Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

За 40% от българите COVID-19 е биологично оръжие
111
Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята.

Малко над една трета са убедени, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. Това сочат данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено от 2 до 10 ноември. То показва доколко разпространени в обществото са конспиративните теории, свързани с COVID-19.
Докато заразата у нас продължава да е на високи нива, 17%, или 935 хил. души все пак смятат, че коронавирус
не съществува и че това е световна измама.

Още по темата

Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо юни, когато делът им е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните с такава теза през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това в голяма степен вероятно се дължи на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че повече хора вече познават човек, който е болен или е бил болен.

Една трета от българите пък са убедени, че този вирус не е опасен. Те смятат, че коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на съгласните с това твърдение.

В странната конспиративна теория, че чрез ваксината щели да се слагат чипове, през юни са вярвали 22% от населението у нас. Сега процентът е спаднал до 16.

По-развита версия на тази теория за заговор е, че Бил Гейтс стои зад чиповете, които щели да бъдат поставяни. 14% от анкетираните го твърдят.

Малко повече от половината българи - 52%, обаче вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Този дял се е увеличил в сравнение с юни, когато хората в тази група са били 43%. Сега 1/4 не са съгласни, че вирусът е изкуствено създаден.

През април обаче убедените, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята, са били 53%.

През юни и ноември разпространението на това мнение намалява до 40 на сто. Днес несъгласните с това твърдение са повече в сравнение с предходните месеци.

53% от българите категорично не приемат конспиративната теория, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, показват данните от проучването на “Тренд”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Ами разбирасе, че е.В природата нещата се случват еволюционно - т.е. твърде бавно.Подобен революционен скок е меко казано съмнителен.
13
14
 
6
 
! Отговори
Пич преди 3 години
E, то заради това сме на първо място по смъртни случаи в Европа. Това е мерило за нивото на интелект на една нация. Скандинавските държави без някакви строги мерки и са на последно място по смътност. Ако отидете в Норвегия или Швеция и се разходите малко улиците, видите за какви хора става въпрос, и ще ви стане ясно. Пак се проявихме като най-проостата нация в ЕС. Преди нас са евентуално само македонците ама те са си българи по принцип.
12
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОДОБРЕНИЯ ВИРУС ИЗЛЕЗНА ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН!ПАРИТЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯТА В ТАЗИ ЛАБОРАТОРИЯ ИДВАТ ОТ ФАЩ!------------ШАНСА ДА Е НАРОЧНО ОПУСНАТ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СЛУЧАЙНО.------------ЛОШОТО, ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ПУСНА ДЖИНА ОТ БУТИЛКАТА И ВРЪЩАНЕ НЯМА
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% от Българите са ***
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е САМАТА ИСТИНА! А СЕГА,КОЙТО НЯМА ВАКСИНА НЯМА ДА МУ ДАВАТ ДА ПЪТУВА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
9
15
 
3
 
! Отговори
нормално преди 3 години
Аз пък вярвах в таласъми.Като малък вярвах в турбалан.Сега вярвам, че не трябва да вярвам.Жива материя каквато е вирусът, може само бог да създаде. Ако има бог, и ако бог е природата.
8
3
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Естествено, че Е така!
7
5
 
14
 
! Отговори
кое не е ясно преди 3 години
Още 2015 год краварите го патентоваха!И те самите гордо съобщиха за това!
6
6
 
12
 
! Отговори
Вирусът преди 3 години
Е изкуствено създаден и е първия който пускат само за тест. На прага на трета световна война сме и тя няма да е ядрена. Народите които покажат самодисциплина, самообладание и съпричастност ще оцелеят, разединените и паникьорите ще изчезнат.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е изкуствен но и истерията е още по лъжлива и изкуствена . Да не говорим за т.н. жертви на Ковида които едва ли са и 1 % от обяваваните. Вирус има но е резултат от пръскането с отрови от самолетите на НАТО над градовете след което идват респираторните проблеми и задуси.Смърт от Ковид без аутопсии не става а такива никъде не се правят защото знаят че лъжат.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуствен или не - има го. И как от м.март не можаха да го унищожат.
3
7
 
22
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Дубрутру!Още месец март,април се усъмних!Как така от Китай изведнъж пламна средата на Европа-северна Италия!Ама направо пламна и се разнесе из Европа.Все едно,някой го пусна там!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека превърнем осми декември в празник на заразата. А Коледа в празник на чувалите!
1
7
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
вирусът е създаден от ам лаборатория и пуснат в ухан защото китаи излезе многонапред във всичко но китаиската дисциплина спаси народа а ние тепърва ще сипатим от простотията си пращахме самолети да прибират българи от чужбина коитони заразиха намалихме ддс на ресторантите решения което ни доведоха до 1 мястопо смъртност с това раздаване на пари ще го докараме до просешка тояга