Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

За 40% от българите COVID-19 е биологично оръжие
111
Всеки втори вярва, че коронавирусът е изкуствено създадена болест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята.

Малко над една трета са убедени, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. Това сочат данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено от 2 до 10 ноември. То показва доколко разпространени в обществото са конспиративните теории, свързани с COVID-19.
Докато заразата у нас продължава да е на високи нива, 17%, или 935 хил. души все пак смятат, че коронавирус
не съществува и че това е световна измама.

Още по темата

Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо юни, когато делът им е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните с такава теза през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това в голяма степен вероятно се дължи на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че повече хора вече познават човек, който е болен или е бил болен.

Една трета от българите пък са убедени, че този вирус не е опасен. Те смятат, че коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на съгласните с това твърдение.

В странната конспиративна теория, че чрез ваксината щели да се слагат чипове, през юни са вярвали 22% от населението у нас. Сега процентът е спаднал до 16.

По-развита версия на тази теория за заговор е, че Бил Гейтс стои зад чиповете, които щели да бъдат поставяни. 14% от анкетираните го твърдят.

Малко повече от половината българи - 52%, обаче вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Този дял се е увеличил в сравнение с юни, когато хората в тази група са били 43%. Сега 1/4 не са съгласни, че вирусът е изкуствено създаден.

През април обаче убедените, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята, са били 53%.

През юни и ноември разпространението на това мнение намалява до 40 на сто. Днес несъгласните с това твърдение са повече в сравнение с предходните месеци.

53% от българите категорично не приемат конспиративната теория, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, показват данните от проучването на “Тренд”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
2
 
! Отговори
Ъъъъъъъ преди 3 години
17 процента са 935 хиляди????? Абе тия 6 милиона ли питаха ахахахахахсхахаха смеееех
33
4
 
11
 
! Отговори
как мислиш преди 3 години
До нормалноКой създаде овцата Доли?Аллах,Мохамед или архангел Гавраил!?
32
4
 
8
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
Малко глупаво е измислено проучването. Не може да се приравнява идеята, че короната е модифицирана в лаборатория, за което се изказа и учения открил СПИН и получил нобелова награда за това с идейте за чипиране, 5G и всякакви подобни тъпотии. Идеята, че това е биологично оръжие, за съжаление има много истински аргументи, има и все повече доказателства за нея. Всъщтност за страна като България, няма и значение как се е появил вируса, а как да минем през него с минимални поражения. Е не успяхме.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПациентА не допускаш ли възможността коктейлите от химикали и неадекватното наложено ''лечение'' на заболелите да вреди и убива повече, отколкото ако си го изкарат у дома за 7 дни. Само питам
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17 % или близо милион българи не вярват, че има Ковид-19 вирусна инфекция? Наскоро имаше проучване измежду жители на 36 държави относно мнението им за пандемията. У нас конспиративно настроените бяха най-много, уви проучването обясни, че сме на последно място по образование от тези 36 въпросни страни.
29
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Още месец март, април се усъмних! Как така от Китай изведнъж пламна средата на Европа - северна Италия! Ама направо пламна и се разнесе из Европа. Все едно, някой го пусна там!"---------------------------------------Добра алегория. Пламна средата на Европа - северна Италия - Бергамо и единствен Путин се притече на помощ и угаси унищожителния европейски пожар. Пролетта Путин спаси Европа, а след два месеца ЕС от благодарност наказа Русия с поредните санкции.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекарите" и политиците се ненаядоха. ДГД бедните, тоеа е!
27
6
 
18
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
Самият аз бях в Ковид болница за да се лекувам от този опасен вирус. В продължение на само няколко дни видях как трима човека загубиха битката. Говоря на всеки, който познавам да не подценява опасността и да предпазва себе си и близките си. Мерките, които сега се предлагат да бъдат предприети са закъснели, но много необходими за запазването на човешки животи. Бог да пази нашите медици!
26
2
 
13
 
! Отговори
Психолог преди 3 години
Новините около вируса вече банално се повтарят. Коментарите народни и те. Не мислите ли, че това води до прогресивно оглупяване? Хамстерът и колелото...
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вярвам във свободата и свободния избор!Всяко ограничаване води до фашизъм!
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процентът на "конспираторите", както и този на положителните с Ковид-19 (40 - 42%) е достатъчно представителен за броя на ***....те (с изявен комуноидно-мутренски манталитет), така че още отсега е ясно - независимо дали изборите ще са предсрочни или редовни, половината ще гласуват за Бойкикевите мутри - наши и от Белград, или за пРЕЗИЛдентските дубайци и тъмночервени Отровни тенори, зелени томчо-белевци, грантаджийски мутро-съдии (лозьо-паньовски-иванчевски-пешобакърджийски "Правосъдия" и пр.)
23
7
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Наш професор изпратил 20 направени в България PCR в Германия на свой колега.У нас резултатът бил : 18 /+/ и 2 /-/ В Германия точно обратното : 18 /-/ и 2 /+/ Без коментар.
22
4
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 4 Само Путин можеше да унищожи вируса. Имат най много бомби.
21
5
 
1
 
! Отговори
Alex преди 3 години
До 18.Ето това прочети са СПИН-а и лабораторния му произход. Доста интересно е, като и нашите служби са в играта. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_INFEKTION
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е изкуствен, значи тия които са го сътворили са некадърници. Сега използват сезонния грип да се оправдават с тази измишльотина. Лошото е че ТВ-Ковид вируса поразява мозъците необратимо.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То всяко нещо което поставим под съмнение стаеа изведнъж конспиративна теория!
18
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОЙТО И ДА ГО ОПУСНА НЕ ОЧАКВАШЕ МАЛКОТО ЗВЕРЧЕ ДА МУТИРА 2528 ПЪТИ ДО МОМЕНТА В НОВИ ЩАМОВЕ :DДА ВИДИМ ТОЧНО КОЯ ВАКСИНА ЩЕ Е И 10% ЕФИКАСНА СРЕЩУ ТОВА ПЕРПЕТО МОБИЛЕ :D
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не вярва, след кат прочете ноемврийския брой на списанието "nature", където е описано създаването му не от китайци?
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мисля, че вирусът е създаден в лаборатория. По същия начин САЩ създадоха СПИН през 80те години. Това е биологично оръжие и затова вирусът е толкова жесток и заразен, това му е заложено от създателите.
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мисля, че вирусът е създаден в лаборатория. По същия начин САЩ създадоха СПИН през 80те години. Това е биологично оръжие и затова вирусът е толкова жесток и заразен, това му е заложено от създателите.