Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?

Затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца
222
Новите мерки нямало да помогнат, къде ще се скрием от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите мерки няма да помогнат, това показва и опитът на държавите, които вече ги предприеха. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН пред bTV.

Той даде пример с Италия, Испания и други държави, които са затегнали мерките, а кривите на заболеваемостта са идентични с тези в Швеция, където няма драстични ограничения.

Още по темата

Идеята, че затварянето ще спре контактите между хората е доста наивно, смята доц. Чорбанов. Натискът върху лекарите обаче можело да бъде намален с 15-20%. Но затварянето щяло да удължи агонията с поне 2-3 месеца. Нямало вариант да се скрием от вируса. Всеки човек щял да се срещне с него.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещната с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията. 

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Reptile преди 1 месец
До Изнервена,

Има места за санитари на 3000 лв заплата, но са свободни! Защо, като вирус няма и искате да продължите да шляпате напред назад, никой не иска в COVID отделение да бачка!?!
206
1
 
1
 
! Отговори
Изнервена преди 1 месец
Абсолютно е прав! Но го разбира, който може да мисли! Другите да се затварят за зимата и да ни оставят намира. Писна ми от луди хора!
205
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Слушайте Мънгъра - чайчета, най-много 1 аспирин :)))))))))) До март месец БСП под 10% :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
204
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що за пълен *** е този Чобанов!
203
0
 
2
 
! Отговори
До 202 преди 1 месец
А така! Сарказма е баш на място.
202
1
 
6
 
! Отговори
Б.Г. преди 1 месец
Охх, Швеция. Те не се доближават един до друг и без вирус и е толкова широко в Стокхолм. Какви неща пият тези хора да ги плещят такива. Отидете постоите в Швеция, пък отидете в Париж в Рим и да си говорим за гъстота и мерки. Лунатици.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 201
Това не е проблем.
Проблем е, ако измрат безсмъртбите и семействата им, Аз после кой ще бъзикам!
МЪКА!
Ми като няма да могат да се излагат и да ме развеселяват! МЪЪЪЪЪЪЪЪЪКККККААААА!
Разплаках се...
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като станат по - 10 000 заразените дневно и имаме по - 500 смьртници дневно как ще се оправя - здравната система при -2000 -3000 в момента е нокаут
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
:))))))))))))))))))))))))))))))))))
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХООООООООООООООООООООООООООЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
Тук ли сте шмекери? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обективно

Абе я ги пращай да са заразяват. Голема работа дека шъ уморат майкя ти. Или тя вече е умрела?
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никви мерки!
195
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангърчето каза да лием чайчета и да мрем.
Той се пазел.
194
5
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Твърде висока ще е цената ако оставят малките деца вкъщи. Особено първокласниците, не е обосновано да се плаща с психиката, първите и най-важни семена на грамотността. От 5 клас нагоре е приемливо като алтернатива в трудната ситуация, но за малките напълно не!
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дано почне анархията и Ще си направим мокасини от журналистическа кожа
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие пак се радвайте, че по Коледа и Нова година ще ви пуснат за малко. После от януари до идването на ваксината ще има пълно затваряне на всичко, което и без ковид пак е излишно, а именно завдения, театри, кина, фитнеси, магазини за техника и детски парти центрове. Училищата ще са онлайн.
191
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Власта има проблем.
Властта слуша улицата, а не разума.
Властта се готви за избори.
Тази власт не може да се справи с болестта.
Иска се твърд характер и безкомпромисно действие.
190
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей че много специалисти по Covid 19 в нашата държава. Хванете един ром от улицата и той ще започне да ви развива теории.Много такива спецове имаме и с багер ги ринем, а те край нямат. Истината е че никой нищо не знае за това биологично оръжие освен че е пуснато от Китай.Призовавам тия спецове да спрат да психират населението и да си гледат своята работа. Нищо чудно предвид психозната ситуация да бъде създаден вирус унищожаващ психиката.
189
2
 
8
 
! Отговори
Искрен преди 1 месец
До Анонимен Къде видя 6% смъртност бе пич? Смъртността в момента е 0.29%. 121820 заразени към 23.11. х 8 според математическия модел = 974570, от тях починали 2880...0.29% е смъртността....смешници...
188
4
 
1
 
! Отговори
решението преди 1 месец
няма пари за сериозни мерки затова битка спира се съобщаване на заразени и починали свалят се всякакви предпазни мерки да мине бързо, като вадене на зъб, давали сме много повече жертви в битки за много по-малко сега е заложено години икономическо развитие