Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари