Умъртвяват милиони норки, идва ли бизнесът към Източна Европа?

Явор Гечев: Няма политическата воля да се сложи край на този бизнес
23 ное 2020 12:08, Красимир Ангелов
36

Франция разпореди умъртвяване на норките в една от четирите ферми в страната заради Ковид огнище. В Дания министърът на земеделието подаде оставка заради обвиненията, че е разрешил умъртвяването на 17 милиона норки.

Законът за забрана на развъждането на животни за кожи е на пауза у нас. Може ли малкият бизнес с тях в България да спечели от световната криза и има ли опасност някоя ферма за норки да се превърне в роден дом за нов вирус?

Още по темата
"Най-големите производители в Европа на кожи с косъм от норки закриват този бизнес. У нас има хора, които си правят сметка, че този бизнес ще се насочи към страните от Източна Европа. За разлика от домашните любимци, при норките е установено, че са много лесно податливи на Ковид-19 и могат да заразяват обратно", каза екологът и защитник на правата на животните Явор Гечев в ефира на "България сутрин".

По думите му най-големите производители в света са преценили да не продължават този бизнес, а у нас този проблем малко се неглижира.

"У нас има две ферми за норки. Няма политическата воля да се сложи край на този бизнес. В съседна Гърция, където има 90 ферми за норки, се обмисля подобни мерки, след като в две от фермите бяха открити случаи на заразени хора и на заразени животни едновременно", отбеляза Гечев.

Екологът добави, че в Дания се обмисля спиране на този бизнес за период от 1 година, а в Холандия се говори изцяло за закриване на бизнеса.

"Тенденцията е към затваряне на бизнеса и на спиране на този начин на отглеждане на животни. Тези морално-етични "норми" нямат място в Европа. В момента има толкова много заместители на кожата с естествен косъм. Когато говорим за здравните рискове при отглеждането на тези животни, трябва да се има предвид, че още знаем съвсем малко за развитието на Ковид-19 и неговите мутации. По официални документи фермите в България за норки не печелят нищо на фона на 30 млрд. в световен мащаб", обясни Явор Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че единственият начин да се спре това отглеждане на животните е забраната за него.

"В България се коментира нов Закон за ветеринарно-медицинската помощ, в който се надявам тази забрана да бъде заложена. Съществуват достатъчно данни за обществените нагласи в страната, които са твърдо против отглеждането на норки за кожи с косъм", допълни екологът.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 27
Да аз съм звяр и хищник, имам потребност да ям месо и да се обличам с кожи и ако ти се опиташ да ми ограниш това мое изконно право, ще се наложи да ти разкрасим лицето по трудния начин.
-------
Единственото хубаво нещо е, че имаш реална представа, какво представляваш. Това е добро начало.
33
2
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Много хубав пример си дал, само че той се отнася изцяло към теб. ИД са фанатици, ти също, те смятат че могат да налагат силово догмите си на другите, а онези които не са съгласни с тях, а именно неверниците ги ликвидират, ти разсъждаваш по същия начин. Аз разумния, вярвам в правото на съзнателния избор, аз избирам да ям месо, ти не избираш да не ядеш - така е правилно. Но не, ти религиозния фанатик, се опитваш да ми наложиш как да живея и точно тук ще катастрофираш челно, това няма да стане!
32
2
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Да аз съм звяр и хищник, имам потребност да ям месо и да се обличам с кожи и ако ти се опиташ да ми ограниш това мое изконно право, ще се наложи да ти разкрасим лицето по трудния начин.
31
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Защо трябва да си представям, че ме колят или дерат? Аз не съм животно, а човек като теб! Канибализма е нещо много различно, от това да се храниш с друг животински вид.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 24
То и ИДИЛ се чувстваха в правото си да убиват неверници и да играят футбол с главите им. Те също задоволяват своите потребности. Ти "разумния" си на същото ниво на "разум", като терористите от ИД.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Палтата от норки не се смятат вече за модни в това екологично време, което идва
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Помисли си как би се чувствал, ако тебе те колят или дерат. Може би и ти си вкусен? А може би от кожата ти може да се изработи нещо ценно. Как би се чувствал като абажур?
27
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Ти си ЗВЯРЪТ.
26
4
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Обида за цивилизация е екоталибани да диктуват дневния ред в едно общество. Цивилизацията се основа на разума, а той при теб липсва изцяло. Човека е в пълното си право да отглежда и убива животни за да задоволи определи свои потребности - точка по въпроса.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ванката

Ваньо ти просто си сектант със закърняло мозъче. Дали отглеждаш животни, за да добиваш кожи, бивни и т.н. или за месо, разлика няма никаква - това се нарича животновъдство и е един от признаци на първите зараждащи се цивилизации. Няма разумен довод човечеството да преустанови животновъдството, няма разумен довод да се лишаваме от месо, кожи и т.н. Цялата тази твоя ярост е продуктивана единствено от религиозен фанатизъм, което реално е големия проблем пред нашето общество.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клането и дрането на животни е варварска дейност, обида към цивилизацията е да продължават през новото хилядолетие. За мен, който отнема Живот е УБИЕЦ, независимо дали е умъртвил норка, пиле или човек.
23
1
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Да се умъртвяват животни само заради кожата им, или бивните, рогата... е садизъм и престъпление! И то за да се демонстрират разни кифли... Достатъчно животни унищожаваме за храна, техните кожи е някак по-обяснимо да се ползват.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато глупаците умъртвяват милиони норки, руснаците направиха ваксина за норките и си ги спасиха.
Оказва се, че ветеринарната ваксина са я направили за две седмици и действала перфектно.
Тоест, ако си ***, губиш милиони.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората от хиляди години отглеждат животни в контролирана среда, сега дойдоха зелените кухи лейки и изведнъж това се оказа неморално!? До кога ще се водим по акъла на болни мозъци? Те щели да забраняват със закон - защо допускаме малка група сектанти да ни диктуват как да живеем?
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ro

Кое му е мутренското в това да развиваш фермерски бизнес? Аман от зелени фанатици с два грама мозък, но пък с големи усти. Ти колко работни места разкри? На колко хора осигуряваш препитание? Дай да те чуем г-н зелен социопат.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екоталибаните имат висок морал, за тях човек е едно нищо, даже ако могат да ни изтребят най-добре. Поредната кампания целяща да се унищожава поминика на хората, да се унищожават цели региони на страната, защото трябвало да създаваме комфорт за норки, тревички и пеперудки - социопатия ли бе да го опишеш. Защо не може да има ферми за норки, защо не може да се обличаме с кожи? Няма разумни доводи, има само зелени секта догми. По същата логика трябва да се закрие животновъдството изцяло.
18
3
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Абе давайте насам бе..норки.морки..европейски бойколуци..дрехи и парцали трета употреба..китайски и турски бракувани стоки...отровни храни...ръждясали коли..и т н! Давайте,нали сме кен3еефа на Европа!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук имаше една нещастна ферма в Нова Загора някъде и опищяха орталъка т. нар. еколози докато не я спрат и бая проблеми създадоха. А между другото в тихата Дания център на джендери и еколози и всякаква подобна *** се скътали стотици ферми...
16
0
 
0
 
! Отговори
Смърф преди 1 месец
Мрзим вирус.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога ще започне трепането на шоро-пияци, чете разпространяват най-много зараза и мутации.