Църквата почита Света Екатерина днес

Тя загива заради вярата си на 18 години
24 ное 2020 08:00, Александър Попов
4
Църквата почита Света Екатерина днес

Православната църква почита днес Света Великомъченица Екатерина, която в България е приета за покровителка на майките.

Според народните обичаи на този ден жените приготвят питки, намазват ги с мед и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Екатерина е живяла в края на III и в началото на IV век в Александрия и била една от най-образованите жени на своето време. Изучавала философия, литература, медицина.

Един скитник отшелник ѝ разкрива мъдростта, тайните и чудесата на християнството. Екатерина загива заради вярата си едва на 18 години през 305 г. Преданието разказва, че след смъртта ѝ долетели ангели и отнесли тялото ѝ в Синайската планина. Когато светите ѝ мощи били открити там, вярващи издигнали манастир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Света Екатерина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По този повод мижеше да напишете нещо за Синайския манастир. Далеч не случайно място.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Православната църква почита днес Света Великомъченица Екатерина, която в България е приета за покровителка на майките." Е, това е абсурдно! Журналистите не уточняват, че в България празниците се празнуват, за съжаление по нов стил. Статията показва и невежество и повърхностна вяра. Няма как света Великомъченица Екатерина да се почита днес, като при положение, че паметта й се празнува на 7 Декември. Абсурдно е света Екатерина да бъде покровителка на майките, като при положение, че тя е девица
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжете и заблуждавате хората! Светата Православна Църква почита паметта на света Великомъченица Екатерина на 7 Декември. Днес се почита свети Великомъченик Мина.
1
2
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
на 18 чак да е най-образована за своето време...