупости !Щели да станат 3000 -4000 . Дрън -дрън ? Че и нагъл а каквито ги плещеше преди 6-7 месеца,нищо не стана .Поредният манипулатор и лъжец .
16
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупииииии, заради вас не затваряха. За да ви угоди Борисов. Храни куче да те лае - са казали хората. Вие винаги сте неадекватни. Ако затвори - що затваря? Като не затваряше-тръгнахте да протестирате що не затваря? Колко дена се събирахте да горите маски, че нямало такъв вирус? Колко месеци троловете на БСП, триото и Радев набиваха в полето за коментари, че няма вирус? Преди дни се сетихте, че мерките закъсняват.Заради Вас, тулупииии.Щото Борисов е прекален демократ.Те ти, булка, Спасов ден!
15
4
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Мерките няма да спрат вируса, а ще го забавят.
14
6
 
6
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Аз също разбирам математиката.И тя не се подчинява на ГЕРБ.Нито на друга партия.Независимо от формулите по които смятате, с мерки или без мерки разлика няма!
13
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято протестиращите разнасяха заразата. Сега загубите за икономиката трябва да се поемат от тях - има достатъчно снимки и видео - да започват да плащат !
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са, че заради Ковид-банкерската пиеса от една страна и липсата лекари в държавните спешни отделения шанса да ако вдигнеш налягането е 90%
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен И колко ,,хиляди ,,живота са изгубени ? Колко от починалите досега в България ?
10
5
 
14
 
! Отговори
Не спазват преди 3 години
По много причини но едната е че не вярват на мутрата.Кой нормален би повярвал на мутра?
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е закъснял, какви пет лева?Ако населението не е цевелезовано само да се пази какво може да се направи?Ама от комунисти само простотии.Даже и снощи на протестите бяха без маски.Към всеки протестиращ да командироват по един полицай да го пази да е с маска?
8
7
 
10
 
! Отговори
До клошара по-долу преди 3 години
Да ровиш по кофите означава да си жив. Ако няма затваряне - може и да не извадиш късмета да ровиш по кофите. Но кой да ги мисли тези неща - за теб вирОс няма и целта е да те чипират с 5джи-то.