Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Споко бе! преди 3 години
Вече разбрахме кой е идеолога на неофашизма ,а вероятно и на COVID19!Нарича се Клаус Шваб (Klaus Schwab) и както се досещате Германец-Марксист-Фашист.
56
4
 
5
 
! Отговори
До Чоко преди 3 години
И моя познат (студент по медицина) така се пънеше като теб. Преди 3 седмици вика - ще ни затварят,ще има КПП-та, отивам да видя бабитеПреди седмица погреба едната, другата вече е малко по-добре след положителния pcr тест.Така,че няма лошо да се съберете цялата фамилия за Коледа. Внимавай само какво късметче ще дръпнеш от питката.
55
1
 
4
 
! Отговори
Discovery Channel преди 3 години
- Не надо, ребята! Я мужчина!- А почему ть в юбке?- Поп я, поп!- Поздно, батюшка!
54
10
 
6
 
! Отговори
златена преди 3 години
Как си позволява някакъв си там имунолог да приказва, че не трябвало да ни затварят???? Ние искаме да слушаме математици ***, чакръкчии и коремни хирурзи - те ще ни спсят от вирусЪт!
53
0
 
2
 
! Отговори
aa преди 3 години
прочетохте ли добре последното изречение бе алооууу. Прочетете го няколко пъти, после можете да продължите да умирате от страх.
52
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Бръм 20 Ааа, има такова загубено управление. В Русия и в други държави е много по зле.
51
4
 
3
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
Аз пък съм акционер във pfizer, модерна и астразенека през онлайн брокер и ще печеля яко на гърба ви от ваксини!
50
3
 
4
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Ох, кога ще дойде западната демократична васкина да боцнем по една западна демократична ваксина и да се спасим от вируса и да живеем както преди да си ходим по моловете да си купуваме айфони и да си ходом на почивки в чужбина ол инклузив и да ходим на заведения и на мачове! Ох!
49
3
 
2
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Хубаво, затварям се до Коледа. А после ??? Онваряме се и през февруари пак същото. Ново затваряне и така до изборите на които някои ще опитат големия.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате мази, тези които толкова ги е страх да слизат там - туршийка, кисело зеле, краставички, лютеници - ще оцелеят без проблем.Останалите ще се оправим някак, ще бъдем по-разредени и няма да има кой да повтаря глупостите на некадърните политици, че хората били виновни,безотговорни, не си носили маските правилно и че трябвало спешно да се затваря държавата
47
4
 
11
 
! Отговори
м,да преди 3 години
С мерки ,без мерки вирусът ще ни мине!
46
7
 
9
 
! Отговори
Крум преди 3 години
На доцента със скъсаната диплома вече НЯКОИ ВЯРВА ЛИ МУ?
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесайте коментара ми, ако гласувате за ГЕРБ!
44
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Българин 6 Ама ти българино още не си убит.Не Бойко, а вируса от братски Китай ще ни убие.
43
0
 
14
 
! Отговори
Чудно преди 3 години
В такива изказвания по какъв начин и доколко очакват мерките да помогнат. Това би трябвало да се уточни. Ако очакваме блокирайки държавата ковид 19 да изчезне много ясно че няма да стане. Ако приемем че случаите на заразяване ще намалеят до известна степен то тази цел ще бъде изпълнена - доказано е.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак: кривите били сходни като тази в Швеция. Тоя господин знае ли какви са разликите и какво храни кривите в Швеция и другаде? В Швеция кривата е където е, защото са рядконаселени, имат изолационистка култура и въпреки това имат много заразени. В големите гъстонаселени държави кривата е където е ВЪПРЕКИ, че са много гъстонаселени, и имат голяма близост.Между другото 15-20% е ОГРОМНА разлика.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се съмнявам,че нещо което е забатачено още от времето на Костов може да бъде добре организирано От 1990 г. до сега сме имали 25 здравни министри,от които само по времето на сега управляващата партия ГЕРБ те са 12!Организиран е единствено един образцов хаос и нищо друго!
40
1
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
За теб може да са страшни - свободен човек си, не се ваксинираи. Аз съм убеден, че в момента в който ваксината стъпи на родна земя, ще има сериозни опашки за ваксинация, предимно от пенсионери и от други рискови хора.
39
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само пушачите и сухите пръчки умират
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се, че проф. Чорбанов опровегрга нуждата от ваксината, която той разработва, както и от финансирането на тази негова научна дейност.